Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne

Post »

Dzisiaj uwieczniałam swoje, pomyślałam , pokażę :wink: mam posadzonych 10 krzaczków , rosną pod folią obok pomidorów
To coś białe to pamiątka po oprysku OW , osad z dna opryskiwacza
Obrazek

I pierwsze owocki , malusio tego , swoją drogą dobre i to :roll: kilka nocy z przymrozkami , w dzień też szału nie było 9-10 stopni . W ubiegłym roku miałam wysyp , masę tego było w tym słabo wystartowały ale myślę że się jeszcze pozbierają i będzie co posmakować :D
Obrazek
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Widzę, że wszystkie błędy popełnione w tym roku muszę sobie zapisać żeby mieć naukę na przyszły- skoro Wasze rodzynki tak fajnie rosną sadzę, że wybrałam niedobrą ziemię i przeziębiłam w dzieciństwie. Mnóstwo wysadziłam do gruntu a dwa zostawiłam w szklarni w doniczkach i te są duże stąd moje przypuszczenia. Zastanawiam się czy nie przesadzić te w gruncie jeszcze raz ale dosypać lżejszej ziemi? Nie wiem tylko czy można im ciagle przeszkadzać ?
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Czy Wy je jakoś uszczykiwaliście, że się tak krzewią? Moje rosną jednym pędem do góry, nieśmiało puszczają jakieś "wilki" w kątach liści, ale generalnie mają jakieś 40-50cm wysokości i jeden pęd główny i tylko liście wokół nich. Na samym czubku jakiś zawiązek, chyba będą kwitły...
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Laryssa11 u mnie rosły podobnie (rodzynek i miechunka pomidorowa). Po posadzeniu do gruntu przestały rosnąć i puszczają boczne pędy. Wyciągnęły się na oknie. W przyszłym roku pójdą po wykiełkowaniu do chłodniejszego pokoju.
jondi
500p
500p

Post »

Obrazek Obrazek

To moje miechunki peruwianskie-widac roznice?To sa sadzonki w jednym dniu wysiane tylko jak pisalam mnostwo zasadzilam do gruntu a dwie zasadzilam do doniczek i zostawilam w szklarni, gdybym miala wiecej doniczek i miejsca te z gruntu by chyba wrocily z powrotem do szklarni. Czy one jeszcze maja szanse na owoce?....
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co czytałam, to te wysokie ciężko (są późne), ale jeśli to są te niskie, to jak najbardziej zakwitną i zaowocują, bo są wczesne. Poczekaj na słońce i zobaczysz jak ruszą z kopyta.
jondi
500p
500p

Post »

To wszystko ten sam rodzaj tylko inaczej posadzone ale czy sa niskie czy wysokie? uuuu nie wiem:(. Dzis te w gruncie podczas deszczu podlalam kurzencem i dosypalam im dobrej ziemi, na dzis i jutro zapowiadaja w nocy temp 5 st i nie prwykrylam ich...

-- 4 cze 2014, o 21:45 --

A co do slonca to ja mam ciagle slonce a deszczu brakuje, tylko noce sa zimne, ale dnie sa upalne.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ci zazdroszczę, bo u mnie dzisiaj 1 dzień od 2 tygodni jak nie padało. I już cieplej, bo wcześniej temp, nawet w dzień była ok 10 stopni. Pewnie te chłodne noce im się we znaki dają.
jondi
500p
500p

Post »

Calutki marzec i kwiecien bez kropli deszczu w zwiazku z tym wszystko opoznione bo nic w ogrodzie nie moglam robic a jak w maju popadalo to temp blisko 0 no i nie wiem czy widzisz na tych malych dolne fioletowe liscie? No nic co z nich bedzie to bedzie:), Ja cosik niecierpliwa jestem zauwazylam:), a widzisz, ze moje maja inne liscie niz Wasze?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt. Te twoje mi przypominają liście bakłażanów grecki, które dostałam od forumki ;) Nie wiem jakie ma wysoki rodzynek, bo kupiłam nasiona, ale skiełkowały 2 tylko i nawet ponad ziemię nie wyszły... To właśnie wtedy dostałam z forum nasiona tego niskiego cherry, bo on wczesny i zdążyłam go posiać.
jondi
500p
500p

Post »

Teraz mi przyszło na myśl, że może sobie zrobię pamiętnik :) zdj z datą etapów wzrostu, żeby na przyszły rok tak nie panikować:). Będziesz sama pozyskiwać nasiona?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nic się im nie stanie i dojrzeją to tak. Bo z tego co się orientuję, to w sprzedaży są tylko te wysokie rodzynki. Rób zdjęcia z datą, sama zobaczysz, że rosną ;)
Ahmet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2014, o 17:25

Post »

Obrazek Obrazek

Zdjęcie przykładowego rodzynka brazylijskiego.Rośliny mają około 40 cm wysokości i około 70 cm szerokości (rozpiętość pędów ). Z każdym dniem zawiązuje się coraz więcej owocków.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”