Na starym po nowemu.
Re: Na starym po nowemu.
Ja też miałam problemy z rozmnożeniem hortensji wiechowatej, a w tym roku sukces. Przeczytałam na FO jak to zrobić i działa. Okazuje się, że zwyczajnie w wodzie! Jedna forumka nawet na zdjeciach pokazuje, jak to robi, wstawia patyczki z wiosennego cięcia do pojemnika ze żwirkiem akwarystycznym i zalewa wodą. Pięknie wypuszczają korzonki po jakimś czasie. Ja poszłam jeszcze dalej i wstawiłam do samej wody bez żadnego żwirku. Wszystkie albo puściły korzonki albo przynajmniej wytworzyły solidny kalus. Potem wsadziłam je do małych doniczek, mniej więcej połowa zaczęła rosnąć. Polecam ten sposób, jest bezwysiłkowy Kiedy krzak jest juz duży, to po wiosennym cięciu jest tych patyczków kilkadziesiąt, więc połowa to kupa sadzonek No jasne, że jeszcze muszę poczekać, żeby ocenic, jak te ukorzenione zaczną rosnąć, bo to jeszcze różnie może sie skończyć
Bea
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj clemek będzie cudny! Ma masę pąków. Ja jestem pozytywnie zaskoczona w tym roku 'The president', rosnącym u mnie. Wiosnę zaczął kilkoma kwiatkami, a teraz strasznie podrósł i ma już 13 pąków! I to tylko na dwóch gałązkach. Uwielbiam clemki ale jakoś tak nigdy do nich ręki nie miałam Może zła passa skończy się w tym sezonie?
-
- 50p
- Od: 23 cze 2009, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tak stałam przy swojej ismenieBeaby pisze: Codziennie stałam przy nim dość trochę prosząc by zakwitł....
Zapraszam do mojego wątku: Borowiczek moje początki ...
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Roza333
Bardzo powoluśku, ale wreszcie rozkwita niespodziankami
Pati - dzięki za uznanie / w imieniu clemka i swoim
Bea - wszystkie te wasze sposoby są łatwe, więc można popróbowac i tak i siak. Twój jest najprostszy, więc na pewno skorzystam od ręki... Może moja jednoroczna puści coś nowych gałązek, bo na razie to maleństwo...
Ja też, Paula, jakoś do clemków ręki nie miałam, ale z tego co jest cieszę się niezmiernie...
Korci mnie kolejny i kolejny - ale jak znowu go coś podje? Ale pewnie jakiegoś dokupię
Fajnie, że i Twój w tym roku daje popis!
Borowiczku - i zobacz z jakim super efektem się to nasze stanie wiąże
Niskie dalie (obie kupione jako czerwone ):
Bardzo powoluśku, ale wreszcie rozkwita niespodziankami
Pati - dzięki za uznanie / w imieniu clemka i swoim
Bea - wszystkie te wasze sposoby są łatwe, więc można popróbowac i tak i siak. Twój jest najprostszy, więc na pewno skorzystam od ręki... Może moja jednoroczna puści coś nowych gałązek, bo na razie to maleństwo...
Ja też, Paula, jakoś do clemków ręki nie miałam, ale z tego co jest cieszę się niezmiernie...
Korci mnie kolejny i kolejny - ale jak znowu go coś podje? Ale pewnie jakiegoś dokupię
Fajnie, że i Twój w tym roku daje popis!
Borowiczku - i zobacz z jakim super efektem się to nasze stanie wiąże
Niskie dalie (obie kupione jako czerwone ):
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beaby, jakie śliczne dalie!
Ja miałam czerwoną Red Cap w ubiegłym roku, ale nie przetrwała zimy w piwnicy sąsiada.
Mam do nich sentyment, bo moja mama miała ich bardzo dużo, ogromne karpy, ale pewnej jesieni nie poradziłyśmy sobie z wykopaniem i zostały tam na zimę. Szkoda mi ich było, ale nie miał kto nam pomóc z wykopywaniem.
Róża czerwona - piękna. Moje kolory!
Ja miałam czerwoną Red Cap w ubiegłym roku, ale nie przetrwała zimy w piwnicy sąsiada.
Mam do nich sentyment, bo moja mama miała ich bardzo dużo, ogromne karpy, ale pewnej jesieni nie poradziłyśmy sobie z wykopaniem i zostały tam na zimę. Szkoda mi ich było, ale nie miał kto nam pomóc z wykopywaniem.
Róża czerwona - piękna. Moje kolory!
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
To co im zrobilas ,ze kolor zmienily
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu
Całe szczęście, że te dalie są dość ładne, bo chyba bym reklamowała Ale prezentują się całkiem, całkiem.
Pewnie za takimi czerwonymi chodzę, o których piszesz - tymi z sentymentem.
Ja też bardzo lubię czerwony w ogrodzie, tylko jakoś mam pecha w tym roku co do tego kolorku...
nawet lobelii czerwonej dostać nie mogę, ani pysznogłówki
Może teraz będzie lepiej widać tę różę NN:
Pati - to po prostu takie zwyczajne czary-mary, które pewnie już nie raz nie jedna z nas także przerabiała - wystarczy zaufać sprzedawcy......
Kupowałam jak jeszcze były w pąku, pani zapewniała, że są czerwone...
A to ta trawa ozdobna - nadal nie kojarzę nazwy:
Mała sadzonka złocienia / bardzo mi jego kolorek odpowiada /:
Dzisiaj hortensja nadal bialuśka:
Oset jak oset - ale ten jeden bardzo mi się podoba. Żeby go nie naruszyć podczas koszenia podniosłam mu dwa ramionka w górę i od tamtego czasu rośnie w górę. Już ma 1,50 wysokości - ale heca...
Zaraz zakwitnie, laurowiśni wcale jak na razie nie przeszkadza, mimo, że rosną ramię w ramię:
Całe szczęście, że te dalie są dość ładne, bo chyba bym reklamowała Ale prezentują się całkiem, całkiem.
Pewnie za takimi czerwonymi chodzę, o których piszesz - tymi z sentymentem.
Ja też bardzo lubię czerwony w ogrodzie, tylko jakoś mam pecha w tym roku co do tego kolorku...
nawet lobelii czerwonej dostać nie mogę, ani pysznogłówki
Może teraz będzie lepiej widać tę różę NN:
Pati - to po prostu takie zwyczajne czary-mary, które pewnie już nie raz nie jedna z nas także przerabiała - wystarczy zaufać sprzedawcy......
Kupowałam jak jeszcze były w pąku, pani zapewniała, że są czerwone...
A to ta trawa ozdobna - nadal nie kojarzę nazwy:
Mała sadzonka złocienia / bardzo mi jego kolorek odpowiada /:
Dzisiaj hortensja nadal bialuśka:
Oset jak oset - ale ten jeden bardzo mi się podoba. Żeby go nie naruszyć podczas koszenia podniosłam mu dwa ramionka w górę i od tamtego czasu rośnie w górę. Już ma 1,50 wysokości - ale heca...
Zaraz zakwitnie, laurowiśni wcale jak na razie nie przeszkadza, mimo, że rosną ramię w ramię:
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
witaj Beatko Piękna różyczka Ci zakwitła
Powojnik ślicznie Ci zakwitł pięknie rośnie i przepięknie kwieciem obsypany
Niskie dalie w pięknym kolorku są.
Trawa ozdobna śliczna. To co nazwałaś złocieniem to nie jest złocień tylko Stokrotka afrykańska (osteospermum).
Hortensja pięknie kwitnie. Oset fajny.
Powojnik ślicznie Ci zakwitł pięknie rośnie i przepięknie kwieciem obsypany
Niskie dalie w pięknym kolorku są.
Trawa ozdobna śliczna. To co nazwałaś złocieniem to nie jest złocień tylko Stokrotka afrykańska (osteospermum).
Hortensja pięknie kwitnie. Oset fajny.
Mówisz pewnie o moim wpisie u patusia336Beaby pisze:Witam!
Paulii - no to mamy kolejną hortensjową zagadkę / zwykła czy karłowa /.
Bardzo Ci dziękuję, że chyba wreszcie po X latach zapamiętałam nazwę ulubionego kwiatka Gailardia .
Dopiero po Twoim wpisie weszło do mojej
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
Hortensja super, masz dobry wplyw na rosliny,jak nawet kolory zmieniaja.
Ale przegapiłam..net mi siadł Dalie zapewne zbladły z zachwytu nad pięknem róży i nie chciały jej robić konkurencji Wszystko pięknie kwitnie, a na kolczastego przyjaciela to pewnie niedługo trzeba będzie z zadarta głową patrzeć
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Dalie cudne , chyba zacznę ich więcej kupować , takie cuda z kolorami nawet w renomowanych szkółkach się zdarzają ,w piątek reklamowałam w Rosarium kolor róży która powinna być różowo pomarańczowa a jest biała ,kazali sobie przysłać zdjęcie , wysłałam zobaczymy co odpowiedzą .
Hortensja cudna ,u mnie dopiero ledwo zawiązane kwiaty ,też mam białą . Róża piękna ( a jaka ma być , brzydkiej to ja nie widziałam )
Hortensja cudna ,u mnie dopiero ledwo zawiązane kwiaty ,też mam białą . Róża piękna ( a jaka ma być , brzydkiej to ja nie widziałam )
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Clematis cudny Tez je bardzo lubie i mam kilka u siebie Jak juz zaczną kwitnąc to co roku maja więcej kwiatów
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Hortensja ładna na mojej jest jeden pączek już któryś raz z rzędu chyba pójdzie do wymiany na inną
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333