Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Błażej dlaczego w czerwcu robisz rozsadę ogórka ? Jest strasznie powyciągana i nie wiem czy cokolwiek z ogórków będzie bo łodyga sie powyciagała. Dlaczego kochany nie posiałeś do gruntu. Trzy dni i by wykiełkowały w gruncie. Ajjjjj ;(
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje ogórki sadzone z rozsady Krak(Krakus).Aktualnie już prowadzone na sznurkach.
Wszystkie odrosty do 5 liścia są obrywane na bieżąco.Nawożenie rzędowe obornikiem granulowanym i po wysadzeniu od razu podlane 0,5 % saletrzakiem wraz z opryskiem OW.Aktualnie w każdą sobotę oprysk HT.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

No, no, no ogórki jak malowane.... ;:108

Moje są jeszcze w fazie "przymusowej" rozsady, bo ślimaki mnie pokonały po pierwszym sianiu... ;:209
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
pablo-xyz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 maja 2014, o 20:43

Post »

U mnie tak ogóraski rosną- nie wiem czy coś im nie brakuje. Poza tym za bardzo kwitną. Opryskałem HT, dokarmiam na przemian pokrzywówką i substralem ale coś mi się widzi, że brak im chyba magnezu. A jeżeli tak to jak go uzupełnić? Obrazek Obrazek
Wszystkiego dopiero się uczę, do tej pory byłem od czarnej roboty- od szpadla :D
Poza tym nie wiem, czy nie przerzedzić ich- jak w rozsadzie wzeszły trzy to tak sadziłem do gruntu. Żal było inaczej. I sznurki muszę jakoś wymienić, bo użyłem jakiejś włóczki a ta się rozciąga.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Ale piękne ogórki macie! U mnie takie jak u Błażeja, na rozsadzie. Niestety ślimaki pożarły prawdopodobnie wszystko co wylazło, bo ani jednego słonecznika ani ogórka nie mam tam gdzie wysiewałam, a na rozsadzie wszystko pięknie wykiełkowało ;:124. Mam nadzieję, że pojem w tym roku ogórków, bo póki co to słabo mi idzie ta hodowla ;:124 .
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie dziś poszły sadzonki do gruntu. Mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko ok :D Jeśli nie to zasieje prosto do gruntu i miech się dzieje wola nieba ;:306
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Błażej,

Może lepiej było poczekać ze 3 dni:
http://www.weatheronline.pl/weather/map ... 1406160600
;:oj

Ja moim biedakom szykuję kołderkę - jak je przechłodziło wcześniej do 7 stopni część się nie pozbierała a część bieduje do dzisiaj...
pozdrawiam, Tomek
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.W ramach ocalenia sadzonek wszystkich warzyw stworzyłam barierę nie do przejścia dla ślimaków.Wygląda to niestetycznie,ale w tym przypadku nie chodzi o
estetykę lecz o rośliny. Joanna Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Joasiu-chyba nie doceniasz sprytu ślimaków. Taka zapora to dla nich pryszcz :twisted:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Jak wcześniej, tak i do tej pory ani jedna sadzonka ogórka,fasoli itp.nie została naruszona przez ślimaki.Być moze jest to zasługa ekologicznego neutralizatora slimaków.Z obserwacji wynika że wolą to niż zdrową,zieloną żywnośc.Joanna
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Poletko na którym rosną ogórki, ogrodziłam gałązkami igliwia, bo ponoć ślimaki nie lubią pełzać po szpilkach.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Xavierka, działa? U mnie ślimaki zeżarły wszystko co zdołało wykiełkować gruncie dlatego teraz nasionka ogórków poszły na rozsadę. Zaraz jak wysadzę je do gruntu to obsypię granulkami. Niestety na te gady nic nie działa innego. Wyżerają wszystko co im stanie na drodze ;:134 .
Pozdrawiam :)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ślimaki nie lubią igieł, tak samo jak świeżo skoszonej trawy. U mnie ich pełno, ale w tym roku o dziwo mniej niż w zeszłym. Cały zeszły sezon walczyłam z nimi i było warto (dlatego jak ktoś ma możliwości to radzę je zbierać). Jak na razie do ogórków się nie dobrały, mimo iż nie są obsypane.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”