Sępolia - fiołek afrykański cz.3
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Zrobiłam kropki odpowiadające danej odmianie zapisanej na kartce. Chodzi mi głównie o to, czy im fizycznie tak będzie dogodnie wypuszczać korzonki, czy może będzie coś nie tak...
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Nie cierpię małych parapetów!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2014, o 14:03
Niezły sposób, czemu nie? Jak dla mnie, wszystko w porządku, też kiedyś tak robiłam.
Usunąłem cytat. Nie ma sensu go stosować, skoro odpowiadasz bezpośrednio na poprzedni post.
norbert76
Usunąłem cytat. Nie ma sensu go stosować, skoro odpowiadasz bezpośrednio na poprzedni post.
norbert76
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2014, o 14:03
Tak się zdarza czasami, u mnie tak listek Fickle Flirt puszczał sadzonki na spodzie liścia. Ja bym akuratnie oddzieliłam sadzonkę i dałam do torfu ( i w woreczek foliowy), za kilka dni sadzonka da korzenia.lorimmel pisze:Kochani, wie ktoś może, co zrobić z taką sadzonką? Czy ona w ogóle ma jakieś szanse na przeżycie? Wyrasta z samego szczytu listka... A normalnych sadzonek nie puścił Nie wiem dlaczego :/
Jest jakiś sposób na zmuszenie go, żeby puścił korzonki?
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy fiołki to padają od nadmiaru wody jednorazowo czy od zalania, zmoczenia rozetki? I jeszcze spytam jaką ziemię najlepiej do nich stosować, moja mam uprawia w zwykłej ziemi z kretowiska torfowego.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Moje rosły równie dobrze w mieszance 'ziemi do paproci'+perlit, jak i 'ziemi do kaktusów'+perlit
Ja do wszystkiego dorzucam perlit.
Ja do wszystkiego dorzucam perlit.
Dziękuję Anno, tak właśnie zrobię Ale postanowiłam jeszcze trochę poczekać, bo ta sadzonka przez dłuższy czas stała w miejscu, a teraz w ciągu paru dni urosła o połowę. Jak tylko zauważę, że znów staje w miejscu, oddzielam i do podłoża
Bardzo proszę o unikanie cytowania cytatów. Wystarczy, jak w wypowiedzi użyjesz po prostu nicku osoby, do której się zwracasz. Pozdrawiam, norbert76
Bardzo proszę o unikanie cytowania cytatów. Wystarczy, jak w wypowiedzi użyjesz po prostu nicku osoby, do której się zwracasz. Pozdrawiam, norbert76
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ani zalanie , ani nadmierne jednorazowe podlanie nie są dobre dla fiołków. Więc i takie zbyte , długo trzymające wilgoć podłoże też nie jest dla nich dobre. Ja mieszam ziemię do wysiewów z perlitem i kokosem w proporcji około 1:1:1 . Niektórzy dodają sfagnum ( czyli mech), seramis, wermikulit..., czyli różne "rozluźniacze. No i nie używa się zbyt dużych doniczek też w takim celu, żeby podłoże nie trzymało zbyt długo wody.Lady-r pisze:Czy fiołki to padają od nadmiaru wody jednorazowo czy od zalania, zmoczenia rozetki? I jeszcze spytam jaką ziemię najlepiej do nich stosować, moja mam uprawia w zwykłej ziemi z kretowiska torfowego.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Georginjo dziękuję tylko powiedz mi gdzie te produkty można kupić. Mieszkam na takim "zadupiu" że w moim ogrodniku nie będą wiedzieli co to jest. I jeszcze mam jedno pytanie czy dobre są do rozmnażania fiołków szklarenki podgrzewane?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę że teraz podgrzewanie nie jest do niczego potrzebne, może w zimie ( ale w zimie to jeszcze i doświetlanie musiałoby być)
Ja kupuję te rzeczy w sklepie rolniczym ( z nawozami, opryskami i tym podobnymi ). Kokos i torfowe tabletki nie raz jest w Carrfourze lub Leclerku.
Ja kupuję te rzeczy w sklepie rolniczym ( z nawozami, opryskami i tym podobnymi ). Kokos i torfowe tabletki nie raz jest w Carrfourze lub Leclerku.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Kokos jest w ikei, za 9.99 za dużą kostkę, jeszcze jej nie rozrabiałam z wodą, więc nie wiem ile wychodzi. Perlit kupiłam z fiołkami, a wermikulit na allegro. Ja sadziłam listki w opakowaniu po jogurtach piątnicy, a później w jednorazowych kieliszkach ( akurat były w promocji za 3.99 w tesco ;) )i kieliszki sa lepsze, bo widać korzonki i są mniejsze. Jak wróci mąż to wrzucę moje szklarenki
Pozdrawiam Ania
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Tanyia to w jakich proporcjach przyrządzasz podłoże? U mnie na wsi to zostaje ziemia z kretowisk albo wysyłkowo.
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
Szczerze to na oko . Nie miałam tyle perlitu, żeby wymieszać z ziemią 1:1, więc dałam część ziemi i tak 3/4 objętości ziemi dałam mieszankę perlit + wermikulit ( więc prawie było 1:1 ). Kokos dodam do ziemi do sadzonek.
Aniu skoro nie masz dostępu do sklepu ogrodniczego, w którym wszystko byś dostała poszukaj w internecie w jakimś centrum, może dostaniesz wszystko w 1 miejscu. Ja kupowałam to tu to tam, a ziemię i doniczki dostałam od mojego wujka, który prowadzi ogrodnictwo. Ale w pewnym momencie mąż złapał się za głowe i stwierdził po co mi tyle tego, skoro chce tylko hodować fiołki ;)
Aniu skoro nie masz dostępu do sklepu ogrodniczego, w którym wszystko byś dostała poszukaj w internecie w jakimś centrum, może dostaniesz wszystko w 1 miejscu. Ja kupowałam to tu to tam, a ziemię i doniczki dostałam od mojego wujka, który prowadzi ogrodnictwo. Ale w pewnym momencie mąż złapał się za głowe i stwierdził po co mi tyle tego, skoro chce tylko hodować fiołki ;)
Pozdrawiam Ania