Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
A jak konkretnie to zrobić? Mam florovit do warzyw, do pelargonii, odżywkę Substrala, octan wapnia z HB. Większość krzaków ma się dobrze, wszystkie podlewane jednakowo.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podsyp ziemi pod krzaka z 15 cm ,pomidorki puszczą korzenie przybyszowe, odrobinę fosforu i bę dzie oki
-- 8 cze 2014, o 20:41 --
Ja osobiście nic bym nie robił, normalne pomidory ,jedzą co mu dali, jak zjedzą ,liście pójdą do góry
-- 8 cze 2014, o 20:41 --
Ja osobiście nic bym nie robił, normalne pomidory ,jedzą co mu dali, jak zjedzą ,liście pójdą do góry
Czyli te mizerne nie przejadły tego, co dostały? Chyba podsypię ziemią tak jak radzisz, ale fosfor w jakiej postaci?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mirka2 a jakie to są odmiany pomidorów bo niektóre po prostu tak rosną jakby miały za chwilę przestać np Kalman .
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Nic nie kombinuj ,masz ładne zdrowe pomidory
-- 8 cze 2014, o 21:08 --
A z tych odmian to najbardziej bycze rogi tak mają
-- 8 cze 2014, o 21:08 --
A z tych odmian to najbardziej bycze rogi tak mają
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2014, o 15:37
Witam,
Do, Kropek
Pozdrawiam.
Do, Kropek
link http://e-nawozy.com/p/30/276/do-pomidor ... ynaWvw_wcB do nawozu, który użyłem, nie sypałem go dużo, zrobiłem tak, że przed posadzeniem w doniczki zmieszałem ziemie z tym nawozem, zatem co zrobić?Krzysztof_ad - te pomidory to mi wyglądają na przeżarte . Czym Ty to nawoziłeś ?
Pomidory to Maskotkakrzysztof_ad
wg mnie Twoje pomidory są OK, jeśli chodzi o wygląd liści, stawiam że to cecha odmianowa. Czy to FAWORYT ?
a co zrobić aby ich nie było, co jest powodem, że sie pojawiły ?ale te jasno zielone miejsca miejsca to już NIE są OK
Pozdrawiam.
Chudziak - tak ten najbardziej oklapnięty to KALMAN, więc jeśli to jego uroda, niech sobie tak rośnie.chudziak pisze:mirka2 a jakie to są odmiany pomidorów bo niektóre po prostu tak rosną jakby miały za chwilę przestać np Kalman .
Pozastałych kilka sprawdzę po nazwie i wstawię zdjęcia. Dziękuję za pomoc
Krzysztof - podlewać samą wodą przez jakiś czas. Ziemia miała jakąś startową zawartość nawozu (fajnie by było jakbyś podał jej nazwę) + Ty dorzuciłeś kolejny i się objadły.
Poza tym info ze strony producenta : "Stosować po 2-3 tygodniach od wysiania lub posadzenia w dawce 30-45 g / m?."
Poza tym info ze strony producenta : "Stosować po 2-3 tygodniach od wysiania lub posadzenia w dawce 30-45 g / m?."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2014, o 15:37
Kropek Ziemia najzwyklejsza uniwersalna w lidlu była w dobrej cenie, jak napisałem wcześniej wymieszałam ją z nawozem dla pomidorów (wyżej jest link do tego), no nic zrobię jak napisałeś i zobaczymy, będę informował jak sytuacja. Dzięki z podpowiedź.
Ziemia w Lidlu, jak się nie mylę, miała 1,5 kg/m3 nawozu NPK. To już było dużo, a Ty jeszcze dowaliłeś do niej nawozukrzysztof_ad pisze:Ziemia najzwyklejsza uniwersalna w lidlu była w dobrej cenie, jak napisałem wcześniej wymieszałam ją z nawozem
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
No to ja pytan techniczny cig dalszy pozwole sobie zrobic: Czy jest jakas ogolna zasada kiedy i do jakich opryskow dodajemy adiuwanty zmniejszajace napiecie powierzchniowe? Chodzi mi o oryski SOR i ewentualnie tez nawozami.
Na pewno do oprysku roślin posiadających powłokę woskową ,jak cebula czy kapusta.
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Mam problem z moimi podopiecznymi,na dwóch krzaczkach odmian Water Melon i Zebra wystąpiły takie oto zmiany wyglądu liści wierzchołkowych i te najbardziej mnie niepokoją:
Na większości ok.60% ze 100szt. krzaczków występuje "rurkowate"zwijanie starszych liści które są sztywne i nie mają żadnych odbarwień, tutaj najbardziej widoczne na Indigo Rose:
Obstawiam przenawożenie azotem i fosforem,mam zamiar użyć chelatów miedzi Mikrovit Cu
Czy to dobre posunięcie?
Na większości ok.60% ze 100szt. krzaczków występuje "rurkowate"zwijanie starszych liści które są sztywne i nie mają żadnych odbarwień, tutaj najbardziej widoczne na Indigo Rose:
Obstawiam przenawożenie azotem i fosforem,mam zamiar użyć chelatów miedzi Mikrovit Cu
Czy to dobre posunięcie?
Pozdrawiam Tomasz