Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
- algosia
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 maja 2014, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Amarylis bardzo fajna kompozycja , może w nastepnym roku wykorzystam kosze na tarasie dzięki za inspirację
Pozdrawiam , Gosia
Sprawdza się jeszcze malwa,piękna i kwitnąca do mrozów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadziłam jak zwykle więcej niż chciałam, pożałuję pewnie jak przyjdą upały i trzeba będzie latać z konewką, ale co tam.
Z mojego "chowu" jest lobelia i niektóre petunie, reszta z bazarku. Niektóre rośliny jeszcze nie rozkwitły, pokazuję te kompozycje, w których już coś widać:
osteospermum + dwa kolory werbeny
pelargonia zeszłoroczna jeszcze bez kwiatów + begonie + petunia
petunie z begoniami
petunie, werbeny i zmarnowana ulewą bakopa
eksperyment z kremową surfinią posadzoną w wysokiej donicy (mocno u mnie wieje, więc wiszące odpadają) + moje petunie i lobelia
Jak co więcej rozkwitnie, to dorzucę jeszcze.
Z mojego "chowu" jest lobelia i niektóre petunie, reszta z bazarku. Niektóre rośliny jeszcze nie rozkwitły, pokazuję te kompozycje, w których już coś widać:
osteospermum + dwa kolory werbeny
pelargonia zeszłoroczna jeszcze bez kwiatów + begonie + petunia
petunie z begoniami
petunie, werbeny i zmarnowana ulewą bakopa
eksperyment z kremową surfinią posadzoną w wysokiej donicy (mocno u mnie wieje, więc wiszące odpadają) + moje petunie i lobelia
Jak co więcej rozkwitnie, to dorzucę jeszcze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo podoba mi się zestawienie żółto-niebiesko-bordowe. Bordowe to tytoń, prawda? Jakoś w tym roku chyba u mnie zapomnieli o tytoniu do doniczek, nie widziałam wcale. W ogóle wybór nie za duży miałam na targu, mała różnorodność kolorów, wszystko na jedno kopyto.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie tak: (zdjęcia robiłam rano, bez słońca)
to moje odkrycie na ten sezon: osteo białe (choć wpada w lekki fiolet) plus petunia pachnąca fioletowa
w kolejnym sezonie będę myśleć nad tą kompozycją w okrągłej donicy, też będzie świetnie wyglądać, plus do tego inne połączenia kolorystyczne
Million Bells z niebieską lobelią (lobelia z własnego wysiewu)
i czerwone z białą lobelią
i odkrycie z zeszłego sezonu, petunia:
biała pełna petunia i niebieska lobelia
i pelargonia , także z lobelią, a w skrzyni wiciokrzew, obok skalniaczki, lobelia, petunia
Są jeszcze zioła i koleusy:)
to moje odkrycie na ten sezon: osteo białe (choć wpada w lekki fiolet) plus petunia pachnąca fioletowa
w kolejnym sezonie będę myśleć nad tą kompozycją w okrągłej donicy, też będzie świetnie wyglądać, plus do tego inne połączenia kolorystyczne
Million Bells z niebieską lobelią (lobelia z własnego wysiewu)
i czerwone z białą lobelią
i odkrycie z zeszłego sezonu, petunia:
biała pełna petunia i niebieska lobelia
i pelargonia , także z lobelią, a w skrzyni wiciokrzew, obok skalniaczki, lobelia, petunia
Są jeszcze zioła i koleusy:)
Pozdrawiam, Anna
- anka22639
- 200p
Moje piękne petunie w tym prawdziwy rarytas podwójna fioletowa z obrzeżem białym -za rok potrójna ilość.
Piękne co roku callie w donicach
Zaskoczenie tego roku - szałwie (w zeszłych latach marne chciałam z nich zrezygnować a tu proszę. Pelargonie dwukolorowe cudo prosto z Janikowa.
Tymofolia, plantacja truskawek posadzonych w donicach-wiaderkach wisząca na płocie i na koniec mój warzywnik w donicach- wiadrach
Pozdrawiam Anka
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Anka, to coś dyniowate w wiaderku z tyłu, to co? Owocuje Ci? I owoce dojrzeją w sezonie? Tyle ziemi wystarcza? Stoi w pełnym słońcu czy półcieniu?
A pozostałe kwiaty śliczne. Podoba mi się też pomysł na truskawki
A pozostałe kwiaty śliczne. Podoba mi się też pomysł na truskawki
Pozdrawiam
Magda
Magda
- anka22639
- 200p
Warzywa w donicach to mój autorski pomysł tegoroczny Niestety nie mam warzywniaka a z kwiatów- lilii w ziemi (ok 20m2) nie zrezygnuje choć i tak koło nich rośnie bób i 6 krzaków pomidorów . Reszta podwórka to trawnik częściowo na betonie i same płyty betonowe - pozostałość po PRLu
Jak na razie wszystko idzie jak najbardziej w porządku cukinia w wiaderku już kwitnie i ma małe zalążki, fasolka szparagowa ma się świetnie choć tłocznie tak jak ogórki polan i tessa (po kilkadziesiąt w donicy) patisony (dwa na doniczkę)to podręcznikowe okazy a jak zaczną owoce zwisać będę myśleć o podwiązywaniu. Doniczki stoją w półcieniu przy płocie pod małą wierzbą płaczącą rosnącą oczywiście w donicy a wszystko stoi na paletach . Warzywa te nie potrzebują dużo ziemi a dodatkowe składniki odżywcze dostają poprzez wodę z biohumusem i nawozem. Wiem wiem nawóz... ale racjonalnie używany moim zdaniem nie szkodzi ludziom w przeciwieństwie do warzyw sklepowych nie wiadomo jakiego pochodzenia.
Patent z truskawkami jest zeszłoroczny i również autorski. W zeszłym roku miałam więcej poziomek - bardzo obficie owocowały choć szły na bieżąco w tym jest więcej truskawek. Uwielbiam to rozwiązanie gdyż każdy kto przychodzi do nas częstuje się a największą atrakcją dla moich dzieci jest obserwowanie kiedy dojrzeją i samodzielne zrywanie dojrzałych truskawek. Nie ma to jak samodzielne zerwanie truskawki Sposób jest lepszy niż truskawki na polu gdyż odchodzi pielenie (prawie nie ma chwastów) nie trzeba daleko po nie chodzić- są pod nosem a z podlewaniem też nie ma kłopotów, podlewane regularnie dają soczyste owoce.
Mogłabym kupić sobie działkę warzywną ale chyba nie miałabym dla niej czasu a te chwile które łapię spędzam w przydomowym (całość ok 150m) ogrodzie i chciałabym mieć wszystko pod nosem
Jak na razie wszystko idzie jak najbardziej w porządku cukinia w wiaderku już kwitnie i ma małe zalążki, fasolka szparagowa ma się świetnie choć tłocznie tak jak ogórki polan i tessa (po kilkadziesiąt w donicy) patisony (dwa na doniczkę)to podręcznikowe okazy a jak zaczną owoce zwisać będę myśleć o podwiązywaniu. Doniczki stoją w półcieniu przy płocie pod małą wierzbą płaczącą rosnącą oczywiście w donicy a wszystko stoi na paletach . Warzywa te nie potrzebują dużo ziemi a dodatkowe składniki odżywcze dostają poprzez wodę z biohumusem i nawozem. Wiem wiem nawóz... ale racjonalnie używany moim zdaniem nie szkodzi ludziom w przeciwieństwie do warzyw sklepowych nie wiadomo jakiego pochodzenia.
Patent z truskawkami jest zeszłoroczny i również autorski. W zeszłym roku miałam więcej poziomek - bardzo obficie owocowały choć szły na bieżąco w tym jest więcej truskawek. Uwielbiam to rozwiązanie gdyż każdy kto przychodzi do nas częstuje się a największą atrakcją dla moich dzieci jest obserwowanie kiedy dojrzeją i samodzielne zrywanie dojrzałych truskawek. Nie ma to jak samodzielne zerwanie truskawki Sposób jest lepszy niż truskawki na polu gdyż odchodzi pielenie (prawie nie ma chwastów) nie trzeba daleko po nie chodzić- są pod nosem a z podlewaniem też nie ma kłopotów, podlewane regularnie dają soczyste owoce.
Mogłabym kupić sobie działkę warzywną ale chyba nie miałabym dla niej czasu a te chwile które łapię spędzam w przydomowym (całość ok 150m) ogrodzie i chciałabym mieć wszystko pod nosem
Pozdrawiam Anka
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Super patent. A te truskawki zimowały też w tych kubełkach, czy je "uziemiłaś"
W przyszłym roku spróbuję z cukinią Twoim sposobem
Ja ma pomidorki koktajlowe i zioła pomiędzy różami, bo tylko tam mam dobrą ziemię i nieco słońca
W przyszłym roku spróbuję z cukinią Twoim sposobem
Ja ma pomidorki koktajlowe i zioła pomiędzy różami, bo tylko tam mam dobrą ziemię i nieco słońca
Pozdrawiam
Magda
Magda
- anka22639
- 200p
W zeszłym roku specjalnie nie dbałam o przezimowanie gdyż chciałam w tym roku kupić nowe odmiany truskawek ze szkółki ale zostawione w wiaderkach pod płotem betonowym w zaciszu świetnie przezimowały. Trzeba zimą uważać żeby w donicach nie było zbyt mokro. W tym roku jednak jak już przestaną owocować wsadzę je na zimę do gruntu (miejsce po bobie). Truskawki wysadzę w kwietniu do donic tak żeby mieć miejsce na warzywa. W donicach szybciej ziemia się nagrzewa i dzięki temu krzaczki są bujniejsze i szybciej rosną.
Ja pomidorki koktajlowe mam też w donicach a zioła u mnie rosną między kwiatami w doniczkach. Przed domem między pelargoniami rośnie majeranek (pięknie zaczął zwisać z donic) i bazylia. Jeśli podlewam i trącę jakąś roślinką to uwalnia się taki zapach.....
Ja pomidorki koktajlowe mam też w donicach a zioła u mnie rosną między kwiatami w doniczkach. Przed domem między pelargoniami rośnie majeranek (pięknie zaczął zwisać z donic) i bazylia. Jeśli podlewam i trącę jakąś roślinką to uwalnia się taki zapach.....
Pozdrawiam Anka