Stewia (Stevia rebaudiana)
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Stewia
A jak sprawić, żeby z nasionka ładnie rosła?
Trzeba uszczykiwać.Stewia kwitnie pod koniec września,najlepiej ściąć pędy tuż przed kwitnieniem,wtedy jest najsłodsza.Czasem,gdy przechowujemy w zimie w temp.pokojowej i stewia cały czas rośnie,potrafi zakwitnąć w środku zimy.Wedy,żeby uniknąć kwitnienia,cały czas uszczykujemy wierzchołki.Mamy z tego podwójną korzyść...odcięte pędy łatwo się ukorzeniają,a dodatkowo roślina pięknie się rozkrzewia.
Błażej,stewia z nasion rośnie słabiej,przynajmniej u mnie tak było.Najlepiej posadzić ją do gruntu,wtedy dosłownie dostaje"kopa".
Błażej,stewia z nasion rośnie słabiej,przynajmniej u mnie tak było.Najlepiej posadzić ją do gruntu,wtedy dosłownie dostaje"kopa".
- BobejGS
- Kontakt:
Ewa trudno zdecydować się na wysadzenie do gruntu, skoro ma się dwie roślinki, z czego jedną po podwójnych przejściach, a drugą malutką
Czytałam Twoje wpisy...więc może spróbuj na razie z jedną sadzonką.Może zrobić Ci sadzonkę swojej?
Już czwarty sezon uprawiam stewię i jak dla mnie jest bezproblemowa.W tym roku niewiele...mam nadmiar suszu z ub. roku.
Już czwarty sezon uprawiam stewię i jak dla mnie jest bezproblemowa.W tym roku niewiele...mam nadmiar suszu z ub. roku.
- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje za propozycje Zobaczę jak druga będzie rosnąć
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Błażeju,moje z nasionek mnie wkurzyły i dostały eksmisję do gruntu.To chyba najlepsze,co je z mojej strony dotychczas spotkało
- BobejGS
- Kontakt:
A jakie stanowis jej wybrać? Może jedną, te po przejściach pośle do gruntu, skoro tak chwalicie
Najlepiej słoneczne i aby nie podmokłe.Im więcej słońca,tym słodsze listki.Przy stale wilgotnym podłożu marnieje,a przy zbyt suchym liście momentalnie więdną/po podlaniu bardzo szybko wracają do normy/,więc podlewanie umiarkowane.
Stewia lubi ziemię lekko kwaśną,ja dodaję przekompostowaną korę,ale można też torf kwaśny i nie nawożę,niech korzysta z tego co w glebie jest.
Stewia lubi ziemię lekko kwaśną,ja dodaję przekompostowaną korę,ale można też torf kwaśny i nie nawożę,niech korzysta z tego co w glebie jest.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
A po wysadzeniu stewii do gruntu, jak z nią postąpić przed zimą?
Zebrać liście na susz?, Rozmnożyć ją ze szczepki, a może całą wykopać i umieścić do doniczki?,
Zakładam, że stewia raczej nie przezimuje w gruncie aby odrodzić się na nowo w przyszłym roku, więc jak jej nie stracić???
Zebrać liście na susz?, Rozmnożyć ją ze szczepki, a może całą wykopać i umieścić do doniczki?,
Zakładam, że stewia raczej nie przezimuje w gruncie aby odrodzić się na nowo w przyszłym roku, więc jak jej nie stracić???
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Pędy ściąć i ususzyć,roślinę wykopać do doniczki i całą zimę uszczykiwać wierzchołki,które można ukorzeniać,a szczepki przyjmują się bardzo łatwo.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
ewa-s dzięki Twoim wpisom wiem co robić Dziś zakupiłam małą sadzonkę i kompletnie nie wiedziałam co dalej,ale teraz sytuacja opanowana