Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sty 2012, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
W poniedziałek znalazłem na jednym krzaku pomidora plamy na łodydze. Domyślam się, że to zz łodygowa. Oprócz tego na kilku liściach innych krzaków spostrzegłem rozmyte zasychające i kruszące się plamy. Tego samego dnia chore liście oberwałem i opryskałem wszystkie pomidory HT. Po dwóch dniach, jak radził komuś forumowicz, posmarowałem plamy koncentratem HT. Obserwuję codziennie i stwierdzam, że plamy na łodydze nie rozprzestrzeniają się. Dziś zrobiłem zdjęcie, wygląda to tak
Dzisiaj znalazłem jednak kilka nowych plam na liściach innych krzaczków (ostatnie dwa dni padało a dziś ochłodzenie). Czy to na pewno zz na liściach?
Tak czy inaczej Jutro planuję oprysk OW z HB. Pozdrawiam
Dzisiaj znalazłem jednak kilka nowych plam na liściach innych krzaczków (ostatnie dwa dni padało a dziś ochłodzenie). Czy to na pewno zz na liściach?
Tak czy inaczej Jutro planuję oprysk OW z HB. Pozdrawiam
Tak, to są plamy ZZ, może poza tą na ostatnim zdjęciu.
A dlaczego oprysk dopiero jutro ?. Warunki pogodowe mamy sprzyjające zarazie a wiesz, że przebieg jest piorunujący .
A dlaczego oprysk dopiero jutro ?. Warunki pogodowe mamy sprzyjające zarazie a wiesz, że przebieg jest piorunujący .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sty 2012, o 13:57
Dzięki forumowicz. Planuję oprysk jutro rano, ma być lepsza pogoda. Dzisiaj pogoda bardzo zmienna, za oknem wygląda jakby zaraz miało padać.
Zastanawiałem się nad czasem jaki powinien upłynąć od oprysku do ewentualnych opadów aby oprysk był skuteczny. Rozumiem, że HB ma zabezpieczyć OW przed opadami, ale czy wyschnięcie liści po oprysku mogłoby już skutecznie zabezpieczyć roślinę? Zasugerowałem się informacjami dotyczącymi śor odnośnie wchłaniania i skuteczności środka do czasu ewentualnych opadów.
Zastanawiałem się nad czasem jaki powinien upłynąć od oprysku do ewentualnych opadów aby oprysk był skuteczny. Rozumiem, że HB ma zabezpieczyć OW przed opadami, ale czy wyschnięcie liści po oprysku mogłoby już skutecznie zabezpieczyć roślinę? Zasugerowałem się informacjami dotyczącymi śor odnośnie wchłaniania i skuteczności środka do czasu ewentualnych opadów.
O jakim Ty deszczu mówisz ?.
Już dawno tu pisałem, że do oprysków koniecznie trzeba śledzić mapę satelitarną
http://sat24.com/de/pl
Co za skrajności ?
Jedni panikują niepotrzebnie a inni znów podchodzą na zbytnim luzie. Przypomina mi się taki wisielczy dowcip.
Lekarz do matki :
- Nie mam dla pani dobrych wieści. Pani dziecko umrze.
- Nie szkodzi , panie doktorze . Zrobi się drugie.
Już dawno tu pisałem, że do oprysków koniecznie trzeba śledzić mapę satelitarną
http://sat24.com/de/pl
Co za skrajności ?
Jedni panikują niepotrzebnie a inni znów podchodzą na zbytnim luzie. Przypomina mi się taki wisielczy dowcip.
Lekarz do matki :
- Nie mam dla pani dobrych wieści. Pani dziecko umrze.
- Nie szkodzi , panie doktorze . Zrobi się drugie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 kwie 2014, o 11:56
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-co im jest?
Do maria000
Wygląda na nieprawidłowe nawożenie.
Wygląda na nieprawidłowe nawożenie.
AlDoNaAa77
Spróbuj opryskać wierzchołki roślin saletrą wapniową 0,5 %. Powodem mogą być zakłócenia w transpiracji .
Spróbuj opryskać wierzchołki roślin saletrą wapniową 0,5 %. Powodem mogą być zakłócenia w transpiracji .
Twoje podlanie mogło być równoznaczne z proponowanym przeze mnie opryskiem, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że powodem nekrozy wierzchołków wzrostu jest niedobór wapnia. Transport wapnia ulega zakłóceniu m.in wskutek nadmiernego przesuszenia korzeni.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj opryskałem OW, czy to wystarczy jeśli chodzi o wapń?
Zenek
Zamiast Ci tłumaczyć zawiłości związane z rolą wapnia w roślinach dam Ci artykuł do poczytania.
http://bomax.botany.pl/pubs/data/article_pdf?id=2364
Jak przeczytasz sam sobie odpowiesz na pytanie.
Zamiast Ci tłumaczyć zawiłości związane z rolą wapnia w roślinach dam Ci artykuł do poczytania.
http://bomax.botany.pl/pubs/data/article_pdf?id=2364
Jak przeczytasz sam sobie odpowiesz na pytanie.
Lunarii
Te plamy wyglądają na chorobę grzybową, jeśli masz tunel to wietrz go intensywnie a liście najlepiej zerwać i wyrzucić
Te plamy wyglądają na chorobę grzybową, jeśli masz tunel to wietrz go intensywnie a liście najlepiej zerwać i wyrzucić