Identyfikacja róż - część 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikacja róż - część 3

Post »

Iwiska,może to gejsha
Obrazek

-- 13 cze 2014, o 12:42 --

Charles

Obrazek
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwiska
100p
100p
Od: 11 lip 2012, o 22:07
Kontakt:

Post »

Gejsha raczej nie, kupiona była jako morelowa angielska, wysoka (posadzona w głębi rabaty) i pachnie, jakoś najbardziej mi wydawała się być podobna, oglądałam zdjęcia na rosyjskiej stronie, ale to mój praktycznie pierwszy sezon z różami i jak oglądam zdjęcia "morelowa angielska" to na wszystkie reaguję "o! to moja" ;:306
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Dla mnie to też magia ,jak mozna znaleść minimalne detale .Róża to róża ,Każda inna ale piękna ,dobrze ze przy różach mam etykiety :;230
Tu masz charlesa przekwitającego ,ten raczej do konca jest pełny
Obrazek
:wit
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwiska
100p
100p
Od: 11 lip 2012, o 22:07
Kontakt:

Post »

Dotii, dzięki za pomoc, to jego pierwszy kwiat, poczekam na następne kwiaty i zobaczymy :)
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:04

Post »

Alicja , dzięki za odpowiedź bo już miałam tą różową odcinać, a teraz czekam z niecierpliwością na jej identyfikację. Podpowiem ci jeszcze że miała osiem gałązek w tym tylko dwie mają kwiaty, ale to może moja wina bo trochę ;:14 je przycięłam. Miały już po 60cm i nie miały pąków kwiatowych, a w tamtym roku dwa takie pędy odłamały się od pnia w czasie wiatru.Alicja ty masz takie piękne róże, znasz wszystkie ich nazwy, może więc będę mogła zapytać cię jeszcze o moje inne róże ?
Pozdrawiam Olga
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Kilka NN ode mnie. Jeśli ktoś potrafi zidentyfikować byłbym wdzięczny.
Obrazek
Obrazek
Róża rośnie wysoko, bo ok 1.5m, pokrój wzniosły, mało rozłożysty, bardzo duże, zdrowe, błyszczące liście. Płatki tworzą taki kielichowy kształt kwiatu. Po rozkwitnięciu 2-3 dni i kolor blaknie, pojawiają się kropeczki i zaczynają opadać płatki. Dość nietrwałe, a do tego praktycznie zero zapachu. Ale róża obficie kwitnie i ładnie się prezentuje.

Obrazek
Obrazek
Stosunkowo niska - do 1-1.2m, rozłożysta, wielkokwiatowa, pięknie pachnie. Kwiaty takie płomieniście czerwone (trochę pomarańczy). Ładnie się prezentują i względnie długo utrzymują jako cięte. Tutaj oczywiście krzew schorowany przez deszczowy chłodny wiosenny tydzień, ale już wychodzi z tego. Nie przebarwia się specjalnie w trakcie przekwitania.

Obrazek
Tę kupiłem jako pnącą fioletową. Ładnie owocowo pachnie, a kwiaty długo się utrzymują, ale pod własnym ciężarem zwisają w dół, płatki są takie "wiotkie" jakby roślina była przesuszona. Jest drugi rok, w zeszłym słabo rosła, teraz pęd z korzenia ma już ponad metr i młode pąki kwiatowe. Mam też drugą w podobnej tonacji ale "rabatową" - niestety nie wiem czy tak samo pachnie, bo dopiero pierwszy kwiat się rozwija.

Obrazek
Obrazek
Wysoki krzew, dorasta obecnie do 1.8m, kwiaty duże, mniej więcej jak wyrośnięta Erotica, ale bardzo szybko robią się takie blade z kropeczkami co jest nieładne. Pachną, dużo mniej intensywnie niż Erotica z którą sąsiadują, ale przynajmniej pachną.

Jakieś pomysły co jest co?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie, a może ktoś zidentyfikuję tę ślicznotkę, której strasznie trudno uchwycić kolorek?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Mam wspaniale kwitnące róze ,niestety kupowane oczami ,nie zwracałam dotychczas uwagi na ich nazwy a teraz chciałabym wiedzieć co za ślicznotki mam na rabatach ,proszę pomóżcie mi je nazwać :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Promilus liliowa róża pnąca jaką ,pokazałeś do identyfikacji to prawdopodobnie Indigoletta ...tutaj do podglądu
http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 315&tab=36
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
margolcia3
100p
100p
Od: 18 sty 2012, o 21:14

Post »

Czy wiecie co to za róża. Rośnie chyba już ponad 30 lat przy przedszkolu, w kórym pracuję. Powtarza kwitnienie i lekko pachnie. Ma cudowny cukierkowy kolor, lekko rózowy. Ma ostre kolec, zdrewniałe. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

baasik pierwsza to pewnie Arthur Bell, a ostatnia Peace
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Sabino-nifredil wielkie dzięki za rozpoznanie ;:196 Poczytałam trochę - tak, to one ;:108
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Bardzo proszę o identyfikację mojej różyczki .Róża kupiona jako pnąca jesienią ub.roku.Kwiaty białe ,środek lekko kremowy z zielonym oczkiem.Róża wypuściła wiele odrostów.Na młodych przyrostach nie widzę pąków.Czyżby tylko jeden raz kwitła?
Ma rosnąć do 3 metrów a kwitnąć ma od czerwca do września -wg załączonej etykiety :D Polski producent .
Czy ktoś wie co to za różyczka?

Pozdrawiam :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
arielka
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 14:14

Post »

U mnie w ogrodzie pojawiła się nowa piękność, kupiona na targu od Pani która twierdzi, że to angielka...nie mam na nią pomysłu ( trochę mi przypomina Chippendale ale to Tantau więc Deuchlandy. Może ktoś coś wymyśli...? wygląda na zdrową, na razie nie duży krzaczek. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Róże”