Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Niestety nie wiem dokladnie. Ja daję wszystkie resztki. Raz miałam prawie pół chleba, drugim razem mialam cwiartke i 2 bulki.
A ja dzisiaj zrobiłem test na 2 krzakach podlewajac wodą zakwaszena kwasem siarkowym do pH 3.5-4.
Co do fotki Tenci to u nas w ogrodach widziałem sporo borówek o podobnym obsuszeniu liści.
Sam mój sąsiad ma takie prawie wszystkie krzaki. Biorąc pod uwagę ostatnia pogodę myślę ze to może być poparzenie/przesuszenie słoneczne. U mnie na wszystkich krzakach pojawiło się może tylko kilka takich listków. Moje zabiegi to oczywiście w upałach podlewanie z małym dodatkiem siarczanu amonu, małym podsypaniem Yara Mila Complex, raz opryskałem signum na szara pleśń.
Sam mój sąsiad ma takie prawie wszystkie krzaki. Biorąc pod uwagę ostatnia pogodę myślę ze to może być poparzenie/przesuszenie słoneczne. U mnie na wszystkich krzakach pojawiło się może tylko kilka takich listków. Moje zabiegi to oczywiście w upałach podlewanie z małym dodatkiem siarczanu amonu, małym podsypaniem Yara Mila Complex, raz opryskałem signum na szara pleśń.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam ogromne krzaczory ,a borówki jak na lekarstwo. Co może być tego przyczyną. Krzewy dostałam i jak były mniejsze to miały dużo więcej owocków. Pozdrawiam.
Borówka owocuje na pędach jednorocznych, czy jest odpowiednio przycinana?
Czy powinno się przycinać nowe przyrosty po osiągnięciu konkretnej długości ??
- monika10
- 200p
Witam, nie przycinałam borówki jedynie w pierwszym roku. Potem doczytałam się, że jej nie należy przycinać przez parę lat, aż się rozkrzewi. Jak należy ją przyciąć na zimę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Borówki się nie przycina,tylko wycina te części starych pędów,które owocowały dwukrotnie.Wtedy krzew wypuści nowe przyrosty,na których zaowocuje w nasępnym sezonie.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kaLo czyli jak mam dwa stare (10 letnie) krzaki, które rosły w niekorzystnym miejscu i nie było żadnych przyrostów a owocowały dość skąpo (owoce nie dojrzewały bo był cień), to mogę je ściąć??
Niestety mają tylko jedną starą zdrewniałą gałąź.
Przesadziłam je w tym roku w zupełnie inne miejsce.
Chyba zrobię im zdjęcie, bo trudno to wytłumaczyć.
Niestety mają tylko jedną starą zdrewniałą gałąź.
Przesadziłam je w tym roku w zupełnie inne miejsce.
Chyba zrobię im zdjęcie, bo trudno to wytłumaczyć.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepraszam, powieliło się - problem z netem.
- monika10
- 200p
Moja borówka ma bardzo dużo rocznych przyrostów ,ale owoców na niej nie ma lub bardzo mało.
Bluecrop, nietypowy kształt krzaka, co robić (foto)
Dzień dobry,
mam od 2 lat borówkę Bluecrop i mam pytanie co do jej formowania.
Jak widać na obrazku poniżej jej boczne łodygi chociaz ładne i wysokie bardzo mi sie kładą na boki. Zastanawiam sie czy powinienem je skrócic, wyciąć a może zostawić tak jak jest i tylko podeprzeć ?
Nie mam takkiego doświadczenia z borówkami. Mam jescze 2 bluecrop ale one maja tylko 2 łodygi i się na boki nie kładą więc jest ok.
mam od 2 lat borówkę Bluecrop i mam pytanie co do jej formowania.
Jak widać na obrazku poniżej jej boczne łodygi chociaz ładne i wysokie bardzo mi sie kładą na boki. Zastanawiam sie czy powinienem je skrócic, wyciąć a może zostawić tak jak jest i tylko podeprzeć ?
Nie mam takkiego doświadczenia z borówkami. Mam jescze 2 bluecrop ale one maja tylko 2 łodygi i się na boki nie kładą więc jest ok.