Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mati917533
50p
50p
Od: 14 lut 2014, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Post »

Krukofanka, mam ten sam problem co Ty, kwiatów dużo, lecz po pewnym czasie robią się suche i odpadają. Ja niczym nie nawożę, co mogę jeszcze zrobić ? Dodam, że pomidorki praktycznie wcale nie mają wiatru.
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc :)
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo trudno,a wręcz niemożliwe jest ustalenie przyczyn opadania ,czy nie zapylania kwiatków napodstawie 2 zdań.Dlatego proponuję tu poczytać,mając przed oczyma swoje pomidorki.
http://ipopom.inhort.pl/ ;:333 ;:333
sidebe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 cze 2014, o 23:03

Post »

Cześć!

Mam pytanie dotyczące pomidorków koktajlowych. Jestem zupełnie (nomen omen) zielona w kwestii uprawy czegokolwiek, ale wkręciłam się w tym roku w uprawę balkonowo-parapetową i - póki co - wszystko, co posadziłam, hula. Ale chyba nie poradzę sobie dłużej bez porad Ekspertów, bo bardzo nie chcę zmarnować moich roślinek :)

Pytanie jest takie: w jakich odstępach należy sadzić krzaczki pomidorków koktajlowych? Posadziłam 5 w dużej donicy (po świerku) i w 2 tygodnie urosły tak, że przestają się mieścić... To chyba nie był dobry pomysł? Czy powinnam przesadzić je ponownie? Czy to im nie zaszkodzi?

Z góry dziękuję za odpowiedź! Pewnie zmyjecie mi głowę :)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przesadź ;) Najczęściej sadzi się jedną roślinkę do jednej donicy, bo koktajlowe odmiany często małe mają tylko owoce ;)
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Ja sadzę 1 krzak do 1 doniczki, ale z braku miejsca Garden Pearle wsadziłam 2 do dużej donicy i już mam dziki gąszcz. To nie był dobry pomysł.
sidebe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 cze 2014, o 23:03

Post »

Dziękuję! Mam nadzieję, że przeżyją przeprowadzkę do nowych doniczek... Alyaa, doceniam sarkastyczne poczucie humoru! :D
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sidebe nawet nie masz pojęcia ile osób myśli, że pomidor koktajlowy = mały krzak :D A potem panika, bo rosną na dwa metry.

A pomidory zawsze możesz posadzić z bryła ziemi.Tylko zrób to jak najszybciej, bo im mniej im się korzenie poplączą tym lepiej.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Alyaa pisze:sidebe nawet nie masz pojęcia ile osób myśli, że pomidor koktajlowy = mały krzak :D A potem panika, bo rosną na dwa metry.

A pomidory zawsze możesz posadzić z bryła ziemi.Tylko zrób to jak najszybciej, bo im mniej im się korzenie poplączą tym lepiej.
Ja się tak zastanawiam czy ew.takiego wyrośniętego bardzo można po prostu przyciąć czy nie bardzo :?: :?:
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogłowić można, ale nie ma co liczyć, że będzie miał z 30 cm wysokości :) U mnie niektóre koktajlowe już gruboponadmetr mają na balkonie.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Wiem że mogą być dość wysokie i tego się obawiam :p Posiałam sobie NN bardzo nam smakowały więc postanowiłam zaryzykować,póki co jeszcze gigantyczna nie jest :wink:
krukofanka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 maja 2014, o 10:18

Post »

Jakiś czas temu pisałam tu na forum w sprawie zasychających kwiatków, które nie wiążą. W przeciwieństwie do wielu z podobnym problemem moje kwiatki nie odpadły tylko uschły i tak zostały. Na moim krakowskim wczesnym jak tylko uschły to pojawiały się owoce, więc na te koktajlówki już straciłam nadzieję. Dzisiaj- po może 15 dniach okazało się że jednak zostały zapylone bo pojawiły się małe pomidorki ;:138

Jako debiutantka (pierwszy rok upraw balkonowych) stwierdzam, że to ogromna radość kiedy zaczynają się pojawiać plony :tan
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Moje koktajlówki na balkonie ostro się rozkrzaczyły. Czy obrywacie im trochę liście zostawiając grona z kwiatami i liśćmi? Bo u mnie między liśćmi nie widać gron, wyciągają im się niebezpiecznie łodygi, w razie zawiązania owoców będą zbyt długie i delikatne.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Na pewno nie obrywaj liści jak są zdrowe. Jeśli wybiegają to brakuje im światła. Jeśli to jest odmiana karłowa to nie musisz nic robić, jeśli wysokorosnąca to powinnaś prowadzić na 1 do 3 pędów w zależności od wielkości doniczki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”