Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
To dokładnie Florovit do pelargonii...
Pierwszy raz bawię się w papryki, w dodatku w doniczkach i chili, pięknie rosły, już kilka dużych owoców, kolejne rosną i nagle... zaczęły zrzucać zawiązane kwiaty - razem z łodyżkami na których te kwiaty rosną, łodyżki żółkną i odpadają, reszta rośliny soczyście zielona. Jedyny pomysł - skończyło się "jedzenie", przychodzi mi do głowy, żeby nawet z dawką nawozu teraz przesadzić tak 1,5-2 razy - jeśli przyczyną są niedobory to powinno zatrzymać zrzucanie kwiatów. Jak przestana opadać to wtedy stosować 3ml nawozu /litr wody. Dobrze myślę?
Bo jak wspominałem pierwszy raz mam chili i wiem, że szkolne błędy mogę popełniać...
Pierwszy raz bawię się w papryki, w dodatku w doniczkach i chili, pięknie rosły, już kilka dużych owoców, kolejne rosną i nagle... zaczęły zrzucać zawiązane kwiaty - razem z łodyżkami na których te kwiaty rosną, łodyżki żółkną i odpadają, reszta rośliny soczyście zielona. Jedyny pomysł - skończyło się "jedzenie", przychodzi mi do głowy, żeby nawet z dawką nawozu teraz przesadzić tak 1,5-2 razy - jeśli przyczyną są niedobory to powinno zatrzymać zrzucanie kwiatów. Jak przestana opadać to wtedy stosować 3ml nawozu /litr wody. Dobrze myślę?
Bo jak wspominałem pierwszy raz mam chili i wiem, że szkolne błędy mogę popełniać...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skoro roślina jest zdrowa,soczyście zielona,jak piszesz,to może zrzucajac pąki robi selekcję? Zrzuca nadmiar pąków,których nie będzie mogła wyżywić? U mnie jest podobnie na dwóch czy trzech krzakach,ale do tej pory papryczki zawiązały już dużo owoców,więc się tym zupełnie nie przejmuję .Lepiej mić mniej dorodniejszych owoców,niż dużo drobiazgu
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
To moje tegoroczne ostre papryczki (nasionka z akcji więc być może niektóre z nich to kundelki, ale mnie to nie przeszkadza) rosną i wiążą przyzwoicie. Jedynie Bhut Jolokia, którą też mam w gruncie kaprysi, liście ma jasnozielone ( mimo zasilania) a pączki stoją w miejscu - co jej nie pasuje? Nie mam jej zdjęcia bo niestety padła mi bateria.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Bhut Jolokia to c.chinense które są bardziej wymagające aniżeli te przedstawione na zdjęciach.
Generalnie Bhut Jolokia jest b.silną,plenną rośliną ale potrzebuje ciepełka
Ponieważ ma duży potencjał będzie ostro marudzić przy niedoborach temperatury,składników pokarmowych i jak większość od nadmiaru wody.
Generalnie Bhut Jolokia jest b.silną,plenną rośliną ale potrzebuje ciepełka
Ponieważ ma duży potencjał będzie ostro marudzić przy niedoborach temperatury,składników pokarmowych i jak większość od nadmiaru wody.
Pozdrawiam Tomasz
- whitedame
Dzięki, może szkoda że nie zostawiłam części w donicach. No cóż teraz już pewnie za późno na eksperymenty?
Beata
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Niedogodnością uprawy w donicach jest częsta kontrola wilgotności podłoża ale za to można wstawiać pod osłony w chłodniejsze noce i dni.
Jesienią zabrać do domu i korzystać z wybarwiających się owoców do połowy zimy, dlatego kilka okazów przeważnie c.chinense zostawiam sobie w donicach.
Jesienią zabrać do domu i korzystać z wybarwiających się owoców do połowy zimy, dlatego kilka okazów przeważnie c.chinense zostawiam sobie w donicach.
Pozdrawiam Tomasz
- whitedame
A czy teraz mogłabym powiedzmy 2 szt przenieść do donic? Nie wiem jak rozrosły się jej korzenie.
Beata
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Moja Bhut Jolokia orange mimo tego, że jeszcze obrywałam jej pąki oszukała mnie i po kryjomu zawiązała:
Błażej wysiałeś jakieś papryki z nasion ode mnie ?
Błażej wysiałeś jakieś papryki z nasion ode mnie ?
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dostałem tyle najróżniejsziejszych odmian, że sam nie wiem co i od kogo siałem. Jednak w tym roku postawiłem bardziej na pomidory i papryk mam tylko ok 10krzaków Za rok, wysieje więcej, bo w tym naprawdę nie miałem już miejsca
- KonradB
- 50p
- Od: 2 sty 2014, o 17:04
- Kontakt:
A moja Jalapeno orange przebarwia się na czarno, czy to normalne, a może to jakieś poparzenie słoneczne?
A może pomyłka w nasionach? U kolegi wyżej też widziałem czarne Jalapeno
A może pomyłka w nasionach? U kolegi wyżej też widziałem czarne Jalapeno
regulamin!
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A to mój cyklon To ta moja pierwsza papryczka w życiu
Witam,
proszę o pomoc. Coś dziwnego dzieje się na 1 z moich 3 papryczek. Zaznaczę że cały wątek cz.3 przeczytany, poprzednie przewertowane, ale nie znalazłem podobnych zdjęć.
zdjęcia w db, można zobaczyć oryginały i powiększyć
https://www.dropbox.com/sh/t40c3nt75wea ... Snyrf7yHda
1 papryczka wygląda zdrowo i rośnie ładnie, oprócz przebarwień jednak po wnikliwej analizie forum to chyba poparzenia słoneczne. Trzecia jest jaśniejsza, to chyba efekt przelania i jeszcze nie doszła do siebie do końca. Najbardziej martwię się o drugą: rosła dobrze jednak aktualnie górne liście (najnowsze) są poskręcane i wyglądają jakby je coś jadło? Sprawdzałem roślinę, nie ma niczego na liściach. Możliwe że jakieś szkodniki zjadły i sobie poszły? (jakiś żuczek czy coś latającego)
Odmiana to: de cayenne
Rosną razem w skrzynce na balkonie, gdy jest ładna pogoda stoją w pełnym słońcu (nie wiem czy to dobrze bo w ostatnich tygodniach potrafi przygrzać ponad 30 stopni), podlewane gdy potrzeba (oprócz 1 razu gdy zostały przelane). Od czasu do czasu(co około 2tyg) dostają biohomus. Szukałem dzisiaj florovit do pelargonii jednak nie było w sklepie. Były inne np. do pomidorów 4-3-6 - czy taki wystarczy? (mam też pomidorki i przy okazji by spasował) - czy jednak ważne jest aby fosforu było 6?
proszę o pomoc. Coś dziwnego dzieje się na 1 z moich 3 papryczek. Zaznaczę że cały wątek cz.3 przeczytany, poprzednie przewertowane, ale nie znalazłem podobnych zdjęć.
zdjęcia w db, można zobaczyć oryginały i powiększyć
https://www.dropbox.com/sh/t40c3nt75wea ... Snyrf7yHda
1 papryczka wygląda zdrowo i rośnie ładnie, oprócz przebarwień jednak po wnikliwej analizie forum to chyba poparzenia słoneczne. Trzecia jest jaśniejsza, to chyba efekt przelania i jeszcze nie doszła do siebie do końca. Najbardziej martwię się o drugą: rosła dobrze jednak aktualnie górne liście (najnowsze) są poskręcane i wyglądają jakby je coś jadło? Sprawdzałem roślinę, nie ma niczego na liściach. Możliwe że jakieś szkodniki zjadły i sobie poszły? (jakiś żuczek czy coś latającego)
Odmiana to: de cayenne
Rosną razem w skrzynce na balkonie, gdy jest ładna pogoda stoją w pełnym słońcu (nie wiem czy to dobrze bo w ostatnich tygodniach potrafi przygrzać ponad 30 stopni), podlewane gdy potrzeba (oprócz 1 razu gdy zostały przelane). Od czasu do czasu(co około 2tyg) dostają biohomus. Szukałem dzisiaj florovit do pelargonii jednak nie było w sklepie. Były inne np. do pomidorów 4-3-6 - czy taki wystarczy? (mam też pomidorki i przy okazji by spasował) - czy jednak ważne jest aby fosforu było 6?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Sprawdź pod liśćmi i te poskręcane (najlepiej przez szkło powiększające). Czy jest szansa, że na balkon mogą wejść ślimaki? Widać, że coś je podjada. Jeśli już tego tam nie ma, to nowe listki powinny już być normalne.