Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Przeczytałam drugi raz cały ten wątek i nie znalazłam odpowiedzi na moją wątpliwość co HT na bazie zacieru. W przepisie czytamy:Fermentować dotąd, aż roztwór przestanie być wyczuwalnie słodki. U mnie trwało to trzy dni. Wsypałam zioła. Czytając drugi raz znalazłam informację, że powinno to trwać ok. 2 tygodni. Po tygodniu leżakowania z ziołami na dnie pozostał osad, chyba drożdży? Czy tak ma być? Czy jest to związane z krótszym czasem fermentacji? Jeśli tak ma być to czy należy ten osad zmącić do pryskania czy zlać sam supernatant?
Pozdrawiam Agnieszka
Nieprawdopodobne.axyz1 pisze: U mnie trwało to trzy dni.
Tak było. Zacier stał w ciepłym miejscu i zrobił się kwaśny po 3 dniach. Czyli ta mikstura do wyrzucenia?
Pozdrawiam Agnieszka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przypuszczam, że zrobiłaś ocet, a powinno być wino wysokoprocentowe.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ile wody, ile cukru i ile drożdży było dane ?. U mnie zacier stał w temperaturze 22 * tydzień.
Jeśli ktoś ma problemy z fermentacją niechaj posłuży się rurką fermentacyjną do wina.
Jeśli ktoś ma problemy z fermentacją niechaj posłuży się rurką fermentacyjną do wina.
Robiłam wg przepisu:1 litr wody, 0.25 kg cukru i 5 dkg drożdży. Pierwszego dnia bulgotało. drugiego przestało ale było słodkie, trzeciego było kwaśne.
Pozdrawiam Agnieszka
Wykonanie zacieru to jedna z łatwiejszych spraw pod słońcem . Zacier przefermentowany może skwaśnieć/ fermentacja octowa/ ale też nie w ciągu jednego dnia. Być może taki posmak był od rozpuszczonego dwutlenku węgla. Ze smakami też różnie bywa. Dla kogoś, kto słodzi szklankę herbaty 4 łyżeczkami cukru możliwe jest, że na 3 dzień taki zacier już nie jest słodki.
Niestety nie jestem w stanie każdego za rączkę uczyć robienia zacieru.
Niestety nie jestem w stanie każdego za rączkę uczyć robienia zacieru.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorzucę swoje trzy grosze - stosuję HT i OW z HB naprzemiennie wg zaleceń forumowicz, opryski idą na pomidory, papryki, ogórki, cukinie, truskawki, róże, piwonie (tu za późno pomyślałam i szara trochę pąku ususzyła....), irysy i drzewka owocowe - składam wielkie podziękowania dla załozyciela wątku - wszystkie roslinki mają się wyśmienicie. NIe oczekiwałam cudów przy brzoskwini porazonej makabrycznie w tym roku kędzierzwaką - ale po opryskach jw. + ASAHI z mocznikiem efekty są na jednej zadziwiające, druga zaczyna odżywać. Szara w truskawkach została zatrzymana, zdarzają się przypadki, ale sporadycznie. Róże piękne. Mszyce, w zależności które, padają trupem, bądź zostają zdziesiątkowane. Dodatkowy efekt HT zauważyłam dziś, piszę tyle co po powrocie z oprysku - u mnie plaga komarów, a mnie dosłownie dopadłu TRZY!!! Latała koło mnie cała ich chmara, delikatnie spryskałam sobie kapelusz i buty HT (wystartowałam w krótkich spodenkach i bluzeczce). Mąż był w szoku, jego komarzyska przegoniły do domu, choć to ja zawsze padałam ich ofiarą!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Tak, to żaden cud z tymi komarami. Tymol i karwakrol jak inne składniki tych ziół działają w najlepszym wypadku odstraszająco na owady.
Mogę podpowiedzieć , że zamiast kupować drogie preparaty przeciw komarom o wątpliwej skuteczności lepiej zakupić oliwkę dla dzieci i namoczyć w niej tymianku. Tymol rozpuszcza się b. dobrze w tłuszczu.
Mogę podpowiedzieć , że zamiast kupować drogie preparaty przeciw komarom o wątpliwej skuteczności lepiej zakupić oliwkę dla dzieci i namoczyć w niej tymianku. Tymol rozpuszcza się b. dobrze w tłuszczu.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak mnie teraz zastanawia, czy oprykanie HT drewnianego tarasu i ściany domu, które są osłonięte przed deszczem, da oczekiwane efekty? Spróbuję jak przygotuję nową HT.
pozdrawiam
Iwona
Iwona
forumowicz.Jakie proporcje zastosować,jeżeli mogę nieśmiało dopytać.Komary bardzo mnie lubią.Dziękuję.
To raczej nie podlega wątpliwościom. Mnie trochę zastanawia, że u sąsiada, który nie stosuje OW i HT zawiązują się lepiej pomidory. Pszczoły raczej zioła tolerują. Może to chodzi o inny składnik pryskania, albo jest inna przyczyna, że w podobnych warunkach (oprócz oprysków) u mnie słabo z zawiązanymi pomidorami (w poprzednich latach nie było tak widocznej różnicy)?forumowicz pisze:
Żaden z tych preparatów nie jest szkodliwy dla pszczół, a wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Jeśli uważasz, że przeszkodą w zawiązywaniu owoców są opryski OW i HT- to nie pryskaj. Nie widzę problemu.