Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

Do gapapl

Nie wygląda to na nic szczególnie poważnego. To jakieś mechaniczne uszkodzenia, albo delikatne poparzenie. Raczej nie jest to żadna groźna choroba.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jest problem ponieważ były w cieniu więc poparzenie odpada,a uszkodzenie mechaniczne tym bardziej,sama nie wiem co o tym myśleć martwię się bo to moje pierwsze pomidorki...w tym samym miejscu stały pomidorki kupione sadzonki i nic im nie ma a te co sama posiałam oto takie właśnie plamki mają :(
ABan
500p
500p

Post »

Wg mnie nie ma się czym martwić. Czy te plamy są na wszystkich liściach, czy tylko na części?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to ewidentne poparzenie po jakimś oprysku. jak z dołu liścia nic nie ma to nie ma się czym przejmować.
nawet od deszczu , jak pomidorek nie zahartowany skropił deszcz i wylazło ostre słońce.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niczym nie pryskałam.Nie na wszystkich liściach tak jest,faktycznie wyglądają jakby były poparzone lub pryskane ale jak pisałam stały w cieniu i niczym nie pryskałam...no cóż będę obserwowała roślinki
Awatar użytkownika
joggy
100p
100p
Od: 20 kwie 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie zahartowane nawet od kropli deszczu potrafią się poparzyć. Zobacz pod spodem liścia czy nie ma jakiegoś stworzonka.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ooglądałam nic nie zauważyłam.poza tym obok inne pomidorki też pewnie były by takie a nie są...coś czuję że moja przygoda z pomidorkami skończy się dość szybko a szkoda ;(
ABan
500p
500p

Post »

Bez powodu robisz panikę. Zostaw na razie te pomidory w spokoju. Jeśli tym pomidorom coś się stanie, to nie z powodu tych plamek.
Pozdrawiam
Adam
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

Bedani napisał
Witam. Coś trapi moje pomidory , co to może być. Obrazek

Witam.Pomidory wsadzone do ziemi z worka dla warzyw, doniczka wsadzona do ziemi macierzystej,nawożone florovitem raz w tygodniu , posadziłem je tymczasowo i nie miałem kiedy przesadzić w docelowe miejsce , czy teraz mogę to jeszcze zrobić czy już za późno?. Pozdrawiam

edit.

Chyba przesadziłem z tymi doniczkami , ale miało to być tymczasowe stanowisko takie przejściowe i tak jakoś zeszło . Czy mogę wysadzić je teraz z doniczek do gruntu , w doniczce podłoże warzywne ziemia macierzysta 5 klasa.Podlewane florovitem raz w tygodniu.Tylko dolne liście tak wyglądają jak na zdjęciu.Pozdrawiam ;:14 ;:14
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nie wiadomo nadal jaka ziemia :) Ile ma w sobie nawózu startowego. No i jaki ten florovit i w jakim stężeniu :)

Jeśli masz się męczyć z tymi pomidorami w donicach a one z Tobą, to czym predzej przesadź do gruntu :)
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Sprawdzam stronę Piorin-u a tam komunikat aktywny odnośnie zarazy ziemniaczanej.Wcześniej pryskane OW oraz HT.Poczekamy,zobaczymy,środki chemiczne na wszelki wypadek w odwodzie.Mam cichą nadzieję że nie będzie konieczności ich stosowania.
bedani
100p
100p
Od: 31 sie 2012, o 09:44

Post »

Pomidorki przesadzone do ziemi , pod jedną doniczką zadomowiły się drutowce i ślimaki . Podlewane florovitem w płynie uniwersalnym do warzyw w stężeniu jak na opakowaniu zalecają , wilki oberwane . Teraz zmierzam do sedna sprawy co im dolega i jak temu zaradzić. Obrazek Obrazek
ABan
500p
500p

Post »

Nic wielkiego im nie dolega, są tylko lekko zamęczone. Wysadź je do gruntu, do porządnie przygotowanej ziemi.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”