Storczyki dzikiej

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki dzikiej

Post »

Po dłuższej przerwie witam ponownie :wit

Pozdrawiam wszystkich zaglądających do mojego wątku :wit

Bardzo dziękuję za tak miłe komplementy. ;:cm Dosłownie zaraz spłonę :oops: Wszystkie te słowa są balsamem na moją duszę. Ostatni czas był dla mnie bardzo trudny.

Ten jegomość pod dachówką to nietoperz. Pełno ich w mojej okolicy, ale do spania wybierają dużo bardziej ustronne miejsca. Ten jeden jest taki odważny.

Wszystkie moje storczyki stoją na parapetach okiennych lub w bardzo bliskiej odległości od okien. Tylko okna północne nie są przez nie zajęte, bo nie chciały tam ładnie kwitnąć. Dzięki temu inne rośliny mają szansę u mnie zamieszkać.

U mnie sytuację można opisać jako constans. Na parapetach jest tak ciasno, że nawet najmniejsza miniaturka się nie wciśnie. Ale wiecie jak to jest, nigdy nie mów nigdy. :wink:

Dzisiaj pokażę trochę kwitnień starych i nowych.

Wreszcie po dwóch latach doczekałam się kwiatów na Vascostylisie Roll on Red, błędnie przeze mnie nazywanego ascocendą. Tak był opisany przy zakupie.
Obrazek

Powiem Wam, że nie jest to łatwy zawodnik. Wymaga innego traktowania niż vandy. Rzadszego podlewania i przesuszenia zimą, żeby zakwitnąć.
Jestem zakochana w jego niesamowicie pachnących kwiatach i ich krwistoczerwonym kolorze:
Obrazek

Obrazek

I kilka kwitnień falków:

Phantom
Obrazek

Ravello
Obrazek

Widziałam wiele egzemplarzy tej hybrydy i każda jest inna. Moja ma spore rozjaśnienia wewnątrz płatków:
Obrazek

To jej pierwsza prezentacja u mnie, chociaż mam ją prawie od roku. Kupiona na allegro, dotarła ze zwiędniętymi kwiatami. Bardzo się zdziwiłam, kiedy na doniczce znalazłam nazwę, gdyż Ravello kojarzyłam z trochę inaczej wyglądającą hybrydą.

NN
Obrazek
To jedna z moich ulubionych modelek. Bardzo lubię tą hybrydę i dlatego często pojawia się w moim wątku. Szkoda tylko, że jest bezimienna.

Teraz mój najstarszy storczyk, który od przeprowadzki do nowego domu 4 lata temu kwitnie bardzo skromnie:
Obrazek
Chyba jeszcze się nie zaaklimatyzował na dobre.
Lubię nakrapianą warżkę tej hybrydy:
Obrazek

Na koniec Piccolo Red, którego kwitnienie dedykuję wszystkim miłym Gościom mojego wątku :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Yohjia
50p
50p
Od: 1 gru 2013, o 10:09

Post »

Przyznaj się, że zdublowałaś kwiaty Piccolo Red w fotoszopie czy innym do obróbki. No przyznaj się :wink:
Piękne kwiaty, piękne. Gratulacje!
Pozdrowienia! Asia

Moich podopiecznych znajdziecie w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=73508
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękności pokazujesz :)
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Poproszę o całościowe zdjęcie Piccolo :shock:
Piękne kwitnienia, jak zawsze. Jak widzę, że dodałaś post to zawsze nie mogę się doczekać, co tutaj zobaczę jak otworzę ostatnią stronę ;:oj Vascostylis ;:167
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Zbieram szczękę z podłpogi ;:oj Ravello jest cudowny ;:167
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Jak zawsze Twoje kwitnienia powalają na kolana ;:180 . Cudne widoki, a Phal. Piccolo Red jest po prostu fantastyczny ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 .
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Miałam napisać i wyszłam ;:223 ale już jestem ;:168
Kwitnienia super, kwiaty szaleją - gratuluje i czekam na jeszcze więcej zdjęć.
Pozdrawiam - Justyna
latte
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 20:41

Post »

Ravello - coś niesamowitego ;:oj ;:63
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Za każdym razem jak przychodzę tu oglądać Twoje kwitnienia nie mogę oderwać oczu piękne piccolo red ;:167 Ravello boskie każdy kwiat prawie inny cudeńko reszta tez oczywiście piękna widać że im u Ciebie dobrze ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Fantastyczne kwitnienia, mój ulubiony storczykowy blog :) zaznaczam więc wątek, będę wpadała regularnie :)
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Awatar użytkownika
Dinda
50p
50p
Od: 8 sie 2012, o 22:51

Post »

Ten Twój Ravello jest przecudny, zakochałam się w nim ;:167 . Ognisty Piccolo red ma ciekawy kształt kwiatów ;:oj .
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Yohjia, kasia74, Callanthe, Meiss, ajania, duju, latte, Karnova, Sahe, Dinda bardzo Wam dziękuję za tak miłe wpisy ;:196
Yohjia pisze:Przyznaj się, że zdublowałaś kwiaty Piccolo Red w fotoszopie czy innym do obróbki. No przyznaj się :wink:
Piękne kwiaty, piękne. Gratulacje!
Przyznaję się :wink:
Piccolo ma tak wiotkie pędy, że łatwo je trochę poustawiać do zdjęć. Robię to jednak z duuużą ostrożnością. Może w tym roku uda mi się jej tych pędów nie urwać.
kasia74 pisze:Piękności pokazujesz :)
Dziękuję :D
Callanthe pisze:Poproszę o całościowe zdjęcie Piccolo :shock:
Piękne kwitnienia, jak zawsze. Jak widzę, że dodałaś post to zawsze nie mogę się doczekać, co tutaj zobaczę jak otworzę ostatnią stronę ;:oj Vascostylis ;:167
Dziękuję :D
W całości zdjęcie mi nie wyszło, przy następnej sesji zrobię jeszcze raz.
Vascostylis - kolor miłości.

Meiss, latte, Dinda dziękuję kochane ;:196 . Jak Ravello do mnie dotarła, byłam rozczarowana. Kwiaty wyglądały inaczej niż na zdjęciu. Pomijając, że były zwiędnięte, to o wiele mniejsze. Ale stwierdziłam, że jedna szansa należy się każdemu. Dzisiaj nie żałuję, bo te rozjaśnienia nadają jej uroku, a kwiaty ma większe niż wtedy. Wyglądają jakby świeciły. Rozwijają się w sporych odstępach czasu i dlatego starsze są różowe, a młodsze pomarańczowe. Ale dzięki temu udało się uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny.
ajania pisze:Jak zawsze Twoje kwitnienia powalają na kolana ;:180 . Cudne widoki, a Phal. Piccolo Red jest po prostu fantastyczny ... .
Taki komplement od Ciebie, to dla mnie prawdziwy zaszczyt!
duju pisze:Miałam napisać i wyszłam ;:223 ale już jestem ;:168
Kwitnienia super, kwiaty szaleją - gratuluje i czekam na jeszcze więcej zdjęć.
Przychodź, przychodź i rozsianej się dowoli.
Na razie nowe kwitnienie się nie zapowiada, bo od czterech miesięcy kwitną te same storczyki, ale zawsze jakąś małą sesyjkę w niedzielny ranek można zrobić.
Karnova pisze:Za każdym razem jak przychodzę tu oglądać Twoje kwitnienia nie mogę oderwać oczu piękne piccolo red ;:167 Ravello boskie każdy kwiat prawie inny cudeńko reszta tez oczywiście piękna widać że im u Ciebie dobrze ;:215
Masz rację, chyba WRESZCIE im u mnie dobrze. Myślę, że dla kwiatów klimat w moim domu się znacznie poprawił, bo cała ta chemia z farb, tynków, klejów i innych w końcu wyparowała. Człowiek nie czuje tego wszystkiego nosem, a rośliny owszem.
Dziękuję za komplementy :D
Sahe pisze:Fantastyczne kwitnienia, mój ulubiony storczykowy blog :) zaznaczam więc wątek, będę wpadała regularnie :)
:wit Dziękuję i zapraszam, zapraszam. Będzie mi bardzo miło Cię gościć. :D
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I znów wszystko jak z fotoshopa - aż nie chce się wierzyć, by tak regularnie dochowywać się tak dorodnych obfitych kwitnień.
Masz ty kobito do nich rękę (to znaczy warunki i wiedzę i mnóstwo innych atrybutów). Gratulacje i podziękowania za udostępnienie widoków.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Wpadłam przypadkiem, aż wstyd się przyznać, bo śmignęła mi w awatarze nazwa moje go miasta...
Więc wpadłam obczaić co u koleżanki na parapetach sobie rośnie. No i szczęka opadła ;:oj .
Przepięknie, cudownie, obficie i bardzo interesująco- tylko takie wyświechtane komplementy mogę z siebie wykrzesać. Coś o związkach z czarownicami chciałabym dodać, ale chyba nie wypada tak na pierwszej wizycie ;:306 .
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Vascostylis ma piękny, głęboki kolor :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”