Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Do gapapl
Nie wygląda to na nic szczególnie poważnego. To jakieś mechaniczne uszkodzenia, albo delikatne poparzenie. Raczej nie jest to żadna groźna choroba.
Nie wygląda to na nic szczególnie poważnego. To jakieś mechaniczne uszkodzenia, albo delikatne poparzenie. Raczej nie jest to żadna groźna choroba.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest problem ponieważ były w cieniu więc poparzenie odpada,a uszkodzenie mechaniczne tym bardziej,sama nie wiem co o tym myśleć martwię się bo to moje pierwsze pomidorki...w tym samym miejscu stały pomidorki kupione sadzonki i nic im nie ma a te co sama posiałam oto takie właśnie plamki mają
Wg mnie nie ma się czym martwić. Czy te plamy są na wszystkich liściach, czy tylko na części?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
to ewidentne poparzenie po jakimś oprysku. jak z dołu liścia nic nie ma to nie ma się czym przejmować.
nawet od deszczu , jak pomidorek nie zahartowany skropił deszcz i wylazło ostre słońce.
nawet od deszczu , jak pomidorek nie zahartowany skropił deszcz i wylazło ostre słońce.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- gapapl
Niczym nie pryskałam.Nie na wszystkich liściach tak jest,faktycznie wyglądają jakby były poparzone lub pryskane ale jak pisałam stały w cieniu i niczym nie pryskałam...no cóż będę obserwowała roślinki
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zahartowane nawet od kropli deszczu potrafią się poparzyć. Zobacz pod spodem liścia czy nie ma jakiegoś stworzonka.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
- gapapl
ooglądałam nic nie zauważyłam.poza tym obok inne pomidorki też pewnie były by takie a nie są...coś czuję że moja przygoda z pomidorkami skończy się dość szybko a szkoda ;(
Bez powodu robisz panikę. Zostaw na razie te pomidory w spokoju. Jeśli tym pomidorom coś się stanie, to nie z powodu tych plamek.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Bedani napisał
Witam.Pomidory wsadzone do ziemi z worka dla warzyw, doniczka wsadzona do ziemi macierzystej,nawożone florovitem raz w tygodniu , posadziłem je tymczasowo i nie miałem kiedy przesadzić w docelowe miejsce , czy teraz mogę to jeszcze zrobić czy już za późno?. Pozdrawiam
edit.
Chyba przesadziłem z tymi doniczkami , ale miało to być tymczasowe stanowisko takie przejściowe i tak jakoś zeszło . Czy mogę wysadzić je teraz z doniczek do gruntu , w doniczce podłoże warzywne ziemia macierzysta 5 klasa.Podlewane florovitem raz w tygodniu.Tylko dolne liście tak wyglądają jak na zdjęciu.Pozdrawiam
Witam.Pomidory wsadzone do ziemi z worka dla warzyw, doniczka wsadzona do ziemi macierzystej,nawożone florovitem raz w tygodniu , posadziłem je tymczasowo i nie miałem kiedy przesadzić w docelowe miejsce , czy teraz mogę to jeszcze zrobić czy już za późno?. Pozdrawiam
edit.
Chyba przesadziłem z tymi doniczkami , ale miało to być tymczasowe stanowisko takie przejściowe i tak jakoś zeszło . Czy mogę wysadzić je teraz z doniczek do gruntu , w doniczce podłoże warzywne ziemia macierzysta 5 klasa.Podlewane florovitem raz w tygodniu.Tylko dolne liście tak wyglądają jak na zdjęciu.Pozdrawiam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie wiadomo nadal jaka ziemia Ile ma w sobie nawózu startowego. No i jaki ten florovit i w jakim stężeniu
Jeśli masz się męczyć z tymi pomidorami w donicach a one z Tobą, to czym predzej przesadź do gruntu
Jeśli masz się męczyć z tymi pomidorami w donicach a one z Tobą, to czym predzej przesadź do gruntu
Sprawdzam stronę Piorin-u a tam komunikat aktywny odnośnie zarazy ziemniaczanej.Wcześniej pryskane OW oraz HT.Poczekamy,zobaczymy,środki chemiczne na wszelki wypadek w odwodzie.Mam cichą nadzieję że nie będzie konieczności ich stosowania.
Nic wielkiego im nie dolega, są tylko lekko zamęczone. Wysadź je do gruntu, do porządnie przygotowanej ziemi.
Pozdrawiam
Adam
Adam