Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Mineralka -
Czy te pomidorki były zalane ?
Wypadałoby od czasu do czasu wzruszyć ziemię zwłaszcza wokół krzaków.
Czy te pomidorki były zalane ?
Wypadałoby od czasu do czasu wzruszyć ziemię zwłaszcza wokół krzaków.
Zalane to może nie - ale podczas ulew woda stała dookoła tunelu więc i w tunelu ziemia była mokra
Dzisiaj właśnie biegałam z motyką, także ziemia już jest lżejsza
Myślisz forumowicz że to wina wody ?
Czy mogę im teraz jakoś pomóc, czy dać im spokój, żeby same doszły do siebie ?
Dzisiaj właśnie biegałam z motyką, także ziemia już jest lżejsza
Myślisz forumowicz że to wina wody ?
Czy mogę im teraz jakoś pomóc, czy dać im spokój, żeby same doszły do siebie ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Nie czarujmy się. Pomidory mają wygląd zalanych. To nic, że w tunelu nie stała woda, skoro stała wokół.
Moje pomidory gruntowe przy ostatnich obfitych opadach i chłodzie też skłaniały się do takiego wyglądu . Po ustaniu deszczy zaraz dostały kurację w postaci magnezu dolistnie i saletrzaku dolomitowego w stopy i po tygodniu znów zaczęły być podobne do pomidorów.
Moje pomidory gruntowe przy ostatnich obfitych opadach i chłodzie też skłaniały się do takiego wyglądu . Po ustaniu deszczy zaraz dostały kurację w postaci magnezu dolistnie i saletrzaku dolomitowego w stopy i po tygodniu znów zaczęły być podobne do pomidorów.

forumowicz a doradź jeszcze bo podlewam je wieczorem, może to zmienić i podlewać rano ? Woda by może szybciej odparowywała. Choć teraz to już troszkę po zawodach.
Czyli mogę odgapić i zastosować magnez i saletrzak ? A tą gnojówkę to darować sobie na jakiś czas ?
Czyli mogę odgapić i zastosować magnez i saletrzak ? A tą gnojówkę to darować sobie na jakiś czas ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Pomidory najlepiej podlewać się w godzinach przedpołudniowych, aby do wieczora zmoczone rośliny obeschły, a woda wsiąkła w ziemię. Jeśli z różnych przyczyn podlanie w tym czasie nie jest możliwe wtedy podlewamy rano, wieczorem to ostateczność. Świeżo podlane pomidory wieczorem to raj dla grzybkówMineralka pisze:forumowicz a doradź jeszcze bo podlewam je wieczorem, może to zmienić i podlewać rano ? Woda by może szybciej odparowywała. Choć teraz to już troszkę po zawodach.
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 cze 2014, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, mam problem ze swoimi pomidorami (malinowe, kilka odmian), choć nigdy wcześniej takowego nie miałem a uprawiam pomidory już od kilkunastu lat. Są to pomidory gruntowe, nawożone tylko i wyłącznie obornikiem. A mianowicie zaczynając od górnych pędów liście oraz łodygi zawijają się, zmieniają wygląd oraz kształt. Chciałbym jak najszybciej im jakoś pomóc, bo cokolwiek to jest bardzo szybko atakuje nowe pomidory, które według mnie będą już tylko skazane zniszczenie. Oto zdjęcia zdeformowanych górnych pędów:

Dziękuję z góry za dobre rady i pomoc. Proszę powiedzcie co to może być. [

Dziękuję z góry za dobre rady i pomoc. Proszę powiedzcie co to może być. [
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
Przepraszam ale nie zauwazylam Twojej odpowiedzi.BobejGS pisze:finestramonika Pytanie, kiedy te objawy się pokazały? Chodzi o czas od wsadzenia sadzonki do gruntu. Jest tu widoczny brak fosforu i miedzi który zapewne spowodowany jest nadmiarem azotu. Stąd moje drugie pytanie. Czy ten obornik koński dałeś wcześniej czy w ten sam dzień wysadzania i co oznaczaCzy to oznacza, że ten obornik nie dawałeś w dołek, który później przysypałeś ziemią i dopiero w to sadzonke, a po prostu wymieszałeś obornik z ziemią i w to sadzonke dałeś? Bo to również może być przyczyną.Sa zasadzone w ziemi wymieszanej z obornikiem konskim
Obornik dalam jakies 4 tygodnie wczesniej ( moze nawet wiecej) byl wymieszany z ziemia.
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
To przed południem czy rano ? W takich temperaturach przy lekkich powiewach wiatru to gacie schną mi na płocie w pół godziny wieczoremDeerf pisze: Pomidory najlepiej podlewać się w godzinach przedpołudniowych, aby do wieczora zmoczone rośliny obeschły, a woda wsiąkła w ziemię. Jeśli z różnych przyczyn podlanie w tym czasie nie jest możliwe wtedy podlewamy rano, wieczorem to ostateczność. Świeżo podlane pomidory wieczorem to raj dla grzybków

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nigdy nie podlewam pomidorów i ogórków po liściach.
Pozdrawiam! Gienia.
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MlodyPomidor to wyglada na fitotoksyczne działanie środków ochrony roślin-najczęściej herbicydów.Albo sam czyms opryskałeś albo w oborniku jest słoma traktowana glifosatem lub antywylegaczami.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nie podobają mi się te plamki żółte, czy to nie jakaś choroba?
Cały pomidor wygląda jak okaz zdrowia, nawet liście ma nieposkręcane, wszystko super, tylko te plamki.
Z wierzchu:

Od spodu:

Cały pomidor wygląda jak okaz zdrowia, nawet liście ma nieposkręcane, wszystko super, tylko te plamki.
Z wierzchu:

Od spodu:

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiedzcie prosze, czy to sa slynne "baranie rogi" i czy to jest wynikiem przekarmienia pomidorkow, czy nadmiernej wilgotnosci podloza?
Czy po prostu pomidor tak ma, jak cieplo i intensywnie rosnie?
Z poprzednich lat nie pamietam takiego wygladu wierzcholkow.

Czy po prostu pomidor tak ma, jak cieplo i intensywnie rosnie?
Z poprzednich lat nie pamietam takiego wygladu wierzcholkow.

- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Re: wykręca lisce u pomidorów
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Pyxis, na moje oko - duża wilgotność i dużo żarcia. Dokładnie tak samo mam u siebie (dość dużo kurzyńca dałam).
Ale poczekałabym jeszcze na inne opinie.
Ale poczekałabym jeszcze na inne opinie.