Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
To zdjęcie jest z poniedziałku teraz krzaczek już bardziej oskubany . Wszystkie zerwane do tej pory bardzo słodkie , odmiana earliblue .
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zastanawiam się czy przykrycie cienką białą agrowłókniną pozwoli dojrzeć owocom ?
Tak przykryłam drzewko czereśni i owoce SĄ !
Ptaszorki nie mają do nich dostępu a już zaczęły podskubywać co bardziej dojrzałe owoce.
Tak przykryłam drzewko czereśni i owoce SĄ !
Ptaszorki nie mają do nich dostępu a już zaczęły podskubywać co bardziej dojrzałe owoce.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
A nie lepsza by była drobna siatka/firanka?
Ja mam rurę wodociągowa jako stelaż i na to naciągam siatkę o drobnych oczkach przeciwko ptakom. - Teraz jeszcze wszystkich nie mogę przykryć bo jeden krzaczek (poźny ) jeszcze kwitnie
Pozdrawiam. Ewa
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
A ja od kilku lat mam borówki na działce leśnej. Rosną dość powoli, w porównaniu z Waszymi, tylko jeden krzak mam wielki, ale...
Nie mam absolutnie żadnych problemów z ptakami
Pewnie dlatego, że owocują też jagody leśne, jarzębiny i ptactwo ma jadła w bród.
A paszkota musiałam sprawdzić w Wikipedii. Człowiek uczy się przez całe życie
Nie mam absolutnie żadnych problemów z ptakami
Pewnie dlatego, że owocują też jagody leśne, jarzębiny i ptactwo ma jadła w bród.
A paszkota musiałam sprawdzić w Wikipedii. Człowiek uczy się przez całe życie
Pozdrawiam
Magda
Magda
Na moje oko to brak potasu,mogą być też przesuszone
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Witam serdecznie.
Dziękuję za porady dotyczące podlewanie borówek wodą ze skiszonym chlebkiem. Wykorzystałam je i...moje borówki odżyły.
Dziękuję za porady dotyczące podlewanie borówek wodą ze skiszonym chlebkiem. Wykorzystałam je i...moje borówki odżyły.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Było też o kwasku cytrynowym ,i o kwaszonce ze skoszonej trawy,i o kwaszonce z liści rabarbaru,użyj szukajki.
Niestety nie wiem na której stronie znalazłam informacje o tej metodzie zakwaszania ziemi pod borówka. Ja zrobilam tak: do dużego wiaderka nalalam wody, rozdrobnilam chlebek i odczekalam kilka dni, w tym czasie moich chlebkiem raczyla sie sujka, po kilku dniach w innym wiaderku rozcienczylam 1:1 z woda i podlalam pod borówki uwazajac na liście. Borowkom ten zabieg sie ewidentnie podoba, bo nawypuszczaly cala masę nowych przyrostow, a były straszie mizerne.
Mam pytanie: czy da się zidentyfikować odmianę borówki? Mam 4 NN i jedna z nich w ogole nie kwitnie
mimo, że rośnie w towarzystwie 2 innych. Natomiast czwarta rosnie w towarzystwie jagody kamczackiej i chyba to towarzystwo jej odpowiada, bo obficie owocuje.
Mam pytanie: czy da się zidentyfikować odmianę borówki? Mam 4 NN i jedna z nich w ogole nie kwitnie
mimo, że rośnie w towarzystwie 2 innych. Natomiast czwarta rosnie w towarzystwie jagody kamczackiej i chyba to towarzystwo jej odpowiada, bo obficie owocuje.
ile tego chleba na wiadro wody??