Begonia bulwiasta
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta
Posadziłam w tym roku pierwszy raz. Mam nadzieję ze urosną i będą cieszyć swoim widokiem przez całe lato.
Pozdrawiam Paulina
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
U mnie na begoniach zwisających, na razie same liście.
Ogromne liście. Mam nadzieję, że kwiatów też się doczekam
Ogromne liście. Mam nadzieję, że kwiatów też się doczekam
Pozdrawiam Kaśka
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też pokaźne liściory na razie. Mam nadzieję, że nie dadzą na siebie długo czekać i w końcu jakieś kwiatki się pokażą. Ja wiem, ze dopiero początek czerwca, ale w tym roku wszystko galopuje, to i one mogłyby już się zakolorowić
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
Alicjo, sama wyhodowałaś z bulw - a długo to trwało ile od włożenia do ziemi do kwitnienia, czy pamiętasz Jak na wyhodowane samodzielnie, to piękne i to nic, że trochę przekłamane kolory. Ładny pokrój mają i kwiaty na takich długich ogonkach.
Prócz roślin już rozpoczynających kwitnienie mam jeszcze 3 bulwy i zastanawiam się kiedy mogłyby zakwitnąć, jeśli teraz je wysadzę, chyba przełom VII/IX.
Prócz roślin już rozpoczynających kwitnienie mam jeszcze 3 bulwy i zastanawiam się kiedy mogłyby zakwitnąć, jeśli teraz je wysadzę, chyba przełom VII/IX.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Witam.Begonie sadziłam 26.02.br. Miały już maleńkie kiełki,może dlatego tak szybko zakwitły.
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
A ja mam problem z begoniami. To mój pierwszy raz i chyba popełniłam wszystkie możliwe błędy:
za późno wsadziłam
nie wsadziłam od razu do właściwych doniczek i przesadzanie im nie posłużyło
wyjechałam sobie na długi weekend w maju i je zasuszyłam
połamałam je wioząc na działkę
od tej pory próbują odżyć, ale bardzo ciężko im idzie.
A były ładnie rozrośnięte i już miały pąki kwiatowe
za późno wsadziłam
nie wsadziłam od razu do właściwych doniczek i przesadzanie im nie posłużyło
wyjechałam sobie na długi weekend w maju i je zasuszyłam
połamałam je wioząc na działkę
od tej pory próbują odżyć, ale bardzo ciężko im idzie.
A były ładnie rozrośnięte i już miały pąki kwiatowe
Pozdrawiam
Magda
Magda
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moim przesadzanie też nie bardzo posłużyło, w przyszłym roku posadzę od razu do docelowej doniczki. Niestety begonki o kwiatach na razie nie myślą
- Malagenia
- 100p
Dziewczyny, nie martwcie się, pierwsze śliwki robaczywki , a begonie są bardzo żywotne.
Połamanie spowoduje lepsze rozkrzewienie się, będą tylko trochę później wchodziły w kwitnienie. Nie rozpaczajcie, to przecież dopiero początek sezonu. Troszkę trzeba będzie zaczekać, ale potem jak się rozpędzą, to będą kwitły do chłodów.
Można by im evnt. pomóc prawdziwym biohumusem, jest m. in. wersja do kwitnących (może pelargoniowa też się sprawdzi ?) lub na start, dla szybkiej odbudowy systemu korzeniowego i rozrośnięcia się użyć tego do zielonych. Im szybciej zbudują odpowiednią masę liściową, tym szybciej zakwitną i wtedy zasilać tym do kwitnących, biohumusem czy jakimkolwiek innym.
[Od producenta dowiedziałam się, że przygotowany roztwór może spokojnie stać w konewce, butelce do następnego podlewania, nic się z nim nie dzieje, trzeba tylko pamiętać o dokładnym mieszaniu, bo biohumus ma sporo ciężkich stałych drobin szybko opadających na dno.]
Zmoderowano./Iwona
Madziu, a kiedy swoje wsadzałaś i kiedy pojawiły sie pąki ?
Nie ma się czym chwalić, lecz oprócz kilku kupionych, które już kwitną, mam też bulwy, które czekają na wsadzenie (pisałam kilka postów wyżej). Hodowałam begonie wcześniej, lecz zawsze to były kupowane już rosnące, nie mam doświadczenia z bulwami. Wciąż czekam na doniczki, m. in. dla nich, bo upatrzyłam sobie takie, których akurat zabrakło i ze wszystkim jestem okropnie spóźniona
Połamanie spowoduje lepsze rozkrzewienie się, będą tylko trochę później wchodziły w kwitnienie. Nie rozpaczajcie, to przecież dopiero początek sezonu. Troszkę trzeba będzie zaczekać, ale potem jak się rozpędzą, to będą kwitły do chłodów.
Można by im evnt. pomóc prawdziwym biohumusem, jest m. in. wersja do kwitnących (może pelargoniowa też się sprawdzi ?) lub na start, dla szybkiej odbudowy systemu korzeniowego i rozrośnięcia się użyć tego do zielonych. Im szybciej zbudują odpowiednią masę liściową, tym szybciej zakwitną i wtedy zasilać tym do kwitnących, biohumusem czy jakimkolwiek innym.
[Od producenta dowiedziałam się, że przygotowany roztwór może spokojnie stać w konewce, butelce do następnego podlewania, nic się z nim nie dzieje, trzeba tylko pamiętać o dokładnym mieszaniu, bo biohumus ma sporo ciężkich stałych drobin szybko opadających na dno.]
Zmoderowano./Iwona
Madziu, a kiedy swoje wsadzałaś i kiedy pojawiły sie pąki ?
Nie ma się czym chwalić, lecz oprócz kilku kupionych, które już kwitną, mam też bulwy, które czekają na wsadzenie (pisałam kilka postów wyżej). Hodowałam begonie wcześniej, lecz zawsze to były kupowane już rosnące, nie mam doświadczenia z bulwami. Wciąż czekam na doniczki, m. in. dla nich, bo upatrzyłam sobie takie, których akurat zabrakło i ze wszystkim jestem okropnie spóźniona
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No ja tak sobie skromnie myślę, że bulwy begonii wsadzone teraz do ziemi mają szansę zakwitnąć we wrześniu.... o ile nie później. No chyba, że ciepło i słońce pobudzą je do intensywnego kiełkowania.
- Malagenia
- 100p
Skromnie sobie myślący Tomku ,
dzięki, no cóż, sądzę podobnie, że przy sprzyjającym lecie to może być VIII/IX, lecz już nic nie poradzę, niech sobie rosną tak, jak dadzą radę. To są tylko 3 bulwy, kupiłam tanio, na wyprzedaży już, wysadzę je i dam szansę, niech pokażą co potrafią, przecież nie wyrzucę. A ja będę mieć kolejne doświadczenie
dzięki, no cóż, sądzę podobnie, że przy sprzyjającym lecie to może być VIII/IX, lecz już nic nie poradzę, niech sobie rosną tak, jak dadzą radę. To są tylko 3 bulwy, kupiłam tanio, na wyprzedaży już, wysadzę je i dam szansę, niech pokażą co potrafią, przecież nie wyrzucę. A ja będę mieć kolejne doświadczenie
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Wsadziłam jedną w połowie marca i bardzo się powyciągała, a jedną na koniec marca i obie zaczęły zawiązywać pąki przed samym majowym weekendem. To są te zwisające pełne begonie.
Miałam jeszcze taką z zeszłego roku, która rosła i kwitła mi prawie całą zimę dopóki nie postanowiłam jej zrobić dobrze na wiosnę, dałam nową ziemię i zdechła bidula. Teraz zaczęła odbijać ale listeczki mają dopiero kilka cm.
Pocieszyliście mnie. Dam im biohumusu i zaczekam cierpliwie.
Miałam jeszcze taką z zeszłego roku, która rosła i kwitła mi prawie całą zimę dopóki nie postanowiłam jej zrobić dobrze na wiosnę, dałam nową ziemię i zdechła bidula. Teraz zaczęła odbijać ale listeczki mają dopiero kilka cm.
Pocieszyliście mnie. Dam im biohumusu i zaczekam cierpliwie.
Pozdrawiam
Magda
Magda