Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Napalona jestem na baklazany bo w zeszłym roku je miałam i robiłam z nich ajwar , wyszedł mi przepyszny , a jak mi przyjdzie kupować je to dużo nie zrobię bo za drogo wyjdzie, tym bardziej że na wsi ich nigdy nie widziałam ,a z warzyw to mam to co wszyscy zazwyczaj ,marchew ,pietruszkę , buraki, cebulę ,por, seler, sałata, rzodkiewka , bób ,czosnek, cukinie , patisony , dynie (kilka odmian), fenkuły , ogórki , pomidory , patryka ostrą i słodka , szpinak , w tym roku odpuscilam kapustę i kalafiory (za duży
Problem z robalami ). no i fasole różne ,, fasolnik chiński (pierwszy raz mam , chyba o niczym nie zapomnialam ,a ziółek też mam sporo , większość wieloletnią ,lubczyk , mięta pieprzowa , mięta prawdziwa , melisa , oregano , tymianek , rozmaryn (jego zabieram na zimę do domu ) , estragon no i jednoroczne cząber ,kolendra ,i ukochana bazylia w kilku odmianach i wszendobylski koper .

Ale że mnie chwalipięta ( jak by było czym )
Beatko moje piwonie na pewno nie są ładniejsze od Twoich , na pewno , te ostatnie to po prostu bajka .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak, zgadza się, że nie możemy wszystkiego mieć w swoich ogrodach. Czasami coś pięknie rośnie tu, a już na innym miejscu po prostu roślince się nie chce.

Pytałam Cię, Renatko o warzywka, że może coś mi podpowiesz nie wymagającego... Ale warzywko jak to warzywko - troszkę więcej z nimi zachodu niz przy kwiatach...
Na pewno będę Cię prosiła o pomoc przy buraczkach i patisonach, spróbuję w przyszłym roku. Szpinak mam ten jesienny, więc może jeszcze w tym roku wyjdzie, a jak nie to zostawiony na zimę ma pięknie odbić wczesną wiosną.
Co do ziółek to kupiłam wieloletnie i nie wiem czy tak będzie na pewno, sama jestem ciekawa. Na pewno bazylia jednoroczna jest bardziej smaczna i aromatyczna niż ta wieloletnia - no chyba, ze ta druga się u mnie dopiero rozkręca. Też wprost uwielbiam bazylię, szczególnie tę tradycyjną, jednoroczną, z listeczkami zawiniętymi w dół jak łódeczki.
No rozmarynu wykopywać nigdy nie musiałam, ale różnie z nim może być. Teraz mam maluszka, więc pewnie okryć go trzeba będzie.

Kupiłam ciekawe kolorki dalii - nie wiadomo czy dadzą się przechować, trzeba próbować...
Udało mi się podejśc białą serduszkę i białą tawułkę. Jakąś ciekawą trawę ozdobną, która nie jest ekspansywna i nie trzeba jej ścinać (może kiedyś znajdę jej nazwę).
Reniu - idealna do suchych bukietów! Widziałam zeszłoroczne suszki.
No i kilka kolejnych skalniaczków, bo mam troszkę tego do obsadzenia.

Nie zostałam wyrzucona z domu... :;230 że znowu kwiaty przytaszczyłam, wręcz przeciwnie - dostałam dwa pieńki jako doniczki... Jestem w miłym szoku...

Już jedno malusie korytko znieszione - podoba mi się. Też poszło jak na razie na skalniak.
Fotki zaraz jak tylko będzie taka możliwość.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak fotki , fotki ;:63 ;:63 , Beatko warzywka mniej wymagają niż kwiatki , buraki bierzesz i siejesz w rządku ,mają duże nasiona , łatwizna ,patisony sieje zielone ,bardziej mi smakują niż białe , sadzisz jak cukinie ,w dołek po 2-3 nasiona .UCiebie naprawdę musi być dużo cieplej - rozmaryn i bazylia zimuje w gruncie ;:oj u mnie nie do pomyślenia , co to za bazylia wieloletnia ? Pamiętam że jak miałam w Sosnowcu działkę , to raz bazylia cytrynowa przezimowala , ale to tylko raz.

Traw nie sadzę, jakoś ich nie lubię w ogrodzie, naokoło mam łąki ,i pola, więc do bukietów mogę znaleźć dużo ciekawych trawek .
Beatko może nie rób od razu kilku skalniakow, bo rośliny na skalniakach tak szybko się rozrastają, że potem jest problem "gdzie ja to wsadzę ? przecież nie wyrzucę !" A tak, będziesz miała nowy skalniak do zaadaptowania ,dodasz jakąś jedną zupełnie inną roslinke i już będzie odmienny skalniak . Ale to tylko taka moja sugestia :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka to bazylia - nie wiem, mam taką pierwszy raz, zobaczymy czy przezimuje.
No ale kiedy ręki nie mam do niektórych warzywek, no :oops:
Małe patisonki lubię w zalewie octowej, podobnie jak maleńką kukurydzę.
Reniu - nie wiem co źle napisałam, ale ja nie mam kilku skalniaków, jeden ale sporszy i zupełnie jak na razie nagusieńki....

O 21.30 było jeszcze jaśniuteńko - cały czas bardzo przjemnie pracowało się w ogrodzie. Oby więcej takich wieczorów, że nawet komary tylko chwilkę były ożywione, potem jakoś odpuściły.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super, ze udalo Ci aie popracowac ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, codziennie jestem w ogrodzie - początki bywają pracowite.... Czasem 2 godzinki, czasem calusieńki dzionek, jak czasu starczy.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Ja dzisiaj na dzialce stwierdzilam ,ze te skalniaki z kwiatami co.mam w spadku, to strasznie slabe mam kwiaty, yeraz nic nie kwitnie:(
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No bo skalniaki takie są, krótko kwitną. Dlatego polakomiłam się na kolorowe ich listeczki, by niby stale "kwitło" jak np Hakuro - jest bardzo podobny skalniak Rozchodnik kaukaski Tricolor lub ładny jasny Rozchodnik Yellow Queen.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p

Post »

Tak dobrze mowisz w przyszlym roku będę szalec:)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati - ;:215
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko to ja źle zrozumiałam co do tych skalniaków :;230 kupiłaś parę roślin na skalniak , a ja zrozumiałam że masz parę skalniakow do obsadzenia , zamotałam. ;:14 na przeprosiny mój
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to kompromis Reniu: mam kilka roślin do posadzenia na skalniaku - i już wszystko gra. :tan
Ślicznie Ci kwitną te roślinki, już fajnie się rozrosły.

Kilka dzisiejszych fotek:

Rozchodniki Tricolor i Yellow Quenn w jednym korytku:
Obrazek Obrazek

Dalie:
Obrazek Obrazek

Ostróżka:
Obrazek

Czarny bez / ponownie:
Obrazek Obrazek

Róża, jesienią bordowa była, teraz jakby bardziej czerwona być chciała:
Obrazek

Hortensja: