Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Ja mam pytanie odnośnie podlewania papryk. Jak podlewacie swoje roślinki, w jakich ilościach?
Często mam problem z wyczuciem tej górnej granicy podlewania i pewnie czasami zdarza mi się przelać moje roślinki.
Jak bardzo mokre musi być podłoże? Jak wystawiam na balkon i widzę, że jest sucha ziemia na wierzchu to zdarza mi się podlewać 2-3 dziennie. Nie za dużo?
Często mam problem z wyczuciem tej górnej granicy podlewania i pewnie czasami zdarza mi się przelać moje roślinki.
Jak bardzo mokre musi być podłoże? Jak wystawiam na balkon i widzę, że jest sucha ziemia na wierzchu to zdarza mi się podlewać 2-3 dziennie. Nie za dużo?
Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest zasadnicza różnica pomiędzy 'często' a 'dużo'.
Osobiście kieruję się zasadą, że lepiej przesuszyć niż przelać. Swoje papryki podlewam maksymalnie raz dziennie, ale za to porządnie, aż woda odrobinę wyjdzie dołem. W pochmurne i chłodniejsze dni czekam, aż donica będzie lekka. Papryki ładnie rosną i owocują lepiej, niż się spodziewałam ;)
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też częściej papryki są suche niż mokre. Im dłużej mają mokrą glebę tym wolniej rosną
- MARIOooZIOOM
- 100p
MARIOooZIOOM a co im do tej pory dawałeś, że takie kolosy porosły?? :O
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co teraz im zaserwujesz?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- MARIOooZIOOM
- 100p
Do tej pory stosowałem tylko UNIVERSOL NIEBIESKI, teraz mam tam jakiś nawóz inny, ale nie pamiętam jak się nazywa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Również po cichu czekałem na odpowiedź ale trochę inną A mianowicie taką, w której piszesz czym kierujesz się w dobraniu kolejnego nawózu Nazwa mnie mniej interesuje od tego, jaki stosunek npk powinien on mieć, gdy papryki się wybarwiają, bo napisałeś:MARIOooZIOOM pisze:Do tej pory stosowałem tylko UNIVERSOL NIEBIESKI, teraz mam tam jakiś nawóz inny, ale nie pamiętam jak się nazywa
To jak to z tym jest? Dobierasz Nawóz odpowiednio do każdej fazy rozwoju krzaka: sadzonka, kwitnienie i zawiązywanie, wzrost papryk i wybarwianie ich(Bo tak zabrzmiał tamten wpis), czy zmiana była, bo tamten się skończył(bo tak z kolei zabrzmiał ten drugi Twój wpis)U mnie niektóre papryki już się wybarwiają więc trzeba będzie zmienić nawóz
- MARIOooZIOOM
- 100p
BobejGS przy dobieraniu nawozu kieruje się tym, że w fazie wzrostu papryk aż do początku ich wybarwiania skupiam się na tym żeby w nawozie było najwięcej azotu, później jak papryki się wybarwiają stosuje nawóz, który ma więcej potasu, fosforu, magnezu na koniec jak papryki są czerwone wtedy wapń