Frezja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Frezja

Post »

Moje tez troszkę urosły i zdałoby sie je przesadzić :)

Obrazek
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
mmoncia
50p
50p
Od: 13 mar 2014, o 22:02

Post »

piwonia1990 pisze:Cieszą oko roślinki, które wychodzą spod ziemi :) Po jakim czasie od wysadzenia można się spodziewać zakiełkowania?
U mnie wyszły kiełki po 1 - 1,5 tyg. (nie pamiętam, bo nie zanotowałam dokładnej daty).
Dobrze rosną, cieszę się z nich i czekam na kwiaty :)))
mmoncia
50p
50p

Post »

Moje frezje :) Mam nadzieję, że zakwitną :)

Obrazek
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje frezje zaczynają wypuszczać z kąta liścia jakieś pióropusze. Czyżby zbierały się do kwitnienia?
Pierwszy raz mam frezje.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, u mnie też wypuszczają :tan
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Re: Frezje

Post »

Ja posadziłam ok. miesiąca temu frezje i żadna cebulka nie wykiełkowała to teraz już chyba nie ma szans - jak myślicie ?
arutko
50p
50p
Od: 14 paź 2011, o 09:28

Post »

Ja miałam przygodę z frezjami w tamtym roku.Niestety nie udało mi się nacieszyć kwitnieniem.Wypuściły tylko liście i nic więcej.Wsadzałam je w czerwcu od razu do gruntu.Teraz patrzę na Wasze cudeńka i zazdroszczę.W tym roku to już za późno ale w przyszłym będę mądrzejsza i najpierw wsadzę do donic niech sobie podrosną.A w tym roku będę się cieszyć oglądając Wasze zdjęcia.Powodzenia w uprawach :)
Pozdrawiam-Ania
Moje skromne parapety
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Ja, posadziłem cebulki do doniczki i trzymałem w altance. Od tygodnia stoją na zewnątrz. Pierwsza próbuje kwitnąć. :wink: Zapach cudo.

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

U mnie frezje w gruncie dopiero wystawiają nosy, natomiast te posadzone do doniczki wypuszczają już kłosy. Na 7 posadzonych do doniczki wyrosły 4 (wszystkie tylko po jednej stronie :? ), z czego dwie mają pędy kwiatowe. Wiem, że statystyka wygląda okrutnie, ale i tak się cieszę że coś wylazło i nawet ma pąki :lol:

Obrazek
Kuba
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Post »

Gratuluje tych które się pokazały, u mnie na 20 szt. posadzonych w ziemi nie widać ani jednego ;:98
Ale mam nauczkę żeby w następnym roku wsadzić je najpierw do doniczki ;:223
Pokaż zdjęcie tych które poschodziły z gruntu ...
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32

Post »

Moje frezje mają juz paczki, teraz czekam na efekt końcowy :) :tan
Obrazek :)
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

No, nareszcie. Frezje w doniczce zakwitły :D . Z tego co czytałem na tym forum jak i w poradach niezawodnej Zoji, to nie lada wyczyn. Dlatego też podzielę się najważniejszym spostrzeżeniem: frezje są chłodolubne (ale mrozu oczywiście się boją). Trochę się z nimi nabiegałem, ale starałem się by miały stosunkowo widno, ale chłodno, czyli bezpośrednie słońce nie dłużej niż do 12, a potem jasny cień. Podlewam wyłącznie chłodną wodą, nigdy nagrzaną z węża. W upały trafiały do domu, na wschodnie okno, gdzie jest chłodniej. W końcu one kwitną podczas południowoafrykańskiej zimy, czyli najlepiej byłoby mieć możliwość zapewnić im około 10-15oC i dużo światła, co chyba łatwiej uzyskać w szklarni wiosną lub jesienią, niż w gruncie latem. Same roślinki wyrosły dość niskie i fioletowe smugi na liściach sugerują mi jakiś niedobór, ale cieszę się kwiatami! Miały być półpełne błękitne, wyrosły takie jak widać, też ładnie :heja jeśli chodzi o te w gruncie, to jeszcze czekają, trochę wenidium mi na nie wlazło.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kuba
mmoncia
50p
50p

Post »

I moje zakwitły :). Wszystkie miałam jednakowe, "Double Red" :). Ogromnie się cieszę :) :heja :tan

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”