Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brawo siostrzyczko!!!;:138
Faktycznie rozrosła ci się różowa datura ode mnie.
Czy ta druga z marketu ma już pąki?
Faktycznie rozrosła ci się różowa datura ode mnie.
Czy ta druga z marketu ma już pąki?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli co się dzieje?ElzbietaaG pisze:Pąki ma ale coś niedobrego się z nią dzieje.Kupiłam oprysk , zobaczymy.
Oprysk będzie na jaką 'chorobę"?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Chyba posiadam takie cudo. Mogłabym prosić o kilka wskazówek odnośnie jej poprowadzenia ?
Nie chcę zaśmiecać wątku, więc wkleję link do tematu z moim cudem.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 859#452859
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Chyba posiadam takie cudo. Mogłabym prosić o kilka wskazówek odnośnie jej poprowadzenia ?
Witaj Agnieszko... Prwdopodbnie udała Ci się wyhodować daturę...jednoroczną. Datury jednorocznej nie powinno się przycinać bo to niczemu nie posłuży... Po przekwitnięciu zbiera się nasiona i wysiewa w następnym roku na wiosnę....i najlepiej sie czuje rosnąc bezpośrednio w ziemi...Wiem... bo sama je miałam tylko w białym kolorze. Szkoda tylko że przycięłaś Datury jednoroczne różnią się tym od wieloletnich że te pierwsze kielichy maja zwrócone ku górze a wieloletnie zawsze maja kielichy skierowane ku dołowi...Adiana pisze:Witam.
pozdrawiam Wanda
Agnieszko piszesz ze stoi u Ciebie już trzeci sezon ...czyli od kiedy Moim skromnym zdaniem to z niej wielkiego okazu nie wyhodujesz Szkoda tylko ze ucięłaś jej wierzchołek bo mogłabyś przynajmniej się jeszcze nacieszyć w tym roku jej kwiatami Napisz co słychać u Twojej daturyAdiana pisze:Jednoroczna oznacza, że umrze mi po tym czasie czy nie będzie kwitnąć ? Stoi u mnie już
trzeci sezon...wiele przeszła i może dlatego jest taka mała. Ale faktycznie ten jeden kwiat
ma skierowany do góry. Czyli, że nic z niej już nie będzie ? Co powinnam zrobić ?
pozdrawiam Wanda
witam ;)
Moja Datura stoi na balkonie, jak się ochłodzi, zabieram ją na klatkę. A trzeci sezon, czyli mam
ją trzeci rok...a od kiedy to już nie pamiętam dokładnie, ale pamiętam, że trzy razy stała na
balkonie....gdy ja dostałam miała zawiązane dwa listki, kształtem jak u rzeżuszki ale większe i jakieś 1,5
może 2 cm wysokości. Dzisiaj ma prawie 70 cm i z łodyg jak i z tych poprzycinanych końcówek
wychodzą nowe przyrosty. Mam takie dwie, plus te czubki, które ucięłam, w wodzie, puszczają korzenie.
Pąk kwiatowy rósł jakiś czas na tej obciętej końcówce prawie 7 cm długości po czym wysechł...Ależ był
piękny, ciemny fiolet...szkoda tylko, że to nie jest trwalsza odmiana.
Moja Datura stoi na balkonie, jak się ochłodzi, zabieram ją na klatkę. A trzeci sezon, czyli mam
ją trzeci rok...a od kiedy to już nie pamiętam dokładnie, ale pamiętam, że trzy razy stała na
balkonie....gdy ja dostałam miała zawiązane dwa listki, kształtem jak u rzeżuszki ale większe i jakieś 1,5
może 2 cm wysokości. Dzisiaj ma prawie 70 cm i z łodyg jak i z tych poprzycinanych końcówek
wychodzą nowe przyrosty. Mam takie dwie, plus te czubki, które ucięłam, w wodzie, puszczają korzenie.
Pąk kwiatowy rósł jakiś czas na tej obciętej końcówce prawie 7 cm długości po czym wysechł...Ależ był
piękny, ciemny fiolet...szkoda tylko, że to nie jest trwalsza odmiana.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1392Raczek pisze: (...)
Jeśli chodzi o zimowanie datur
to ja będę je zimować trzeci raz.
Pierwszy raz miałam jedną białą daturkę,którą dostałam od sąsiadki.
Ją po prostu obcięłam bardzo krótko tak,że został tylko krótki pieniek.
Posadziłam ją do 10 l wiadra po farbie emulsyjnej i schowałam na korytarz ciemnej piwnicy.
Przez zimę chyba ze dwa razy podlałam.
W zeszłym roku miałam już trzy datury.Sprawdziłam,ze przycięłam je w połowie października.
Nie wiem,może za wcześnie?Przycięłam je jednak inaczej za radą Iwonki.
Gałązki zostały przycięte w kształcie litery "Y".Większą posadziłam do wiadra 20l.
Znalazłam ich zdjęcie:
Po obcięciu też zimowałam je w ciemnej piwnicy i też kilka razy podlałam jak widziałam,
że zrobiła się skala.W kwietniu jak zobaczyłam,że zaczyna puszczać białe listki,
przeniosłam ją do cieplej,widnej kotłowni.Zaczęłam intensywnie podlewać.
Zaczęły dosyć szybko pojawiać się nowe liście i już zielone.
Do gruntu posadziłam po 15 maja.Niestety wszystkie liście uległy poparzeniu i z czasem odpadły.
Dlatego zwątpiłam w te wcześniejsze pędzenie.Myślę,że najlepiej posadzić je od razu z ciemnej
piwnicy do gruntu.Rosną wtedy nowe zdrowe,zahartowane liście.
Może się mylę,poprawcie mnie jeśli tak.
W tym roku przy obcinaniu gałązek datur w kształt "Y" zwrócę uwagę na to,aby przyciąć je
powyżej asymetrycznych liści.
Jeżeli dokładnie się obejrzy liście na daturze można zauważyć,że gdybyśmy złożyli liść na pół wzdłuż
i obie połowy byłyby identyczne to jest liść symetryczny.Na niesymetrycznym będzie na dole przy ogonku
różnica w rozrastaniu się blaszki liściowej. Czyli jedna połowa będzie wyżej od drugiej.
I to jest liść powyżej którego pędy wypuszczają pąki kwiatowe.Jesienią najlepiej zaznaczyć sobie takie miejsca
i przyciąć zawsze powyżej, albo ciąć jeszcze kiedy są liście późną jesienią.
Datura ma liście symetryczne w strefie bezpłciowej, pokarmowej, wzrostowej ( na patykach)
i liście asymetryczne w strefie płodnej ( kwitnące, górne części łodygi)
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Adiano , czy to aby nie ta sama roślina - zerknij na zdjęcia :Adiana pisze:Witam.
Jeśli tak , to jest to Bieluń "Ballerine Purple" jednoroczna.