Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Marchew
Dziękuje za info W takim razie sieje dziś jak zdążę albo jutro, kolejną partie marchwi
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Zawsze sieję marchew końcem maja i do połowy czerwca na jesienny zbiór, rosną pięknie, szybko wschodzą trzeba je w miarę szybko poprzerywac porządnie i wtedy rosną duże, pięknie soczyste i pomarańczowe. Tylko ze u mnie w polu jest duzo wilgoci, nawet jak sa susze.
A pietruszka dłużej kiełkuje niż marchew i wolniej rośnie i raczej na późny siew sie nie nadaje... Chociaż kto wie, zależy od ziemi i warunków.
A pietruszka dłużej kiełkuje niż marchew i wolniej rośnie i raczej na późny siew sie nie nadaje... Chociaż kto wie, zależy od ziemi i warunków.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Nie, nie była. Ja przerywam jak już jest mała i można wrzucić do zupy
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Witam
Czy to normalne, że nać marchwi się "pokłada". Strasznie to wygląda cała jest oklapła, mimo podlewania. Czy to objawy żerowania jakiegoś szkodnika? Bo w ziemi mam tuneliki wielkości może takiej, że wcisnę 2 palce. Ale z korzeniem jest wszystko w porządku, brak pogryzionej marchewki.
W tamtym roku niestety na marchwi miałem alternaliozę i boję się że to pokładanie to jej początkowe objawy, chociaż przebarwień na liściach nie widać.
Czy to normalne, że nać marchwi się "pokłada". Strasznie to wygląda cała jest oklapła, mimo podlewania. Czy to objawy żerowania jakiegoś szkodnika? Bo w ziemi mam tuneliki wielkości może takiej, że wcisnę 2 palce. Ale z korzeniem jest wszystko w porządku, brak pogryzionej marchewki.
W tamtym roku niestety na marchwi miałem alternaliozę i boję się że to pokładanie to jej początkowe objawy, chociaż przebarwień na liściach nie widać.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- BobejGS
- Kontakt:
Nie spotkałem się z takim czymś. Mi kładła się nać podczas podlewania A przy okazji, moja dosiewka wschodzi
-
Ja też się nie spotkałem. Strasznie mnie to dziwi. Zaczęło się w kilku miejscach, a teraz cała leży, rozłożyła się w redlinach, a wygląda na zdrową. Myślałem, że może przez wiatr ale jak się już położyła to leży już 4 dzień. Dzisiaj u mnie zaczęło właśnie padać, tomoże deszczówka ją dźwignie.
Wk... mnie to bo mi się kładzie i nawet podlać się bałem obficie żeby w błocie nie leżała.
Wk... mnie to bo mi się kładzie i nawet podlać się bałem obficie żeby w błocie nie leżała.
- BobejGS
- Kontakt:
Wyrwij jedną i utnij marchew kilka mm pod nacią, może tam jakieś robaczki żerują
-
NIC a NIC, tam nie ma w korzeniach marchwi.
Ale cebula, sąsiadka marchewki w rzędach schnie. Prawdopodobnie śmietka cebulanka, ale nie jestem pewien, bo robaczków też nie ma.
Ale cebula, sąsiadka marchewki w rzędach schnie. Prawdopodobnie śmietka cebulanka, ale nie jestem pewien, bo robaczków też nie ma.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2014, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MARCHEW w warzywniku - problem
Witajcie!
Po raz pierwszy piszę na forum (cześć wszystkim!) - mam problem z marchwią w warzywniku w moim ogrodzie. Posadziłam marchew z taśmy nasiennej wraz z innymi warzywami w skrzyni na warzywa (2x2m, wysokość ok 50cm, już w zeszłym roku uprawiane tam warzywa, dobra ziemia, obornik itd) - m.in. rzodkiewka, sałata, pomidorki koktajlowe. Wszystko rośnie jak na drożdżach ale marchew najwidoczniej ma jakiś problem - co robię nie tak?
Pozdrawiam i proszę o poradę!
Po raz pierwszy piszę na forum (cześć wszystkim!) - mam problem z marchwią w warzywniku w moim ogrodzie. Posadziłam marchew z taśmy nasiennej wraz z innymi warzywami w skrzyni na warzywa (2x2m, wysokość ok 50cm, już w zeszłym roku uprawiane tam warzywa, dobra ziemia, obornik itd) - m.in. rzodkiewka, sałata, pomidorki koktajlowe. Wszystko rośnie jak na drożdżach ale marchew najwidoczniej ma jakiś problem - co robię nie tak?
Pozdrawiam i proszę o poradę!
Kiedy byl dawany obornik? Czy w korzeniach nie ma larw?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2014, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję za odpowiedź.Jedrzej pisze:Kiedy byl dawany obornik? Czy w korzeniach nie ma larw?
obornik był dawany w kwietniu w trakcie przygotowań warzywnika (nowa ziemia, oczyszczenie). W ogrodzie nie używam żadnej chemii - jedynie naturalne nawozy (np gnojówka z pokrzywy czyni cuda, a złotooki (dokupione!) zjadają mszyce .
Co do larw w korzeniu - to nie ma ich - bo korzenie nawet się nie wykształciły - to samo miałam w zeszłym roku
W tym samym warzywniku inne warzywa rosną dobrze - zrobiłam zdjęcie:
Od lewej: koper, marchew, pozostałości po rzodkiewce (wzeszła normalnie), bób!, całkowicie z prawej strony pomidory, z tyłu sałata.
Co robić???