Hortensja( Hydrangea )- barwienie na niebiesko
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensja ogrodowa zmarzła,ciąć czy nie?
Witam
W ramach odkurzania wątku .
Pokopałem w necie ,szukając co zrobić by hortensja zakwitła na niebiesko .
Warunek pierwszy -nie może to być hortensja biała .
Musi być odmiana ;niebieska ,różowa ,czerwona .Tylko te odmiany zawierają -antocyjany-odpowiadajace za przebarwienie .
I Trzeba zapewnić kwaśność podłoża Ph4,5--5.
II Dostarczyć roślinie w ziemi --Glinu
Glin znajduje się ;1 Siarczan glinu - nie znalazłem sprzedawcy
2 Ałun potasowy - stare drogerie --[to twardy kamień ]
!0 g ałunu-2 litry wody . Podlewać co dwa tygodnie ,od wiosny do początku kwitnienia .
Rozdrobniony ałun -około 20 g rozsypać wokół rośliny .
Tak mówi teoria znaleziona w poradach w necie
W praktyce się niedługo okaże
W ramach odkurzania wątku .
Pokopałem w necie ,szukając co zrobić by hortensja zakwitła na niebiesko .
Warunek pierwszy -nie może to być hortensja biała .
Musi być odmiana ;niebieska ,różowa ,czerwona .Tylko te odmiany zawierają -antocyjany-odpowiadajace za przebarwienie .
I Trzeba zapewnić kwaśność podłoża Ph4,5--5.
II Dostarczyć roślinie w ziemi --Glinu
Glin znajduje się ;1 Siarczan glinu - nie znalazłem sprzedawcy
2 Ałun potasowy - stare drogerie --[to twardy kamień ]
!0 g ałunu-2 litry wody . Podlewać co dwa tygodnie ,od wiosny do początku kwitnienia .
Rozdrobniony ałun -około 20 g rozsypać wokół rośliny .
Tak mówi teoria znaleziona w poradach w necie
W praktyce się niedługo okaże
Re: AŁUN GLINOWO POTASOWY
Ałun ,uwodniony siarczan glinu
Czy znacie konsekwencje aplikowania takiej chemii do ziemi?
Jak dużą dawkę krzew zniesie?
Kolor hortensji można zmienić podlewając wodą z wytrąconym wapniem,
wytrąconym nawet jakimś prostym (i naturalnym) kwasem organicznym np szczawiowym (liście rabarbaru)
Podlewać kompotem?
Takim do picia nie ,ale wodą po zalaniu świeżych liści.
Chodzi o wytrącenie wapnia przy pomocy kwasu szczawiowego, który jest w liściach.
Kiedyś z marmulem o tym rozmawialiśmy, ale nie wiem gdzie. Ja kwasem szczawiowym wytrącałam wapień i podlałam hortensje ze 2x pożądnie wczesnym latem, hortensja miała już małe pąki kwiatowe i zakwitły na niebiesko. Ale to tylko eksperymentalnie raz zrobiłam, bo jednak boję się że mogę krzew zniszczyć jak zacznę mieszać mu w 'głowie' chemią. Rabarbaru nie używałam.
Tu jest ciekawy artykuł o działaniu siarczanu glinu, może warto poczytać http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns
Chodzi o wytrącenie wapnia przy pomocy kwasu szczawiowego, który jest w liściach.
Kiedyś z marmulem o tym rozmawialiśmy, ale nie wiem gdzie. Ja kwasem szczawiowym wytrącałam wapień i podlałam hortensje ze 2x pożądnie wczesnym latem, hortensja miała już małe pąki kwiatowe i zakwitły na niebiesko. Ale to tylko eksperymentalnie raz zrobiłam, bo jednak boję się że mogę krzew zniszczyć jak zacznę mieszać mu w 'głowie' chemią. Rabarbaru nie używałam.
Tu jest ciekawy artykuł o działaniu siarczanu glinu, może warto poczytać http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Jak zabarwić jasnoróżową hortensje w ciemnoróżową ?
- zbyszko
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 paź 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ałun ,uwodniony siarczan glinu
A czy mogę dodać siarczanu glinu mieszając go z ziemią i umieścić w dole ,gdzie później będzie sadzona hortensja.
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wszystkie hortensje jednakowo znoszą wystawę słoneczną, poza tym hortensja zabarwia się w środowisku kwaśnym, która to kwaśna ziemia pozwala przyswoić pierwiastek glinu odpowiedzialny za niebieski kolor, dlatego możemy podsypując siarczanem amonu ( który zakwasza) ale wcale nie powiedziane ze będzie niebieska, ja osobiście mam jedno takie miejsce ze od marca podllewam alunem , ale nie za wiele bo chce mieć kwiaty w wielu odcieniach
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Sam siarczan amonu jak zauważyłaś Reniak jeszcze nie gwarantuje niebieskiego koloru, potrzebne są jeszcze właśnie wspomniane związki glinu. Dlatego pomocny będzie siarczan ( ałun) glinu bądź siarczan glinowo-potasowy.
Już od marca podlewasz ałunem? Bo właśnie się zastanawiałam kiedy zacząć.
Już od marca podlewasz ałunem? Bo właśnie się zastanawiałam kiedy zacząć.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Powinnaś zacząć w zeszłym sezonie aby w tym mieć typowo niebieskie kwiatostany..
Zamiast kombinować z siarczanami nie prościej kupić czysty ałun jak Renia i zetrzeć sobie ?
Zamiast kombinować z siarczanami nie prościej kupić czysty ałun jak Renia i zetrzeć sobie ?
Pozdrawiam. Ewa
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Zaczynam w marcu jak pogoda pozwoli, na początku co dwa tygodnie , tak ze trzy razy potem rzadziej bo trzecia hortensja w rzędzie jest czerwona. I chociaż ona nie zabarwi się na niebiesko, to jednak troszkę boję się że zmieni czerwień. Poza tym już raz miałam bardzo niebieskie , i wcale to atrakcyjnie nie wyglądało, wolę takie mieszane
A i w wazonie ładniej wyglądają - zdjęcie z dzisiaj
A i w wazonie ładniej wyglądają - zdjęcie z dzisiaj
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Jak tam u Was poszło z barwieniem na niebiesko? Bo ja spasowałam, hortensja którą podlewałam ałunem nie zdążyła zmienić koloru bo niestety słońce popaliło jej kwiaty. Muszę coś wymyśleć aby nieco zacieniować to stanowisko.
Pozdrawiam Katarzyna
- niebieska_iza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 kwie 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja( Hydrangea )- barwienie na niebiesko
Czy stosuje ktoś ałun do barwienia niebieskich hortensji? W jakich proporcjach go stosować i kiedy?
- niesobia 1
- 500p
- Od: 21 kwie 2016, o 20:27
Re: Hortensja( Hydrangea )- barwienie na niebiesko
Gdzie można kupić ałun?