Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
-
- 50p
- Od: 14 lut 2014, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
Krukofanka, mam ten sam problem co Ty, kwiatów dużo, lecz po pewnym czasie robią się suche i odpadają. Ja niczym nie nawożę, co mogę jeszcze zrobić ? Dodam, że pomidorki praktycznie wcale nie mają wiatru.
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo trudno,a wręcz niemożliwe jest ustalenie przyczyn opadania ,czy nie zapylania kwiatków napodstawie 2 zdań.Dlatego proponuję tu poczytać,mając przed oczyma swoje pomidorki.
http://ipopom.inhort.pl/
http://ipopom.inhort.pl/
Cześć!
Mam pytanie dotyczące pomidorków koktajlowych. Jestem zupełnie (nomen omen) zielona w kwestii uprawy czegokolwiek, ale wkręciłam się w tym roku w uprawę balkonowo-parapetową i - póki co - wszystko, co posadziłam, hula. Ale chyba nie poradzę sobie dłużej bez porad Ekspertów, bo bardzo nie chcę zmarnować moich roślinek
Pytanie jest takie: w jakich odstępach należy sadzić krzaczki pomidorków koktajlowych? Posadziłam 5 w dużej donicy (po świerku) i w 2 tygodnie urosły tak, że przestają się mieścić... To chyba nie był dobry pomysł? Czy powinnam przesadzić je ponownie? Czy to im nie zaszkodzi?
Z góry dziękuję za odpowiedź! Pewnie zmyjecie mi głowę
Mam pytanie dotyczące pomidorków koktajlowych. Jestem zupełnie (nomen omen) zielona w kwestii uprawy czegokolwiek, ale wkręciłam się w tym roku w uprawę balkonowo-parapetową i - póki co - wszystko, co posadziłam, hula. Ale chyba nie poradzę sobie dłużej bez porad Ekspertów, bo bardzo nie chcę zmarnować moich roślinek
Pytanie jest takie: w jakich odstępach należy sadzić krzaczki pomidorków koktajlowych? Posadziłam 5 w dużej donicy (po świerku) i w 2 tygodnie urosły tak, że przestają się mieścić... To chyba nie był dobry pomysł? Czy powinnam przesadzić je ponownie? Czy to im nie zaszkodzi?
Z góry dziękuję za odpowiedź! Pewnie zmyjecie mi głowę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesadź ;) Najczęściej sadzi się jedną roślinkę do jednej donicy, bo koktajlowe odmiany często małe mają tylko owoce ;)
-
- 50p
- Od: 8 maja 2014, o 11:30
Ja sadzę 1 krzak do 1 doniczki, ale z braku miejsca Garden Pearle wsadziłam 2 do dużej donicy i już mam dziki gąszcz. To nie był dobry pomysł.
Dziękuję! Mam nadzieję, że przeżyją przeprowadzkę do nowych doniczek... Alyaa, doceniam sarkastyczne poczucie humoru!
-
sidebe nawet nie masz pojęcia ile osób myśli, że pomidor koktajlowy = mały krzak A potem panika, bo rosną na dwa metry.
A pomidory zawsze możesz posadzić z bryła ziemi.Tylko zrób to jak najszybciej, bo im mniej im się korzenie poplączą tym lepiej.
A pomidory zawsze możesz posadzić z bryła ziemi.Tylko zrób to jak najszybciej, bo im mniej im się korzenie poplączą tym lepiej.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Ja się tak zastanawiam czy ew.takiego wyrośniętego bardzo można po prostu przyciąć czy nie bardzoAlyaa pisze:sidebe nawet nie masz pojęcia ile osób myśli, że pomidor koktajlowy = mały krzak A potem panika, bo rosną na dwa metry.
-
Ogłowić można, ale nie ma co liczyć, że będzie miał z 30 cm wysokości U mnie niektóre koktajlowe już gruboponadmetr mają na balkonie.
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Wiem że mogą być dość wysokie i tego się obawiam :p Posiałam sobie NN bardzo nam smakowały więc postanowiłam zaryzykować,póki co jeszcze gigantyczna nie jest
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:18
Jakiś czas temu pisałam tu na forum w sprawie zasychających kwiatków, które nie wiążą. W przeciwieństwie do wielu z podobnym problemem moje kwiatki nie odpadły tylko uschły i tak zostały. Na moim krakowskim wczesnym jak tylko uschły to pojawiały się owoce, więc na te koktajlówki już straciłam nadzieję. Dzisiaj- po może 15 dniach okazało się że jednak zostały zapylone bo pojawiły się małe pomidorki
Jako debiutantka (pierwszy rok upraw balkonowych) stwierdzam, że to ogromna radość kiedy zaczynają się pojawiać plony
Jako debiutantka (pierwszy rok upraw balkonowych) stwierdzam, że to ogromna radość kiedy zaczynają się pojawiać plony
-
- 50p
- Od: 8 maja 2014, o 11:30
Moje koktajlówki na balkonie ostro się rozkrzaczyły. Czy obrywacie im trochę liście zostawiając grona z kwiatami i liśćmi? Bo u mnie między liśćmi nie widać gron, wyciągają im się niebezpiecznie łodygi, w razie zawiązania owoców będą zbyt długie i delikatne.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Na pewno nie obrywaj liści jak są zdrowe. Jeśli wybiegają to brakuje im światła. Jeśli to jest odmiana karłowa to nie musisz nic robić, jeśli wysokorosnąca to powinnaś prowadzić na 1 do 3 pędów w zależności od wielkości doniczki.