Robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudoacacia )
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Robinia akacjowa
Moja Robinia szczeciniasta ładnie przyrosła w tym roku
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Re: Robinia akacjowa
Ech... a już myślałam, że znalazłam piękne drzewo na moją rabatę.
Ale z tego co piszecie to wolę nie robić sobie kłopotu.
Ale z tego co piszecie to wolę nie robić sobie kłopotu.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jaką ziemię lubi akacja
Akacja urośnie wszędzie, ale lepiej na zasadowej ziemi. Ciężką glebę warto rozluźnić przekopując z piaskiem, bo w okresie deszczu może stać woda i rośliny zaczną atakować choroby grzybowe.
Akacja rośnie bardzo dobrze w gliniastej ziemi. Nie sadziłabym jej w ogrodzie ani nawet w jego pobliżu. Rozsiewa się niesamowicie. Jeśli w porę nie wyrwiesz siewki, to po roku ciężko wykopać, korzenie są nie do ruszenia. To zmora mojej działki.
Viola
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Macie rację, akacja to chwast. U siebie miałem kilka, po wycince co roku wiosna już 50 cm odrosty, kolczaste, raniące. Pewnego razu po wycięciu każda rane posmarowałem benzyną, zwykłą Pb95. Do dziś nie widzę ani gałązki. Może mało ekologiczny sposób ale skuteczny.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Akacje nie rosną w Polsce w okrytym gruncie. Może to jakaś robinia?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Może wstaw zdjęcie tego o czym piszesz i wtedy stwierdzimy czy to akacja bo te lubią ziemię gliniastą i bardzo szybko się rozsiewają,więc nie polecam przed domem o ile w ogóle by się tam przyjęła.
regulamin forum
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie,napisz o jaką roslinę ci chodzi,bo co innego akacja,a co innego robinia akacjowa.
Kwiaty to resztki Raju.
Robinia akacjowa wyrośnie we wszystkim, mam mnóstwo takich dzikich za ogrodem. Paskudztwo się tak rozsiewa, że z jednej gigantycznej usychającej wyrosło mi chyba z 6 młodych, a co gorsza przy samym płocie :/ Za ogrodem mam glinę, więc warunki są bardzo słabe chyba, że dla chwastów ;) Robinii akacjowej nie sadziła bym zatem przed domem chyba, że szczepioną na pniu - te da się jeszcze jakoś poskramiać przy regularnym cięciu.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Seedkris jedyny uważny.
Robinia akacjowa jako gatunek inwazyjny zadrzewia większość terenów i wszędzie czuje się dobrze. Najlepiej jednak na przepuszczalnych glebach o wysokim pH.
Pamiętajcie: Akacja ? Robinia akacjowa. Akacje nie są w stanie wyrobić w klimacie Polski, bo rosną na sawannach. Możemy je u nas spotkać głównie w szklarniach.
Robinia akacjowa jako gatunek inwazyjny zadrzewia większość terenów i wszędzie czuje się dobrze. Najlepiej jednak na przepuszczalnych glebach o wysokim pH.
Pamiętajcie: Akacja ? Robinia akacjowa. Akacje nie są w stanie wyrobić w klimacie Polski, bo rosną na sawannach. Możemy je u nas spotkać głównie w szklarniach.