Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
Re: Truskawka łamiąca schematy
Slawgos a co to za odmiana truskawek?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Re: Truskawka łamiąca schematy
nertu - z podaniem jednoznacznej odpowiedzi mogę mieć problem. Podczas przenoszenia krzaków ze starych walców do tych nowych pomieszały mi się truskawki. Na początku miałem: Polkę, Honeoye, Kamę i Pandorę. Na pewno Pandora rośnie w najwęższych rurach, więc te na zdjęciach to truskawki raczej któreś z tych 3 pierwszych. A tak w ogóle to jest duża szansa, że obok siebie rosną różne truskawki. Taki miszmasz.
Re: Truskawki "zwisające"
Witam serdecznie forumowiczów
Jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że mi pomozecie. Zakupilam jakis czas temu truskawki w donicach, pseudo-pnące, imam obiekcje, czy aby na pewno, obydwie takowe sa, czy ktos nabil mnie w butelke, i mam jedna wiszaca, a druga zwykla. Wstawię fotkę i proszę o opinie, gdyz tanie nie byly i byc moze będę ta podejrzana mogla zwrocic, lub wymienic. Z gory dziekuje za pomoc
Jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że mi pomozecie. Zakupilam jakis czas temu truskawki w donicach, pseudo-pnące, imam obiekcje, czy aby na pewno, obydwie takowe sa, czy ktos nabil mnie w butelke, i mam jedna wiszaca, a druga zwykla. Wstawię fotkę i proszę o opinie, gdyz tanie nie byly i byc moze będę ta podejrzana mogla zwrocic, lub wymienic. Z gory dziekuje za pomoc
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic się nie martw. Druga też puści pędy i stanie się zwisającą. To tylko kwestia czasu.
Młode truskawki puszczają pędy. Czym truskawka starsza tym ma mniejsze skłonności do wypuszczania. W truskawkach trzyletnich skłonność ta prawie całkowicie zanika.
pozdrawiam
Krystyna
Młode truskawki puszczają pędy. Czym truskawka starsza tym ma mniejsze skłonności do wypuszczania. W truskawkach trzyletnich skłonność ta prawie całkowicie zanika.
pozdrawiam
Krystyna
Dziękuję za pocieszenie Poczekam cierpliwie
Krysiu67, czy hodowałaś takie truskawki? Czy jest szansa, ze rozrosną sie tak okazale, ze zasłonią doniczkę?
Pozdrawiam
Zuzka
Krysiu67, czy hodowałaś takie truskawki? Czy jest szansa, ze rozrosną sie tak okazale, ze zasłonią doniczkę?
Pozdrawiam
Zuzka
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hoduję cały czas, chociaż średnio to się przekłada na plon.
Moje sadzonki w zeszłym roku puściły po ok 5 pędów długich na ok 2 m.
Ja myślę, że doniczki jednak całej nie zakryją, ale fajnie to wygląda.
Chociaż ja nauczona zeszłorocznym doświadczeniem wszystkie pędy już obrywam.
Roślina mateczna w ogóle nie owocowała. Owoce były tylko na pędach, ale wielkości ich pozostawiała wiele do życzenia.
pozdrawiam
Krystyna
Moje sadzonki w zeszłym roku puściły po ok 5 pędów długich na ok 2 m.
Ja myślę, że doniczki jednak całej nie zakryją, ale fajnie to wygląda.
Chociaż ja nauczona zeszłorocznym doświadczeniem wszystkie pędy już obrywam.
Roślina mateczna w ogóle nie owocowała. Owoce były tylko na pędach, ale wielkości ich pozostawiała wiele do życzenia.
pozdrawiam
Krystyna
- Dratina
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 maja 2008, o 22:07
- Kontakt:
W sumie znalazłam odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
Tak właśnie myślałam :-Pkrab_ik1 pisze:Nie ma zwisających truskawek-marketing. Każde posadzone w doniczce będą zwisać.
I z tego wynika że nie powinnam sobie zaprzątać głowy tymi "pnącymi" i sadzeniem w doniczkach jeśli już mam zwykłe gruntowe. Dużo mam owoców i pysznych - i to się liczy w truskawkach. Na doniczkowanie szkoda czasu...krysia67 pisze:Owoce były tylko na pędach, ale wielkości ich pozostawiała wiele do życzenia.
Ja od zeszłego roku uprawiam truskawki w doniczkach na balkonie.
I również dochodzę do wniosku, że szkoda czasu na doniczkowanie.
Chyba, że się nie ma grządki we własnym ogródku, no to doniczki na balkonie z truskawkami zaspokoją minimalnie chęci na swoje własne truskawki .
I również dochodzę do wniosku, że szkoda czasu na doniczkowanie.
Chyba, że się nie ma grządki we własnym ogródku, no to doniczki na balkonie z truskawkami zaspokoją minimalnie chęci na swoje własne truskawki .
pozdrawiam
Lena
Lena
Truskawki zwisające - (Każda odmiana może być zwisająca!!)
Witam.
Posadziłem 5-letniej córeczce truskawki, raz zaowocowały, teraz kolejny raz owocują, zaczynają się także kwiaty na pędach (odrostach).
Jednakże na głównych roślinach, a teraz także na pędach czerwienieją liście i usychają. zdjęcie poniżej.
Pryskałem tydzień temu od przędziorka - ale za dużo to nie dało.
Pomocy!!
Z góry dziękuję za pomoc w diagnozie.
Posadziłem 5-letniej córeczce truskawki, raz zaowocowały, teraz kolejny raz owocują, zaczynają się także kwiaty na pędach (odrostach).
Jednakże na głównych roślinach, a teraz także na pędach czerwienieją liście i usychają. zdjęcie poniżej.
Pryskałem tydzień temu od przędziorka - ale za dużo to nie dało.
Pomocy!!
Z góry dziękuję za pomoc w diagnozie.
Re: Prosze o pomoc w diagnozie. Truskawki w doniczce zwisające -
A wypuszcza nowe liście potem czy nie ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Prosze o pomoc w diagnozie. Truskawki w doniczce zwisające -
wypuszcza nowe liście, na madczynych.
Podlewam dwa razy dziennie rano i wieczorem bo przy tych upałach to jak bym raz podlewał to wysycha ziemia.
Podlewam dwa razy dziennie rano i wieczorem bo przy tych upałach to jak bym raz podlewał to wysycha ziemia.