Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie
Jeżeli nie masz hektarów ziemniaków i dużo czasu do zbieraj w butelkę
Ja wyzbierałem i nie widzę żadnej . a zebrałem zanim złożyły jaja ;)

Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szczecinek pisze:Drodzy Forumowicze - moje ziemniaki wystrzeliły jak z bata -odmiana SATINA, a także różowe, które plątały się w piwnicy, ale nie wiem co to za odmiana, wyraźnie się wyróżnia od pozostałych. Kiedy można zacząć tzw. podbieranie w lipcu ??
Powiedzcie ,na czym polega to ,,podbieranie'',nie jestem biegła w tym temacie.Ziemniaki mam ,więc skorzystam z tej metody.A co do stonki ,to zbierałam ją w słoik z wodą,nie pryskałam chemią.Dwa razy dziennie(rano i pod wieczór )robiłam obchód pola i zbierałam.A było tego,wszystkie stonki z całej gminy u mnie znalazły wikt,bo ziemniaków na polach w okolicy nie ma.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:58
Witam, podbieranie polega na rozgarnięciu kopczyka wokół ziemniaka i wyrywamy wtedy ziemniaki, które są według nas ok. Zawsze to się robi po lub w czasie kwitnienia.
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
To zn.że kwitnące ziemniaki już mają bulwy nadające się do jedzenia?Myslałam,że są jeszcze bardzo malutkie?
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
Liście ziemniaków zwijają się . Czubki głównie. . Co to jest ?
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
Jaka może być przyczyna wybiegania ziemniaków?.Jesienią były zaorane liscie zgrabiane w ogrodzie.W czasie sadzenia każdy krzaczek dostał garść kurzeńca.Ziemia jest dość przepuszczalna.Po dwukrotnym obsypaniu ,część nadziemna ma prawie70 cm.Mają dopiero pąki do kwitnienia.Martwie się ,że będą małe bulwy
Wybieganie ziemniaków może być spowodowane nadmiarem azotu, niedostatkiem światła, zbyt dużym zagęszczeniem..., ale zależy to również od odmiany. Jedne są niskie i krępe, inne b. wiotkie i wyższe - przynajmniej takie są moje obserwacje.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Moje Lordy są też wybiegnięte.
Ale większym zmartwieniem jest ZZ, która w tym roku wyjątkowo wcześnie pojawiła się we Wrocławiu.
Obecnie panuje u nas piękna pogoda. Zapowiedź deszczu zmusi mnie do oprysku Lordów
i pomidorów przeciw ZZ.

Ale większym zmartwieniem jest ZZ, która w tym roku wyjątkowo wcześnie pojawiła się we Wrocławiu.
Obecnie panuje u nas piękna pogoda. Zapowiedź deszczu zmusi mnie do oprysku Lordów
i pomidorów przeciw ZZ.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Czy wobec alternariozy która już poraziła liście, można zastosować bravo500 środek o działaniu kontaktowym?
-
- 50p
Swoje ziemniaki pryskam OW.Rosną w pobliżu pomidorow,Może dlatego mają wielką nacinę.Dzisiaj wyrwałam jeden krzak, a tam miła niespodzianka.Siedem ziemniaczków wielkości włoskiego orzecha.Myślę,że za dwa tygodnie będę mogła już zrobić placki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:58
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładne krzaczki ale czy one rosną tak "na płask" tzn bez podsypywania/ okopywania?
Pozdrawiam, Marta.
Pantelej
Bravo, to zdaje się, środek wycofany z obiegu, ze względu na prawdopodobną rakotwórczość substancji aktywnej. Przeciwko alternariozie i zarazie ziemniaka można zastosować Mildex, Infinito plus kilka innych środków.
Bravo, to zdaje się, środek wycofany z obiegu, ze względu na prawdopodobną rakotwórczość substancji aktywnej. Przeciwko alternariozie i zarazie ziemniaka można zastosować Mildex, Infinito plus kilka innych środków.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Dzięki, wczoraj jednak opryskałem Bravo -raz, że później zorientowałem się, że był 2 lata przeterminowany, dwa, w nocy porządnie popadało. Czy nowy oprysk wykonać niezwłocznie, czy trochę odczekać?
Na etykiecie Mildex nie ma dawki na ziemniaka, czy stosować taką jak na pomidor?
Na etykiecie Mildex nie ma dawki na ziemniaka, czy stosować taką jak na pomidor?
Rzeczywiście Mildex nie ma chyba rejestracji na ziemniaka. Jutro zadzwonię do Bayera i się dopytam o szczegóły. Może chodzi tylko o politykę firmy...
Pozdrawiam
Adam
Adam