Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- KonradB
- 50p
- Od: 2 sty 2014, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Wie ktoś ile mniej-więcej potrzeba czasu by zawiązane małe papryczki dojrzały do zjedzenia? Pytam konkretnie o Jalapeno, czy jest szansa, że dojrzeją w miesiąc?
regulamin!
Wszystko zależy od warunków w jakich rośnie papryka. Bardzo ważną rolę odgrywa temperatura, zawartość składników mineralnych w ziemi itp Ale myślę ze w miesiąc powinna dojrzeć ;)
Pozdrawiam Sudzio ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest dojrzałość kulinarna-powinna zdążyć, i fizjologiczna-dojrzałe nasiona,na to potrzeba czasu.
Witam. Moja papryczka chili nie chce czerwieniec. Owoc wyglada na dojrzaly, a reszta kwiatkow ma jakis dziwny postoj ze wzrostem kwiatow jak owocow. W ogole smieszna sprawa. Wysiewalem z nasion kupionych w sklepie. Jest to chili cayenne. Mam 2 takie roslinki 3 z tego samego opakowanie wyrosla inna niz pozostale. Ma dosc duzy i gruby owoc tyle, ze zielony moze tak musi byc? Cayenne jest dlugie i cienkie. Zamieszczam fotki. Chodzi mi o ta duza papryczke. Juz sporo czasu jest taka zielona, co radzicie?
http://images62.fotosik.pl/1061/c2d35106c34e4879.jpg
http://images61.fotosik.pl/1059/a31417649c459a61.jpg
http://images64.fotosik.pl/1061/1dc41689af57afea.jpg
Nie można wstawiać tak olbrzymich zdjęć.
Regulamin forum określa rozmiar- proszę przeczytać.
Moderator- jokaer.
http://images62.fotosik.pl/1061/c2d35106c34e4879.jpg
http://images61.fotosik.pl/1059/a31417649c459a61.jpg
http://images64.fotosik.pl/1061/1dc41689af57afea.jpg
Nie można wstawiać tak olbrzymich zdjęć.
Regulamin forum określa rozmiar- proszę przeczytać.
Moderator- jokaer.
Pozdrawiam, Krzysiek
- KonradB
- 50p
- Od: 2 sty 2014, o 17:04
- Kontakt:
Chodzi mi o dojrzałość konsumpcyjną, po prostu za miesiąc wyjeżdżam na 2 miesiące za granicę i przed wyjazdem chciałbym spróbować, a nasiona zbiorę z tych co dojrzeją później. Mam nadzieję, że zdążą... a jak nie to zjem niedojrzałe
regulamin!
Jalapeno najlepsze jest właśnie niedojrzałe, czyli zielone Spokojnie przed wyjazdem a może i wcześniej możesz je zjeść.
Kasia
A czy na moje pytanie mogl by mi ktos odpowiedziec? Nie wiem czy te chili (zielone) jest jadalne bo nawet nie wiem co to za odmiana
Pozdrawiam, Krzysiek
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Exact, jeśli chcesz, żeby krzak ruszył i zaczął wiązać kolejne owoce, oberwij tą dużą zieloną papryczkę z pierwszego węzła.
Spokojnie możesz ją zużyć do jakiejś potrawy, jest jadalna tylko sprawdź poziom ostrości, jak nie znasz odmiany
Krzak woła też jeść, podkarm go, bo kolejne kwiaty i ewentualne zawiązki będą opadać.
Przyczyną niewiązania owoców i opadania kwiatów może też być to, że po prostu nie zostały zapylone.
Jeśli stoją pod dachem, to musisz co jakiś czas poruszać krzakiem, żeby się zapyliły.
Na zrzucanie kwiatów mogą również mieć wpływ wahania wilgotności podłoża, w doniczkach szybko ono przesycha a papryki tego nie lubią.
Spokojnie możesz ją zużyć do jakiejś potrawy, jest jadalna tylko sprawdź poziom ostrości, jak nie znasz odmiany
Krzak woła też jeść, podkarm go, bo kolejne kwiaty i ewentualne zawiązki będą opadać.
Przyczyną niewiązania owoców i opadania kwiatów może też być to, że po prostu nie zostały zapylone.
Jeśli stoją pod dachem, to musisz co jakiś czas poruszać krzakiem, żeby się zapyliły.
Na zrzucanie kwiatów mogą również mieć wpływ wahania wilgotności podłoża, w doniczkach szybko ono przesycha a papryki tego nie lubią.
Pozdrawiam, Dorota
Dzięki za odpowiedz. Orientujesz sie moze jaka to jest odmiana papryczki? Tak na 1 rzut oka? Hmm Nie znam sie, poniewaz jest to moja pierwsza hodowla papryczek w zyciu.
Czy dobrze rozumiem, ze inne papryczki nie rosna po prostu dlatego, ze ta moja zielona duza papryka jest juz dojrzala?
-- 9 cze 2014, o 20:03 --
"Krzak woła też jeść, podkarm go, bo kolejne kwiaty i ewentualne zawiązki będą opadać." Co to znaczy,ze mam go podkarmic? Podlewam papryczke regularnie. Nie maja sucho, nie za mokro o oczywiscie wystawiam je na slonce
Czy dobrze rozumiem, ze inne papryczki nie rosna po prostu dlatego, ze ta moja zielona duza papryka jest juz dojrzala?
-- 9 cze 2014, o 20:03 --
"Krzak woła też jeść, podkarm go, bo kolejne kwiaty i ewentualne zawiązki będą opadać." Co to znaczy,ze mam go podkarmic? Podlewam papryczke regularnie. Nie maja sucho, nie za mokro o oczywiscie wystawiam je na slonce
Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja jeszcze dodam do tego co napisała Cantati, że warto się upewnić, że ma wystarczającą ilość światła. U mnie najpierw stała na oknie północno-zachodnim, ale po 18 świeciło na nią słońce, została przestawiona na inne miejsce (słońca nie było) - zrzuciła wszystkie zawiązki i kwiaty (został jeden duży owoc). Przeniesione na parapet południowy - mają już coraz więcej owoców i ich nie zrzucają (pozostałe warunki te same). Moje to Cayenne albo Pepperoni (sklepowy owoc). A jak kusi zjeść tę zieloną papryczkę, ale chcę by się wybarwiła
Kwiatki tez regularnie zapytam. Potrzasam nimi tak, zeby pylek opadal, wiec z tym tez raczej problemu nie ma. Wszystko stanelo w miejscu po tym jak ona osiagnela juz takie rozmary - ta zielona papryczka
-- 9 cze 2014, o 20:07 --
Swiatelko maja na pewno bo najpierw staly na parapecie gdzie od 8 rano swiecilo na nie sloneczko, a teraz zaczalem je wystawiac na balkon gdzie od 8 do przynajmiej 16 godziny jest slonce
-- 9 cze 2014, o 20:09 --
Chcialbym sie dowiedziec co to jest za odmiana tej zielonej duzej papryczki. Wszystkie 3 sialem z jednego opakowania. Sa to sklepowe nasionka Cayenne. I taki "dziwolag" mi sie trafil
A moze jest trujaca? :P
-- 9 cze 2014, o 20:07 --
Alyaa pisze:Ja jeszcze dodam do tego co napisała Cantati, że warto się upewnić, że ma wystarczającą ilość światła.
Swiatelko maja na pewno bo najpierw staly na parapecie gdzie od 8 rano swiecilo na nie sloneczko, a teraz zaczalem je wystawiac na balkon gdzie od 8 do przynajmiej 16 godziny jest slonce
Chcialbym sie dowiedziec co to jest za odmiana tej zielonej duzej papryczki. Wszystkie 3 sialem z jednego opakowania. Sa to sklepowe nasionka Cayenne. I taki "dziwolag" mi sie trafil
A moze jest trujaca? :P
Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czyli roślina pcha całą energię w te jedną, aby dojrzała Co do dokarmiania to pożywka z florovitu do pelargonii, ale to już powinno być regułą w uprawie czy to papryk czy pomidorów w donicach
Moja zawiązała wszystkie 4kwiatki
forumowicz
Moja zawiązała wszystkie 4kwiatki
forumowicz
Wlasnie nie wiem czy ona kiedykolwiek dojrzeje. Trwa to juz troche dlugo mimo regularnego wystawiania na slonce.
-- 9 cze 2014, o 20:12 --
Co do odzywek i innych rzeczy nie jestem przekonany. W sumie ladnie rosna od samego poczatku sa to mlode krzaczki maja zaledwie ze 2 miesiace i raczej skupie sie na naturalnej uprawie slonce woda ziemia i wystarczy
-- 9 cze 2014, o 20:12 --
Co do odzywek i innych rzeczy nie jestem przekonany. W sumie ladnie rosna od samego poczatku sa to mlode krzaczki maja zaledwie ze 2 miesiace i raczej skupie sie na naturalnej uprawie slonce woda ziemia i wystarczy
Pozdrawiam, Krzysiek