Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie z nasion

Post »

Piękna i dorodna.

Ja dodatkowo wysiałem dalie 1 czerwca :oops: Posadzę w miejscu wykopanych tulipanów i mam nadzieję, że w sierpniu któreś z nich zdążą zakwitnąć... :oops:

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Szczecinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2013, o 12:58

Post »

pull pisze:Nareszcie kwitnie. :tan
Ta Dalia jest piękna, proszę jak by było można opisać od A do Z ścieżkę od nasiona do siewu ..... itd., nawożenie itp.
Ja jestem już zrezygnowany, że moje dalię stanęły w miejscu, nawożone, uszczykiwane, podlewane, słoneczne miejsce i co ...
Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie przejmuj się, moje siane w kwietniu, przesadzone do gruntu w połowie maja wyglądają jak 10 cm karzełki. Niby rosną...coś tam się rozkrzewia. Nie pomaga podlewanie i nawożenie. Jak zakwitną to dobrze, jak nie to na przyszły rok powiem im :wit
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47

Post »

Ja tam nie wiem.
Sieję nasiona wiosną, do gruntu. Jak mają ok. 10 cm. rozsadzam, żeby miały miejsce. A potem czekam. I ponad 90% kwitnie latem. Następny krok to wybór najładniejszych, potem znalezienie domów dla pozostałych, a reszta na kompost.

Jedyne problemy, z jakimi się spotykam - to ślimoki ;:185
Naprawdę nie pieszczę się z tymi daliami.
Myślę, że najlepsza będzie cierpliwość ;:3
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

To normalne, że dalie przesadzone do gruntu nie rosną. To reakcja na zmianę środowiska. Dopiero po dwóch tygodniach, po aklimatyzacji i rozwoju systemu korzeniowego, rozpoczynają wzrost. Do nawożenia roślin używam nawozu kurzego. Dalie korzystnie na niego reagują.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja mam karłowe kupowane co prawda, które przestały kwitnąć :roll: Jutro posypię im za Waszą radą granulowanego obornika.A jak nie to w przyszłym roku już ich nie kupię, bo i drogie są (6zł), a efektu żadnego tylko soczyście zielone, kształtne kępy.
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

Po miesiącu od ostatniego zdjęcia Mignon w skrzynce balkonowej doczekałem się pierwszego, czerwonego kwiatostanu :)

Obrazek

Obrazek

Zszokowany jestem bardzo szybkim wzrostem tych które mam z zeszłorocznych bulw, w tej chwili większość Mignon przerosła inne odmiany wysokie i mają już pąki (bulwy posadzone 1 maja). W jednym miejscu zgrupowałem mniej pewne bo przesuszone kłącza ale wszystkie się przyjęły. Ciekawe jakie udało mi się przechować kolory bo nie wszystkie zakwitły, odkładałem do kompostowania tylko jasnożółte gdyż było ich najwięcej.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Moje z nasion też pokazują kwiatuszki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany to moje dopiero mają po ok 15 cm. ;:223
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Mariola, moje też ;:4 Ładnie rosną mi tylko gotowe dalie z marketu.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

Ooo wow , moje przesadzone do gruntu doznały szoku i stoją w miejscu. Plus że nie padły, liczę że się zagęszczą i zdecydują kwitnąć :)
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

A kiedy były przesadzane? Moje stały w miejscu ze 2-3 tygodnie ale już rosną i widać wreszcie które z nich to odmiany wysokie a które niskie. Ale kilka które uzyskałem z sadzonek zielnych od najbardziej wybujałych stoją sobie w miejscu.
Jestem ciekaw jak zareagują te bardzo młode roślinki z niewielkimi korzonkami wysiane 1 czerwca, póki co się przyjęły.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

Moje pierwsze były przesadzane z pierwszą partią pomidorów coś koło 17 maja, niestety grzebałam się z pomidorami i paprykami bo sadzę tylko jak dojeżdżam na działkę jakieś 2 razy w tygodniu, tak więc ostatnie dalie wysadziłam koło 7 czerwca ;:223 , te pierwsze przeżyły szok ( nie były hartowane bo nie miałam możliwości ) dostały poparzeń słonecznych prawie padły, ale teraz ruszyły :) no to liczę że te z 7 czerwca też odchorują i jeszcze ruszą :))
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”