Dalie z nasion cz.1
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie z nasion
Piękna i dorodna.
Ja dodatkowo wysiałem dalie 1 czerwca Posadzę w miejscu wykopanych tulipanów i mam nadzieję, że w sierpniu któreś z nich zdążą zakwitnąć...
Ja dodatkowo wysiałem dalie 1 czerwca Posadzę w miejscu wykopanych tulipanów i mam nadzieję, że w sierpniu któreś z nich zdążą zakwitnąć...
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:58
Ta Dalia jest piękna, proszę jak by było można opisać od A do Z ścieżkę od nasiona do siewu ..... itd., nawożenie itp.pull pisze:Nareszcie kwitnie.
Ja jestem już zrezygnowany, że moje dalię stanęły w miejscu, nawożone, uszczykiwane, podlewane, słoneczne miejsce i co ...
Z góry dziękuje
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie przejmuj się, moje siane w kwietniu, przesadzone do gruntu w połowie maja wyglądają jak 10 cm karzełki. Niby rosną...coś tam się rozkrzewia. Nie pomaga podlewanie i nawożenie. Jak zakwitną to dobrze, jak nie to na przyszły rok powiem im
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Ja tam nie wiem.
Sieję nasiona wiosną, do gruntu. Jak mają ok. 10 cm. rozsadzam, żeby miały miejsce. A potem czekam. I ponad 90% kwitnie latem. Następny krok to wybór najładniejszych, potem znalezienie domów dla pozostałych, a reszta na kompost.
Jedyne problemy, z jakimi się spotykam - to ślimoki
Naprawdę nie pieszczę się z tymi daliami.
Myślę, że najlepsza będzie cierpliwość
Sieję nasiona wiosną, do gruntu. Jak mają ok. 10 cm. rozsadzam, żeby miały miejsce. A potem czekam. I ponad 90% kwitnie latem. Następny krok to wybór najładniejszych, potem znalezienie domów dla pozostałych, a reszta na kompost.
Jedyne problemy, z jakimi się spotykam - to ślimoki
Naprawdę nie pieszczę się z tymi daliami.
Myślę, że najlepsza będzie cierpliwość
Pozdrawiam - Małgosia
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
To normalne, że dalie przesadzone do gruntu nie rosną. To reakcja na zmianę środowiska. Dopiero po dwóch tygodniach, po aklimatyzacji i rozwoju systemu korzeniowego, rozpoczynają wzrost. Do nawożenia roślin używam nawozu kurzego. Dalie korzystnie na niego reagują.
Ja mam karłowe kupowane co prawda, które przestały kwitnąć Jutro posypię im za Waszą radą granulowanego obornika.A jak nie to w przyszłym roku już ich nie kupię, bo i drogie są (6zł), a efektu żadnego tylko soczyście zielone, kształtne kępy.
- Pawrzes
- 200p
Po miesiącu od ostatniego zdjęcia Mignon w skrzynce balkonowej doczekałem się pierwszego, czerwonego kwiatostanu
Zszokowany jestem bardzo szybkim wzrostem tych które mam z zeszłorocznych bulw, w tej chwili większość Mignon przerosła inne odmiany wysokie i mają już pąki (bulwy posadzone 1 maja). W jednym miejscu zgrupowałem mniej pewne bo przesuszone kłącza ale wszystkie się przyjęły. Ciekawe jakie udało mi się przechować kolory bo nie wszystkie zakwitły, odkładałem do kompostowania tylko jasnożółte gdyż było ich najwięcej.
Zszokowany jestem bardzo szybkim wzrostem tych które mam z zeszłorocznych bulw, w tej chwili większość Mignon przerosła inne odmiany wysokie i mają już pąki (bulwy posadzone 1 maja). W jednym miejscu zgrupowałem mniej pewne bo przesuszone kłącza ale wszystkie się przyjęły. Ciekawe jakie udało mi się przechować kolory bo nie wszystkie zakwitły, odkładałem do kompostowania tylko jasnożółte gdyż było ich najwięcej.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O rany to moje dopiero mają po ok 15 cm.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Mariola, moje też Ładnie rosną mi tylko gotowe dalie z marketu.
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Ooo wow , moje przesadzone do gruntu doznały szoku i stoją w miejscu. Plus że nie padły, liczę że się zagęszczą i zdecydują kwitnąć
- Pawrzes
- 200p
A kiedy były przesadzane? Moje stały w miejscu ze 2-3 tygodnie ale już rosną i widać wreszcie które z nich to odmiany wysokie a które niskie. Ale kilka które uzyskałem z sadzonek zielnych od najbardziej wybujałych stoją sobie w miejscu.
Jestem ciekaw jak zareagują te bardzo młode roślinki z niewielkimi korzonkami wysiane 1 czerwca, póki co się przyjęły.
Jestem ciekaw jak zareagują te bardzo młode roślinki z niewielkimi korzonkami wysiane 1 czerwca, póki co się przyjęły.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Moje pierwsze były przesadzane z pierwszą partią pomidorów coś koło 17 maja, niestety grzebałam się z pomidorami i paprykami bo sadzę tylko jak dojeżdżam na działkę jakieś 2 razy w tygodniu, tak więc ostatnie dalie wysadziłam koło 7 czerwca , te pierwsze przeżyły szok ( nie były hartowane bo nie miałam możliwości ) dostały poparzeń słonecznych prawie padły, ale teraz ruszyły no to liczę że te z 7 czerwca też odchorują i jeszcze ruszą )