Bób cz.2
Re: Bób cz.2
@karol48335 Warszawa podobno,o innych giełdach nie słyszałem. Dziś się zorientuje czy jest w Poznaniu. Myśle, ze za tydzień pierwszy zbiór będzie u mnie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2014, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pawelp ja bym polecał właśnie Karate w ostateczności Decis/Fastac. Sam używam Karate z bardzo dobrymi efektami (tępi też inne paskudztwa) a ponadto jest nieszkodliwy dla pszczół i trzmieli. Karate jest tak "zbudowane" że te pracusie nie są w stanie go przenosić do ulapawelp1320 pisze:U mnie na bobie mszyca. Co byście radzili spośród tych preparatów:
- Mospilan
- Calypso
- Karate
Dodam że bób kwitnie i myślę że jeszcze tak szybko nie przekwitnie.
-- 5 cze 2014, o 17:54 --
Darek kup Amistar 250 i tym spryskaj, powinno pomócDarek 1 raz pisze:Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
Moderator-jokaer.
Witam. Na mojej plantacji niektóre z krzaczków wyglądają niepokojąco. Listki mają jasno zielone i są takie trochę pozwijane do środka, myślę że to jakiś grzyb zaatakował. Nie wiecie co to może być i może podpowiecie czym pryskać bób od grzyba?
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Patrzyłem się na mój bób to ma ziarnka średnicy 1cm, możliwe,że za 10 dni będę zrywać;) U mojego brata na Topbobie zauważyłem, że w srąku jest nawet po 6 ziarek, u mnie norma 4-5.
PS
Czy mogę opryskać fasolę szparagową przed kwitnięciem Amistarem 250sc? (wiem, że nie ten dział, ale tu jest dużo osób co maja wiedze)
Pozdrawiam Wojtek
PS
Czy mogę opryskać fasolę szparagową przed kwitnięciem Amistarem 250sc? (wiem, że nie ten dział, ale tu jest dużo osób co maja wiedze)
Pozdrawiam Wojtek
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie nasiona są ciutkę mniejsze ale jakoś tak nierówno rosną. Pewnie to że rosną nierówno jest zaletą bo nie sypną mi się wszystkie strąki jednocześnie ale mam tych dużych z 7 strąków a reszta pchełki. Jak będę czekać aż malce dogonią to pewnie jakiś amator się znajdzie i zrobi mi w bobach perforację.
Jak bób zrzuca już kwiat to należy czymś jeszcze zasilić?
Jak bób zrzuca już kwiat to należy czymś jeszcze zasilić?
Pozdrawiam Jola
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Mój dopiero kwitnie ale mszyce też mam, niestety...
Kama nie sypałam żadnego nawozu, podlewam od czasu do czasu gnojówką z pokrzywy i całkiem ładnie rośnie.
Kama nie sypałam żadnego nawozu, podlewam od czasu do czasu gnojówką z pokrzywy i całkiem ładnie rośnie.
Pozdrawiam, Marta.
- kama_80
- 1000p
Gnojówką nie podlewałam ze 2 tygodnie. Podlewam obficie wodą. Temat mszycy to tragedia jakaś. Pryskałam już i colą, i wodą z octem+płyn do mycia naczyń, i mlekiem. Mszycy mam na tyle dużo że rosnący obok łubin złamał się z tego oblepienia. Ble Kupiłam karate ale jakoś serca nie mam bo obok truskawki, groszek. Znalazłam już karton tak wielki że ja bym wlazła i zrobię jakiś parawan by ograniczyć rozchodzenie się oprysku. Zrobię to jednak z ciężkim sercem
Pozdrawiam Jola
- kama_80
- 1000p
Nierozcieńczona. Cola najbardziej podziałała na mszycę na drzewach. Nie oczyściła do zera ale fakt faktem było mniejsze oblepienie. Natomiast ta na bobie, łubinie ani drgnęła. Tzn drgnęła jak ją zalałam pod ciśnieniem ale to byłoby na tyle. Na koprze mszyca również ma się przednio Mleko wydaje się bardziej skuteczne ale znowu trzeba by pewnie codziennie psikać a na działkę mam kawałek drogi. Też nierozcieńczone. Na forum są dwie opinie że może być mleko z kartonika lub że świeże po zebraniu śmietany. Ja robiłam z pierwszą opcją.
Pozdrawiam Jola
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
Witam, mój bób też ładnie rośnie, mszycę udało się zwalczyć i są już ok 8cm strączki. Niestety zauważyłam że od wczoraj czubki zaczeły więdnąć. Nie padało od tygodnia, ale nie ma aż takiej suszy. Przypuszczam że to jakiś grzyb. Czy ktoś spotkał się może z podobnym problemem i wie jak temu zaradzić?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy duże zagęszczenie roślin może być powodem słabego wiązania strąków?
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Możliwe, że w jakimś stopniu na pewno, ale wg. mnie to dużą role ma np. zasobność gleby w wodę, ilość składników pokarmowych np. bor, fosfor i inne makro i mikro elementy i oczywiście pogoda