Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Ja to aż się boję ile plewienia będę miała po przyjeździe ., a warzywka jakieś sadzilaś ?

O maciejkę co roku jęczy moja brzydsza połowa , a ja ciągle o niej zapominam ;:14 ;:14

A w ogóle to przez przypadek przechodząc koło zarośli ( lata temu były tu działki ) zobaczyłam piękne krzewy ,na drugi dzień poleciałam juz z sekatorkiem i mam po parę patykow weigeli ciemno różowej porzeczki krwistej innej odmiany niż ja mam , piękny żylistek ,pęcherznice i wiele innych , jak zaczęłam się rozglądać to mnóstwo wokół nas jest ładnych krzewów ,przynajmniej u mnie ,wylewajace się wprost przez ogrodzenia , na początku tak głupio mi było pytać gospodarza czy mogłabym skubnać gałązkę , ale to prawda że ogrodnicy to jedna rodzina .Więc teraz tylko czekać aż mi się przyjmą ;:63
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja maciejka cos slabo zapachu daje, albo z nosem mam cos nie bardzo, albo za chwile bedzie czuc ten cudowny zapach wieczorem 8-)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Może jakieś inne odmiany maciejki są teraz; mocniejsze ale mniej pachnące. Poczekam aż cała zakwitnie i zobaczymy, powąchamy :D

No, Reniu, chwasty szaleją na pewno - dobrze, że się już szykujesz na te "przyjemności".
O maciejce przypomnimy w porę, ja ją dość szybko wysiewałam. Ale można też na jesień, nie próbowałam tego sposobu, ale wiem, że się to praktykuje.
Masz rację co do krzewów, jest wiele pięknych, jakie widzi się podczas spacerów.
Też pytałam o zgodę co do forsycji - upatrzyłam sobie właśnie tą bo pięknie i długo kwitła.
Zobaczmy co nam z tego wyrośnie.
Z warzywkami u mnie w tym roku skromniusio, z wiadomych względów (ogród w fazie tworzenia i przebudowywania). Ale podstawy są oczywiście: zioła (bo je bardzo lubię i sporo używam), cebula, czosnek, szczypiorek, lubczyk, rabarbar, dynia, koperek, pietruszka. Wrócę zapewne jeszcze do sałaty, kabaczka. Mam świetną fasolkę, ale może w przyszłym roku się na nią zdecyduję.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakieś warzywa trzeba mieć :D Podejmowałam różne próby, ale co roku sieję głównie ogórki, włoszczyznę do zupy, fasolkę szparagową, sałatę i groszek-reszta to dodatki. Polubiłam cukinię (trzy lata temu nie maiłam pojęcia, jak smakuje ;:306) i zwykle mam 2-3 rośliny.
A róże zaczynają kwitnąć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Teraz to coraz bardziej kombinuja z nasionami, dlatego ja juz wszystko w ogrodniczym kupuje i staram sie nie dac skusic na żadne promocje ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam wspomnieć jeszcze o selerze naciowym, bo to u mnie zawsze też podstawa. Do pomidorów - bezcenny :D
A wyjątkowo ładny mam w tym roku / sadzonki kupione na targu, ale super/.

Masz rację Patrycjo, i z nasionami i z cebulkami kupowanymi ot tak - różnie potem bywa. Warto w specjalistycznych punktach, lub jak już jest roślinka kupować. Przykładem jest liatra - kupiłam cebulki i zero wyszło, a jak kupiłam sadzoneczkę, za prawie połowę tej kwoty co cebulki, to ładnie idzie.

Ewuś, fasolkę szparagową lubię tę fioletową, fajnie wygląda i się nie ciągnie, jest smaczna.
Oj, cukinia, kabaczek to ważne dla mnie warzywka - jest tyle fajnych przepisów. Częto coś przyrządzam jako solo lub jako dodatek.
No to przed nami festiwal Twoich róż - tyle tego masz, że tylko może być pięknie!
Troszkę, za Twoją zasługą, wkręciły mnie te róże.
A ten rok, przynajmniej w mojej okolicy - jest wybitnie piwoniowo - różany. W ogrodach jest cudnie!
Pod wieczór znowu była ulewa, ach ten deszcz.... Jak go nie ma - to straszna susza, jak jest go za dużo to też nie za dobrze....
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Tak to już jest, czasami też się na coś skuszę , a teraz mi się przypomina gdzie co było zasadzone, a tam dalej pusto ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, Pati, że o tym wspomniałaś, zamierzam kupić troszkę tulipanów, więc na pewno w ogrodniczym :D

Hortensja:
Obrazek Obrazek

Piwonie miały troszkę odpoczynku od deszczu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

czarny bez nieśmiało zaczyna kwitnąć:
Obrazek Obrazek

Trzykrotka ( trzy w jednym: świetna do ogrodu, do domu i na balkony/ tarasy):
Obrazek
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Ależ masz piękne piwonie Beatko , i hortensja jakie duże już nie ma kwiatki , co do warzyw (u mnie ful asortyment :D ) nie wiem jak to się stało że zamiast baklażanów posiałam pomidory , jeszcze mam nadzieje na sobotni targowy zakup ich sadzonek.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyjątkowo ładne są piwonie tego roku - w kazdym ogródku w okolicy. Twoje też pewnie tak szaleją.
Te na zdjęciu nie oddają nawet w połowie swego uroku co w rzeczywistości.
Hortensję też codziennie doglądam :D - jest tylko na tym nawozie koloryzującym, niczego więcej jej nie daję.

Powinno się jeszcze kupić sadzonki - przynajmniej tu jest tego zatrzęsienie, nie wiem czy akurat są bakłażany, ale jak nie to to może coś alternatywnego...
To co masz dobrego Reniu z warzywek, oprócz pomidorków?
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Jakie piwonie, cudowne!!!!!! ;:145
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Pati ;:118 Jak na tak spore opady to trzymają się bardzo dzielnie.
Za to jukkę mam bardzo skromniusią w porównaniu z Twoimi. Twoje są cudne ;:197
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Tak to juz jest,wszystkiego miec nie mozna ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”