Torf. Czy warto stosować? Jaki? Do czego?
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariolu dziękuję za link - poczytałam.
Też dominuje opinia, że torf i piasek jest najlepszy do poprawienia struktury gliniastej ziemi.
Oczywiście wiem, że najlepszy byłby kompost, ale warzywniak ma pierwszeństwo.
Oprócz tego to pocięte gałązki, badylki i wszystko co zdrowe, i bez nasion, i da się pociąć (oczywiście pochodzenia roślinnego). Po roku taka ściółka zamienia się w śliczną próchniczkę.
Niestety ilość materiału do pocięcia też mam ograniczoną.
Też dominuje opinia, że torf i piasek jest najlepszy do poprawienia struktury gliniastej ziemi.
Oczywiście wiem, że najlepszy byłby kompost, ale warzywniak ma pierwszeństwo.
Oprócz tego to pocięte gałązki, badylki i wszystko co zdrowe, i bez nasion, i da się pociąć (oczywiście pochodzenia roślinnego). Po roku taka ściółka zamienia się w śliczną próchniczkę.
Niestety ilość materiału do pocięcia też mam ograniczoną.
Witam Wszystkich
moje pytanie jest troszkę nie na temat,ale jestem nowa na tym forum i nie znalazłam odpowiedniego wątku.
jestem początkującą ogrodniczką, w miejscu które chcę przeznaczyć na ogródek jest piach. Mogę dostać ziemię spod pieczarek. przywiozłam dzisiaj trochę, część jest rozłożona(wygląda jak ziemia kompostowa ) a część wygląda jak obornik. mam pytanie:czy wymieszanie tego z moim piachem jest dobrym pomysłem??a jeśli tak to w jakich proporcjach? bardzo proszę o radę
moje pytanie jest troszkę nie na temat,ale jestem nowa na tym forum i nie znalazłam odpowiedniego wątku.
jestem początkującą ogrodniczką, w miejscu które chcę przeznaczyć na ogródek jest piach. Mogę dostać ziemię spod pieczarek. przywiozłam dzisiaj trochę, część jest rozłożona(wygląda jak ziemia kompostowa ) a część wygląda jak obornik. mam pytanie:czy wymieszanie tego z moim piachem jest dobrym pomysłem??a jeśli tak to w jakich proporcjach? bardzo proszę o radę
Może poczytaj tutaj,bo sa sprzeczne opinie na temat tej ziemilivia pisze:Witam Wszystkich
Mogę dostać ziemię spod pieczarek. przywiozłam dzisiaj trochę, część jest rozłożona(wygląda jak ziemia kompostowa ) a część wygląda jak obornik. mam pytanie:czy wymieszanie tego z moim piachem jest dobrym pomysłem??a jeśli tak to w jakich proporcjach? bardzo proszę o radę
http://www.bio-forum.pl/messages/78737/97189.html
http://forum.muratordom.pl/viewtopic.pH ... a84317ff56
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ciekawe informacje na temat metod poprawiania jakości gleby - nie powinny znikać z pola widzenia.
Podnoszę temat
Podnoszę temat

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Borowina,torf leczniczy-czy może mieć zastosowanie w ogrodzi
Witam serdecznie!
Czy ktoś z Was oreintuje się jak można wykorzystać borowinę leczniczą ( taką m.in. stosowaną w senatoriach) w ogrodach, aby przyniosła korzyść naszym przydomowym oraz domowym roślinkom?
Z tego co się orientuję jest to bardzo kwaśna ziemia, bardzo wysoko organiczna. Posiadam sporą ilość i nie bardzo wiem jak ją mogę wykorzystac ( do jakich roślin, w jakiej postaci)
Z gory dziękuję za jakieś przydatne informacje i doświadczenia Użytkowników tego wspaniałego Forum.
Pozdrawiam
Czy ktoś z Was oreintuje się jak można wykorzystać borowinę leczniczą ( taką m.in. stosowaną w senatoriach) w ogrodach, aby przyniosła korzyść naszym przydomowym oraz domowym roślinkom?
Z tego co się orientuję jest to bardzo kwaśna ziemia, bardzo wysoko organiczna. Posiadam sporą ilość i nie bardzo wiem jak ją mogę wykorzystac ( do jakich roślin, w jakiej postaci)
Z gory dziękuję za jakieś przydatne informacje i doświadczenia Użytkowników tego wspaniałego Forum.
Pozdrawiam

Re: Borowina,torf leczniczy-czy może mieć zastosowanie w ogrodzi
Dałbym próbkę do oceny, pH, NPK (kompletnie nie wiem co w tym siedzi- myślę o zasoleniu) Jeśli dużo tego, to może i warto.
I na rabatę dla kwasolubów, jeśli poza pH reszta w normie.
I na rabatę dla kwasolubów, jeśli poza pH reszta w normie.
Dzięki MirekL za jakąkolwiek informację. Jedyne co udało mi się ustalić do tej pory,że ta borowinka nie zaszkodzi, a nawet może pomóc wszystkim kwasolubnym zielonym. Hortensje, rododendrony, azalie, borówka amerykańska,żurawina, iglaki (są to informacje od zaprzyjaźnionej chemiczki), ale nic więcej na ten temat- szczególnie jak ją zastosować nie mogę znaleźć. Wszystkim pomocnym będę wdzięczna za jakieś szersze informacje.
Pozdrowionka
Pozdrowionka
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"TORF
Rozdrobniony, zmieszany z wodą i podgrzany używany jest do zabiegów leczniczych w postaci borowiny."
Znalazłam taką definicję Borowiny.
Rozdrobniony, zmieszany z wodą i podgrzany używany jest do zabiegów leczniczych w postaci borowiny."
Znalazłam taką definicję Borowiny.
Waleria
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy torf ma odczyn kwaśny?
Witam,
Miałem na działce warzywniaczek, mały 3x5m ale wystarczający. Koperku i natki pietruszki mieliśmy tyle , że wystarczało dla nas na całą zimę i jeszcze zoparywaliśmy znajomych. Trzy lata temu jesienią coś mi strzeliło do głowy i nawiozłem parę taczek takiego czarnego torfu znad jeziora, posypałem wapnem i na wiosnę wszystko przekopałem i ... od tamtej pory koper kupuje w sklepie. Rośnie tylko szpinak.
Czy pozostało mi tylko wybranie ziemi i nawiezienie ogrodniczej, czy można w jakiś sposób ją odkwasić?.
Bardzo proszę o fachowe rady
Miałem na działce warzywniaczek, mały 3x5m ale wystarczający. Koperku i natki pietruszki mieliśmy tyle , że wystarczało dla nas na całą zimę i jeszcze zoparywaliśmy znajomych. Trzy lata temu jesienią coś mi strzeliło do głowy i nawiozłem parę taczek takiego czarnego torfu znad jeziora, posypałem wapnem i na wiosnę wszystko przekopałem i ... od tamtej pory koper kupuje w sklepie. Rośnie tylko szpinak.
Czy pozostało mi tylko wybranie ziemi i nawiezienie ogrodniczej, czy można w jakiś sposób ją odkwasić?.
Bardzo proszę o fachowe rady
Pozdrawiam,
Roman
"Działka jest jak narkotyk, a ja, jak narkoman wszystkie weekendy na działce"
Roman
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kwaśna gleba
Na pewno podsypanie dolomitem albo wapnem coś pomoże.
A jakie masz pH ?
A jakie masz pH ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2010, o 00:03
Witam,
Dzięki za odpowiedź,
Jutro będę na działce to zmierzę pH, wapno raczej nie pomaga bo sypałem już trzy razy.
Dzięki za odpowiedź,
Jutro będę na działce to zmierzę pH, wapno raczej nie pomaga bo sypałem już trzy razy.
Pozdrawiam,
Roman
Roman
- leosta
- 500p
- Od: 29 sty 2008, o 08:43
Witam.
Jeżeli sypałeś wapno 3 razy to masz ziemię zasadową. Wapno rozkłada się w ziemi około 3 lata. Większość warzyw lubi ziemię lekko kwaśną. A szpinak to wyrośnie na glebie 8 pH. Jeżeli dawałeś torf dobrze rozłożony to także miał wysokie pH.
Pozdrawiam Leszek.
Jeżeli sypałeś wapno 3 razy to masz ziemię zasadową. Wapno rozkłada się w ziemi około 3 lata. Większość warzyw lubi ziemię lekko kwaśną. A szpinak to wyrośnie na glebie 8 pH. Jeżeli dawałeś torf dobrze rozłożony to także miał wysokie pH.
Pozdrawiam Leszek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 cze 2010, o 09:25
Który torf do żywotnika będzie lepszy?
Witam wszystkich użytkowników forum! Jest to mój pierwszy post. Mam następujące pytanie. Zamówiłem 100 sadzonek szmaragda i dostałem instrukcję od sprzedającego aby zastosować torf o pH 5,0-6,0. Poszukałem trochę informacji w internecie i dowiedziałem się, że najlepszy będzie torf kwaśny (?). Udałem się do pobliskiego sklepu ogrodniczego i mają w sprzedaży torf "kwaśny" o pH 3,0-4,0 oraz taki "odkwaszony" o pH 5,5-6,5. Który będzie lepszy?