Cukier różany i inne przetwory z róż
-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Z 3 kwiatów mojej Rose de Resht zebrałam płatki (1/2 filiżanki dość małej) do tego cukier, trochę wódki i soku z cytryny i przy pomocy blendera w kilka minut miałam takie coś
Nie obcinałam końcówek, przy następnym podejściu obetnę, dam cukier puder i sprawdzę różnice. Słoiczek ma ok. 50 ml
Nie obcinałam końcówek, przy następnym podejściu obetnę, dam cukier puder i sprawdzę różnice. Słoiczek ma ok. 50 ml
Dorota
- imwsz
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5117
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Kasiu czy dostałaś może tego kresowego odrościka?oxalis pisze:Bardzo bym Ci była wdzięczna, gdybyś mi takiego jednego odrościka skombinowała.
Zainspirowałaś mnie pomysłem z ogródkami w okolicy, więc tez czegoś poszukam wokół siebie.
Czy używacie "wszystkich" pachnących róż do wyrobów czy tylko wybrane odmiany?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Niestety Ilonko... , nie dostałam.
Ale u ciotuni mojej rośnie różyczka taka w typie rugosy, więc ja zmolestuję, bo ten aromat i kolor konfitury to mi sie już prawie po nocach śni ,
a językiem wyobraźni smak pączków z taka konfiturą czuję .
Ale u ciotuni mojej rośnie różyczka taka w typie rugosy, więc ja zmolestuję, bo ten aromat i kolor konfitury to mi sie już prawie po nocach śni ,
a językiem wyobraźni smak pączków z taka konfiturą czuję .
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9831
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Do przetworów wiem, że się nadają:
rosa rugosa
Louise Odier
Mrs John Laing
Jaques Cartier
Variegata di Bologna
Rose de Rescht
róże damasceńskie
no i pewnie wiele innych Muszą być to róże o silnym i wyraźnym zapachu.
Moje tegoroczne konfitury z Louise Odier z domieszką Mrs John Laing, Jaques Cartier, Variegata di Bologna.
rosa rugosa
Louise Odier
Mrs John Laing
Jaques Cartier
Variegata di Bologna
Rose de Rescht
róże damasceńskie
no i pewnie wiele innych Muszą być to róże o silnym i wyraźnym zapachu.
Moje tegoroczne konfitury z Louise Odier z domieszką Mrs John Laing, Jaques Cartier, Variegata di Bologna.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- persymona
- 200p
- Posty: 378
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Na pewno zrobię aż mi tutaj pachnie . Szkoda, że nie znam odmian swoich róż... nie wiem czy się nadają. To jest tak, że niektóre róże są niejadalne czy po prostu mogą nie być tak smaczne??
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9831
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Dziś z ostatnich kilku róż zrobiłam smażoną konfiturę. Z niecałej połowy szklanki cukru ugotowałam gęsty syrop (dodałam do cukru "kapkę" wody) Wcześniej płatki z kilku róż pogniotłam rękoma z odrobiną cukru i szczyptą kwasku cytrynowego, aż puściły sok i odstawiłam na 3 godz. (zmieściły się w połowie szklanki).
Potem ugotowałam te płatki w syropie, aż zrobiło się gęste. Włożyłam gorące do wyparzonego słoika. Wyszło dość słodkie i b. gęste więc radzę nie do końca redukować syrop. Ale zupełnie inne w charakterze niż dżemik z żelfiksem
Potem ugotowałam te płatki w syropie, aż zrobiło się gęste. Włożyłam gorące do wyparzonego słoika. Wyszło dość słodkie i b. gęste więc radzę nie do końca redukować syrop. Ale zupełnie inne w charakterze niż dżemik z żelfiksem
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- irminka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2990
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pomorze
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Milko, przepis super! Jutro zrobię
-
- 200p
- Posty: 356
- Od: 26 gru 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Lubina, dolnośląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Kiedyś u koleżanki na działce zobaczyłam przepiękną różę o obłędnym zapachu. Wyprosiłam odrost i teraz mam żywopłot z tej róży. Kwitnie tylko raz w sezonie jasnoróżowymi pełnymi kwiatami, pod ziemią wypuszcza nowe pędy. Tak się zastanawiam, czy nie nadawałaby się na jakieś przetwory. Chyba w tym sezonie spróbuję Mam nadzieję, że mi nie zaszkodzi
Ula
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja robiłam cukier różany, z róży "cukrowej", przynajmniej tak ją babcia nazywała bo to nasedzenie jeszcze z czasów jej gospodarzenia. Zrobił się z niej gęsty żywopłot i materiału na przetwory nie brakuje. Kwiaty ma pełne, nieduże, intensywnie różowe, bardzo mocno pachnące, powtarza kwitnienie, dużo gęstych malutkich kolców, owoce czerwone, okrągłe. Z tym że dla ozdoby dlugo nie postoi, bo wciąż przerabiam, jak nie kwiaty to owoce.. A cukier (utarty kryształ z płatkami, proporcje na oko i wysuszony) do tej pory pachnie jak szalony i jest różowy
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 568
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Też pamiętam te róże cukrowe.Niestety w mojej okolicy wszystkie zostały wycięte wraz z modą na iglaki.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mam tę różę Louise Odier. W ubiegłym sezonie kwitła bardzo obficie i pachniała bosko Nie wiedziałam,ze z niej takie przysmaki można można robić. Dobrze,ze trafiłam na ten wątek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 946
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mnie właśnie chodziłoby o te właśnie "inne przetwory z róż".
Nie zawsze zerwie się wszystkie kwiaty , dlatego późnym latem i jesienią
mamy piękne owoce. Żaden owoc rosnący w naszym klimacie nie ma
tyle witaminy C, co właśnie owoc róży. Może ktoś robi jakieś przetwory?
Jakieś dżemy, konfitury, soki?
Pozdrawiam. Darek.
Nie zawsze zerwie się wszystkie kwiaty , dlatego późnym latem i jesienią
mamy piękne owoce. Żaden owoc rosnący w naszym klimacie nie ma
tyle witaminy C, co właśnie owoc róży. Może ktoś robi jakieś przetwory?
Jakieś dżemy, konfitury, soki?
Pozdrawiam. Darek.
- Iochroma
- 500p
- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja robię
Płatki dodaję też do konfitur truskawkowych, z cytryną. Suszę je na herbatki i dla zapachu.
Owoce pozbawiam nasion i dodaję do dżemu z małych, żółtych, kwaśnych jabłek, niesamowicie smakuje. Suszę, i gotuję jak na kompot (ale z dodatkami), albo proszkuję i daję np. do ciasta. W tym roku spróbuję kandyzować.
Płatki dodaję też do konfitur truskawkowych, z cytryną. Suszę je na herbatki i dla zapachu.
Owoce pozbawiam nasion i dodaję do dżemu z małych, żółtych, kwaśnych jabłek, niesamowicie smakuje. Suszę, i gotuję jak na kompot (ale z dodatkami), albo proszkuję i daję np. do ciasta. W tym roku spróbuję kandyzować.
Udanych plonów.
Magda
Magda