Jak usunąć te drzewa i chaszcze?
Moja odpowiedź: Drobne chaszcze (pokrzywy), drzewka warto potraktować Roundup'em tylko nie wiem czy zda to egzamin o tej porze roku, wiosną na pewno dadzą lepszy efekt
Resztę usuniesz pługiem ale nie zwykłym rolniczym tylko leśnym, oczywiście rolniczym też ale może być trudniej:)
Rów to zwykły ciek leśny (bo działka to polana powstała z wyrębu lasu) widać, że jest zapchany liśćmi, przerośnięty drobnymi drzewami i bóg wie czym jeszcze (Te duże drzewa co rosną w tym rowku to olszyny albo jesiony, wycina w diabły i pal zrób pożegnalne wielkie ognisko). Widzę, że chyba mąż usuwa, czyści działkę w tym miejscu i dobrze.
Zapomnijcie o kacu bo działka rewelacja i jeśli tylko poświęcicie czas, własną pracę w uporządkowanie tej działki włożycie to satysfakcja będzie ogromna zobaczycie.
Skoro działka ma 5 tyś m.kw to proponuję podzielić ją na kilka sekcji zaczynając od frontu i idąc do końca działki:
1. cześć frontowa, ogrodzenie plus żywopłot, dom mieszkalny,
2. ogród do wypoczynku = trawa i drobne drzewka plus kwiaty o różnej barwie,
3. wysokie drzewa ozdobne, skalniaki i ciche zakątki zagubienia tak by w nich można było postawić stolik i w śpiewie ptaków zasnąć. Można tą sekcje połączyć z brzozami z jedną ze stron.
Teren zasypać ziemią teraz usiądzie przez te kilka miesięcy! Tylko jeśli będziecie zasypywać teraz ziemią to lepiej opryskać całą działkę by nic nie wyrastała na hura wiosną spod ziemi.
A jeśli będziecie się ogradzać dookoła działki tj. także od strony tego rowka to proponuję odsunąć ogrodzenie np o 1,5 metra,a ziemię zasypać czymś żwirem albo po prostu zasadzić płożącymi krzewami.
Ja tyle na razie ale korci mnie by tą działkę zobaczyć bo rozpala mi myśli jak ją urządzić ojjjjj superrrr działka = zazdrość