Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Męczennica,Passiflora cz.2 uprawa,pielęgnacja
A czy twoja passi stoi na słońcu, przyzwyczajałeś ją wcześniej do słonka? Bo moja passi jak była młoda i nieprzyzwyczajona do słonka to też tak miała z listkami potem jak się przyzwyczaiła to już nie żółkły listki.Młodziutkie są bardzo wrażliwe na promienie. Więc ja myślę że to może być od słonka.
Wystarczy poczekać trochę a wszystko będzie dobrze.

- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całkiem możliwe że tak ma być. Obserwuj ją:)
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nowa ziemia i doniczka-będzie tylko lepiej. 

Joaquin
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Mój nowy nabytek: 'Constance Elliott'
Kupiona w Leroy Merlin na krakowskich Czyżynach za 12,50 zł (mieli też zwykłą Caerulea'e). Niebawem przesadzę ją do większej doniczki i wyjedzie na działkę, by dołączyć do mojej 'Purple Rain', która też już sporo podrosła, ale na kwiaty w tym roku raczej nie mam co liczyć

- janek45
Wchodząc dziś do pewnego sklepu zobaczyłem Passiflorę z pąkami oczy wywaliłem
choć mam dwie , jedną ze swojego siewu, drugą marną kupiłem w biedronce, marne szanse by zakwitła tego lata , więc kupiłem ta nie wiem jaki to gatunek bo kupiłem w supermarkecie Brico Marshe,ale ma dużo pąków a jeden prawie na rozwinięciu,mam pytanie czy mogę ja z tej malutkiej donicy przesadzić teraz w takim stadium rozwoju, kosztowała 26.99 zeta

- janek45
Dziękuję, ja tez tak myślę że to carulea, bo w marketach to przeważnie te są ,ostatnio kupiłem w biedronce też carulea tylko była,ale była mizerna, ale jakoś się chowa i rośnie, ta mnie skusiła że taka dorodna i tyle pąków ma
a co z przesadzeniem czy dać jej kwitnąć?
z prawej strony Pasii z biedronki za 5 zł tylko były marne szanse na uratowanie jej ale jakoś powypuszczała nowe pędy i rośnie, oraz malutka z nasion ,dwie w tej jednej są

a co z przesadzeniem czy dać jej kwitnąć?
z prawej strony Pasii z biedronki za 5 zł tylko były marne szanse na uratowanie jej ale jakoś powypuszczała nowe pędy i rośnie, oraz malutka z nasion ,dwie w tej jednej są

Hej! Ja dopiero zaczynam przygodę z passiflorami, ale mam małe pytanko. W zimie wysiałam 6 nasionek z owocu zakupionego w sklepie, obecnie mam 2 marakujki, które wzeszły w różnym tempie.
Jedna ma już trzy liście i ok 5 cm wysokości (teraz widzę, że puszcza 4 listek) a druga dopiero wschodzi. Mam jednak problem z tą pierwszą, wydaje mi się, że rośnie bardzo bardzo wolno, właściwie jak dla mnie to od momentu jak wzeszła, podrosła i puściła te 3 liście (czyli ok. miesiąc, półtorej) nic się nie zmienia/nie rozwija. Jaka może być tego przyczyna?
Dla porównania - w tym samym okresie wysiałam liczi (ono co prawda szybciej wzeszło) ale z miesiąca na miesiąc coś tam się zmienia - a to nowa para liści, a to wyższe się robi, a to łodyga grubsza itd.
Martwi mnie ta moja passiflora, bo bardzo mi zależy na wyhodowaniu tej roślinki a też czytałam, że marakuje mają piorunujące tempo wzrostu a tutaj ta moja jakoś tak wolno :c
Jedna ma już trzy liście i ok 5 cm wysokości (teraz widzę, że puszcza 4 listek) a druga dopiero wschodzi. Mam jednak problem z tą pierwszą, wydaje mi się, że rośnie bardzo bardzo wolno, właściwie jak dla mnie to od momentu jak wzeszła, podrosła i puściła te 3 liście (czyli ok. miesiąc, półtorej) nic się nie zmienia/nie rozwija. Jaka może być tego przyczyna?
Dla porównania - w tym samym okresie wysiałam liczi (ono co prawda szybciej wzeszło) ale z miesiąca na miesiąc coś tam się zmienia - a to nowa para liści, a to wyższe się robi, a to łodyga grubsza itd.
Martwi mnie ta moja passiflora, bo bardzo mi zależy na wyhodowaniu tej roślinki a też czytałam, że marakuje mają piorunujące tempo wzrostu a tutaj ta moja jakoś tak wolno :c
- janek45
Alis cierpliwości troszkę ja też zimą wysiałem nasiona , też się dziwiłem że rośnie w ślimaczym tępię ,ale dostałem od Forumowiczów poradę że Passi wymaga cierpliwości z początku, gdy dostała właściwych listków rośnie szalenie,ale może ktoś ma więcej doświadczenia niech się wypowie, a moja dziś nowo zakupiona to za pewne passiflora caerulea bo widać niebieskie płatki otwierającego się pąku

No jestem cierpliwa, nie zniechęcam się, bo te rośliny są po prostu pięknejanek45 pisze:Alis cierpliwości troszkę ja też zimą wysiałem nasiona , też się dziwiłem że rośnie w ślimaczym tępię ,ale dostałem od Forumowiczów poradę że Passi wymaga cierpliwości z początku, gdy dostała właściwych listków rośnie szalenie,ale może ktoś ma więcej doświadczenia niech się wypowie.

Postanowiłam po prostu zasięgnąć rady u fachowców, może to kwestia że ostatnio parę tygodni pod rząd była brzydka pogoda? pochmurno itd? Bo i u liczi listki z tego okresu są mniejsze.
Może to też kwestia ziemi? Czytałam, że passiflory lubią kwaśną glebę? Czy powinnam dodać np. trochę torfu? Albo jakiegoś innego składnika?
- janek45
Ali no właśnie Pasiflora lubi mieć ciepło i dużo słonka a ostatnio brakowało go i u mnie, drugi dzień u mnie wygląda co i rusz słoneczko a roślinki ruszają,zapraszam do mnie 

- janek45
Ja wczoraj moją nowo kupioną Passi w markecie jednak przesadziłem do większej doniczki, miała bardzo w tej małej zrośnięta bryłę korzeniową,korzenie wyrastały od dołu, wstawiłem do wody doniczkę by namiękła ziemia , wtedy lekko wyszła z doniczki i przesadziłem oraz dałem wyższa podporę bo puszcza nowe pędy są tez z pąkami kwiatowymi

- janek45
Mam pilne pytanie? chyba źle zrobiłem przesadzając moją kupioną w markecie do większej donicy czytałem przed chwilą że w większych doniczkach Passi nie będzie kwitła 

-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Janku ja swoje passiflory wsadzam wiosną do gruntu.I rozrasta się na metry w jednym sezonie.A kwitnie niesamowitą ilością kwiatów.Więc myślę że większa doniczka pozwoli passi się rozrosnąć i zakwitnąć.