Storczyki, koty i ja
- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki, koty i ja
Cudne są te phalaenopsisy, gratuluję ślicznej kolekcji !
Witaj! Przejrzałam wątek i padłam - Jennifer Palermo jest niesamowita, no i ten Tetraspis... Oczywiście gratuluję kolekcji i deklaruję się zaglądać 

- anetka12
- 100p
- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
witaj
wpadłam wkońcu z rewizytą 
masz bardzo fajną kolekcję i moje chciejstwo - tetraspis cudny
no i wisząca szklana kula jeszcze takiej nie widziałam, świetnie się prezentuje

masz bardzo fajną kolekcję i moje chciejstwo - tetraspis cudny

no i wisząca szklana kula jeszcze takiej nie widziałam, świetnie się prezentuje

of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Przepraszam Was mocno, że z takim poślizgiem czasowym odpisuję
Dużo się dzieje ostatnio, niestety mało pozytywnego.
gianna, no właśnie z tym światłem to nie za dobrze. Wszystkie storczyki mam przy oknie północno-wschodnim. Światło jest do ok. 11, później to już jest...widno. Po prostu w miarę widno
I ja moje keiki oddzieliłam, bo matuchna jakaś niemrawa była i dzieciaki przestały rosnąć. Teraz po oddzieleniu rosną niektórym nowe korzonki, a całe roślinki nie wiem czemu rosną tylko wszerz, nie w górę
Elfica, dziękuję, miło
1grazyna46, również dziękuję
Isilmeiel, no nieśmiało stwierdzam, że i mnie oba kwiatuchy się podobają bardzo bardzo
Ja początkujący storczykomaniak jestem, ba, nawet i początkujący w dziedzinie kwiatów w ogóle. Obawiałam się botaników i hybryd pierwszo i drugorzędowych, ale uległam ich urokowi. I okazuje się, że nie taki diabeł straszny
anetka12,
Tetraspisa polecam
Śliczny jest, taki delikatny, a jak pachnie!
Niestety z braku czasu kwiatki moje zaniedbane, niedopieszczone, podlewane głównie w nocy, z czego ubolewam
A one jakby tym się nie przejmowały. I wypuszczają pędziki, korzonki, listki, odgałęzienia pędzików. A ja gadam do nich, że przepraszam, że muszą jakoś wytrzymać
Bosze, jakby to jakiś lekarz przeczytał
Kwitnie Phal. lobbii i "zdechlaczek" Phal. bellina white x pulchra alba, Jenny i tunja wciąż przedłużają pędy, tetraspis i krzyżówka tetraspisa z pulchra alba niestety już blakną, ale ten drugi wypuścił nowego pędzika, który rośnie jak szalony. Tak samo jest z pędem Phal. speciosy x violacea dark red wu, tu pierwszy pąk otworzy się lada dzień
Szczęście dla mnie ogromne, bo tak bardzo chciałam jej kwiatki porównać z Jenny. Mało tego rośnie jej także i drugi pęd. No radość w najczystszej postaci
Odbicie z pędu zaserwowała mi również żółta hybrydka Phal. o ogromnych kwiatach, pędziszcza są też u Phal. amboinensis flavida x violacea dark red wu oraz Phal. violacea coerulea/alba (no przy przesadzaniu pomerdały mi się fiszki i nie dam sobie głowy ni nawet włosa uciąć czy prawidłowo je wsadziłam). No i szczęście przeogromne - pędzik i dość spory już pąk jest na niebieściaku, moim wymarzonym
Temu, kto przebrnął przez opis szczere gratulacje!
Zdjęcia postaram się, postaram...

gianna, no właśnie z tym światłem to nie za dobrze. Wszystkie storczyki mam przy oknie północno-wschodnim. Światło jest do ok. 11, później to już jest...widno. Po prostu w miarę widno

I ja moje keiki oddzieliłam, bo matuchna jakaś niemrawa była i dzieciaki przestały rosnąć. Teraz po oddzieleniu rosną niektórym nowe korzonki, a całe roślinki nie wiem czemu rosną tylko wszerz, nie w górę

Elfica, dziękuję, miło

1grazyna46, również dziękuję

Isilmeiel, no nieśmiało stwierdzam, że i mnie oba kwiatuchy się podobają bardzo bardzo

Ja początkujący storczykomaniak jestem, ba, nawet i początkujący w dziedzinie kwiatów w ogóle. Obawiałam się botaników i hybryd pierwszo i drugorzędowych, ale uległam ich urokowi. I okazuje się, że nie taki diabeł straszny

anetka12,

Niestety z braku czasu kwiatki moje zaniedbane, niedopieszczone, podlewane głównie w nocy, z czego ubolewam

Kwitnie Phal. lobbii i "zdechlaczek" Phal. bellina white x pulchra alba, Jenny i tunja wciąż przedłużają pędy, tetraspis i krzyżówka tetraspisa z pulchra alba niestety już blakną, ale ten drugi wypuścił nowego pędzika, który rośnie jak szalony. Tak samo jest z pędem Phal. speciosy x violacea dark red wu, tu pierwszy pąk otworzy się lada dzień

Temu, kto przebrnął przez opis szczere gratulacje!

Zdjęcia postaram się, postaram...
Pozdrowienia! Asia
Moich podopiecznych znajdziecie w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=73508
Moich podopiecznych znajdziecie w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=73508
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu zaglądnęłam do Ciebie a tu tyle piękności
, P. Jennifer Palermo i Tunja sa przesliczne,
tetraspis tez niczego sobie, choć zdecydowanie bardziej podobają mi się kolorowe kwiaty niż białe

Witaj Kasiu w moim wątku
Jak to dobrze, że każdemu podoba się co innego, inny kolor kwiatków. Inaczej byłoby strasznie nudno na tym świecie. Ja właśnie kocham białe najmocniej. Zaraz potem fioletowe, czerwone. I niebieskie. Tak, niebieskie Phalki zawróciły mi w głowie totalnie, choć na żywo nie widziałam póki co.
Wczoraj w końcu złapałam za aparat, bo kilka okazji jest
"Zdechlaczek" otworzył dwa kwiatki, pozostałe trzy pąki nie otworzyły się. Dziwna sprawa - lekko się pomarszczyły, ten "ogonek" od pączka do pędu wydłużył się normalnie. I tak sobie wiszą. Roślinka ich nie ususza dalej. Dziwne, choć i tak ogromnie się cieszę że w ogóle zakwitła. Pachnie obłędnie!

Kosmita z wąsami, po wyjęciu z podłoża i usadowieniu na podkładce wyraźnie odżył. Wypuścił masę nowych korzeni, teraz idzie nowy listek i drugi pęd. Co dziwne z miejsca poniżej niż obecny i poprzedni pęd
Niby wszystko pięknie ładnie, ale dobija mnie już to ciągłe zraszanie podłoża. 2-3 razy dziennie teraz. I trochę mam już dość
Może jak będę na emeryturze, żyjąc w częstych rozjazdach to tak niebardzo...

Nowość - prezent na urodzinki. Miniatura miniaturki, kwiatki mają "aż" 1.5 cm

Niezmordowana tunja. Ładna, tak, ale to taki nie mój kolor
Chyba poszukam dla niej nowego domku

Hybrydka o gigantycznych kwiatach. Chyba dołączy do tunji na eksport

c.d.n.

Wczoraj w końcu złapałam za aparat, bo kilka okazji jest

"Zdechlaczek" otworzył dwa kwiatki, pozostałe trzy pąki nie otworzyły się. Dziwna sprawa - lekko się pomarszczyły, ten "ogonek" od pączka do pędu wydłużył się normalnie. I tak sobie wiszą. Roślinka ich nie ususza dalej. Dziwne, choć i tak ogromnie się cieszę że w ogóle zakwitła. Pachnie obłędnie!

Kosmita z wąsami, po wyjęciu z podłoża i usadowieniu na podkładce wyraźnie odżył. Wypuścił masę nowych korzeni, teraz idzie nowy listek i drugi pęd. Co dziwne z miejsca poniżej niż obecny i poprzedni pęd

Nowość - prezent na urodzinki. Miniatura miniaturki, kwiatki mają "aż" 1.5 cm

Niezmordowana tunja. Ładna, tak, ale to taki nie mój kolor

Hybrydka o gigantycznych kwiatach. Chyba dołączy do tunji na eksport

c.d.n.
Pozdrowienia! Asia
A teraz główny powód sięgnięcia po aparat - krzyżówka Phal. speciosa z violacea dark red wu otworzyła wczoraj swojego pierwszego kwiatka

Kolor inny niż w poprzednim kwitnieniu - wtedy był bardziej fioletowy, teraz taki ciemnoczerwono-bordowy ze wspaniałym fioletoym środkiem i uroczymi mikro plamkami na płatkach. Kształt płatków też inny troszku, dla porównania poprzednie kwitnienie jest na 1. stronie wątku
Moje wymarzone porównanie z Jennifer Palermo...

...i ze zdechlaczkiem...

...no i wielka trójka razem

Miłęj niedzieli!

Kolor inny niż w poprzednim kwitnieniu - wtedy był bardziej fioletowy, teraz taki ciemnoczerwono-bordowy ze wspaniałym fioletoym środkiem i uroczymi mikro plamkami na płatkach. Kształt płatków też inny troszku, dla porównania poprzednie kwitnienie jest na 1. stronie wątku

Moje wymarzone porównanie z Jennifer Palermo...

...i ze zdechlaczkiem...

...no i wielka trójka razem

Pozdrowienia! Asia
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Ale ciekawostki pokazujesz, warto było zajrzeć -kosmita w pełni zasługuje na to miano, bo jest odjazdowy po prostu, tunja powala na kolana, hybrydka ma bardzo ładny kolorek płatków, a mini mam takie samo - i to chyba najmniej kłopotliwy storczyk jakiego posiadam, cały czas ładnie rośnie, ma jędrne liście, kwiaty układają się jak kiść winogron, a jeszcze "podójnie mu odbija" i długo utrzymuje kwiaty.
Wilka trójka -boska po prostu.
Wilka trójka -boska po prostu.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
Pięknie wyglądają te trzy kwiatki obok siebie, bardzo szlachetnie! Cudne phalaenopsis, doskonałe fotki 

Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Ta ostatnia bordowa krzyżówka to Phal. Germaine Vincent
Pięknie
Mega się cieszę, że takie piękne krzyżóweczki ci zakwitły 

Pięknie

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Pięknie Ci kwitną, każdy jeden obłędny. Gratuluje 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
No mnie p. Tunja wraz z pomarańczową hybrydką powalają na kolana
. Jakbym takie cuda miała to za bym nie oddała.

yyyyy....Callanthe pisze:Ta ostatnia bordowa krzyżówka to Phal. Germaine Vincent![]()
[...]

Aż przeszukałam internet i zrobiłam sobie chyba godzinny kurs z zasad nazewnictwa storczyków. Ale jaja

Boszsz, jaka ja niedouczona jeszcze jestem

Dziękuję Ci, Callanthe

Pozdrowienia! Asia
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Mam dokładnie taką samą krzyżówkę jak ty, tetraspis C1 x violacea dark red Wu 
Jeszcze nie kwitła oni razu, ale dostałam ją od Kasi actus. Zdaje się, że kiedyś tutaj na forum była rozmowa na temat tej krzyżówki czy czasem nie jest to Jennifer Palermo. Kasia napisała do sprzedawcy z zapytaniem na ten temat
Tutaj masz rozmowę na ten temat

Jeszcze nie kwitła oni razu, ale dostałam ją od Kasi actus. Zdaje się, że kiedyś tutaj na forum była rozmowa na temat tej krzyżówki czy czasem nie jest to Jennifer Palermo. Kasia napisała do sprzedawcy z zapytaniem na ten temat

Tutaj masz rozmowę na ten temat

Witam.
Ale cuda jaszcze szczęki z podłogi nie mogę pozbierać

Ale cuda jaszcze szczęki z podłogi nie mogę pozbierać

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078