Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Zerknij na mój post z 56 strony, wygląda na to samo co u mnie lecz niestety żadne opryski nic nie dały. Dzisiaj dotarła do nie książka "Borówka amerykańska" dr.Kazimierza Pliski i według zdjęć wygląda to na brak boru. Po długim weekendzie będę pryskał i dam znać czy coś to dało.

Ale czegoś takiego tam nie ma może ktoś wie co to ??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Polecam do oprysków uzupełniających mikroelementy i do podlewania ,Mikrovit 1: http://www.wialan.com.pl/index.html?grp=1052&info=1891
Obrazek
naimad89 nie wygląda to grożnie,nam też czasami wyskoczy jakiś pryszcz.Były jakieś opryski p. chorobom grzybowym?

Zaniedbany,mało cięty krzew,po zakwaszeniu podłoża ,zaczął wykazywać chęć do życia.
Obrazek
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47

Post »

U mnie zaczęło się od takich samych plamek jak ma naimad89 z czasem pogorszyło się do zdjęć ze strony 56 a teraz to wygląda jak na tych zdjęciach. Zastanawia mnie tylko czy bor ma aż taki wpływ na stan liści ??
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://zootechnika.blog.pl/2013/09/20/m ... iedz-cynk/
Mikroelementy to przecież dla roślin to co witaminy dla ssaków.Brak wit.C powoduje szkorbut i wypadanie zębów ,i kto by to pomyślał?
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2014, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Nurtuja mnie dwie rzeczy, a mianowicie dlaczego moje borowki tak rumienieja (nie wszystkie ale na wiekszosci krzakow)? Co jest tego przyczyna?
[img=http://www72.zippyshare.com/thumb/93764607/file.html][/img]

Druga sprawa jest taka, iz pewien krzaczek slabo rosnie. Zakupilem plyn helliga i na moje oko kolor zolty czyli pH=6. Natomiast zastanawia mnie co ma wplyw na takie wysokie pH skoro inne krzaki obok bardzo ladnie rosna, a tylko ten jeden stoji w miejscu. Czy jest mozliwe, korzenie starych drzew owocowych je zawyrzaja? Zastanawia mnie to dlatego, ze wlasnie w tym dolku pod ten konkretny krzaczek ziemia nie byl gliniasta i zbita jak w kazdym innym miejscu tylko lekka i bylo pelno gnijacych korzeni.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może zaczynają dojrzewać? Ziemię w tym konkretnym krzewie zakwaś ,nawet kwasem cytrynowym.
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jak to zakwasic? Zmieszac z woda w jakiejs proporcji czy bezposrednio pod krzak?
naimad89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 paź 2013, o 18:19

Post »

kaLo pisze: naimad89 nie wygląda to grożnie,nam też czasami wyskoczy jakiś pryszcz.Były jakieś opryski p. chorobom grzybowym?
Nie robiłem oprysków choć można było zrobić zapobiegawczo. A ty jak uważasz kupić switcha 62,5G i spryskać bo w sumie borówki skończyły kwitnąć?
aifel_87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2014, o 12:21

Post »

oclass1 pisze:Witam
Nurtuja mnie dwie rzeczy, a mianowicie dlaczego moje borowki tak rumienieja (nie wszystkie ale na wiekszosci krzakow)? Co jest tego przyczyna?
[img=http://www72.zippyshare.com/thumb/93764607/file.html][/img]

Druga sprawa jest taka, iz pewien krzaczek slabo rosnie. Zakupilem plyn helliga i na moje oko kolor zolty czyli pH=6. Natomiast zastanawia mnie co ma wplyw na takie wysokie pH skoro inne krzaki obok bardzo ladnie rosna, a tylko ten jeden stoji w miejscu. Czy jest mozliwe, korzenie starych drzew owocowych je zawyrzaja? Zastanawia mnie to dlatego, ze wlasnie w tym dolku pod ten konkretny krzaczek ziemia nie byl gliniasta i zbita jak w kazdym innym miejscu tylko lekka i bylo pelno gnijacych korzeni.
Nie przejmuj się rumienieniem najprawdopodobniej spowodowane jest to chłodniejszymi nocami.
U mnie tak samo wyglądają niektóre odmiany. ( najbardziej bluecrop)
W poprzednim roku też to mnie niepokoiło ale okazało się że to nic takiego wszystkie ładnie dojrzały
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

naimad89 może być Switch,może być Signum.Ten drugi jest też do wiśni.pomidorów ,itp.A najlepiej mieć oba i w razie potrzeby stosować przemiannie.
oclass1 płaska łyżeczka herbaciana na 2,5 l wody.W zależności od jej twardości masz pH= 3,5-4.Podlej taką ilością ,jaką normalnie podlewasz.Powtarzaj co 10-14 dni.
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

kaLo pisze: oclass1 płaska łyżeczka herbaciana na 2,5 l wody.W zależności od jej twardości masz pH= 3,5-4.Podlej taką ilością ,jaką normalnie podlewasz.Powtarzaj co 10-14 dni.
kaLo postanowilem zrobic troche po swojemu i na pelna wanne wody wlalem 1 litr kwasu cytrynowego i podlalem wszystkie moje boroweczki. Efekt bardzo dobry, w dniu dzisiejszym zauwazylem na wszystkich krzakach duzo jasno-zielonych lisci. Niestety ten egzemplarz, ktory nie rosl dalej nic. Poczekam kilka dni i jak nie bedzie poprawy to znowu podleje go woda z kwasem cytrynowym :wink:
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Mój jeden krzak też nie chciał w ogóle rosnąć(obecnie wszystkich mam 7),więc postanowiłem mu zwiększyć nawożenie nawozem do borówek(florovit do borówek) i dalej nie chciał ruszyć,to co jakiś czas tam go podsypywałem znowu(tamte stare tylko 2 razy) tego o kilka więcej i jak wystartował ;:oj ma pełno nowych przyrostów :tan
ogrodnikus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2014, o 14:01

Problemy z uprawą borówki amerykańskiej

Post »

Witam wszystkich jak w temacie mam borówki jakieś 10 krzaczków różne odmiany nie wszystkie pamiętam :) i mam z nimi pewien problem
mają już po 4/5 lata i nie maja przyrostów i nie wiele owoców liście żółkną krzaczki są tak jakby suche żyją, ale tragicznie takie jak kupiłem takie są na początku przy sadzeniu dawałem trochę kwaśnej ziemi i torfu piachu popiołu z gałęzi sosny oraz trotów i korę obecnie wierzchnią warstwę przysypałem korą sosnową, by woda nie wyparowywała podlewam je codziennie, bo jest bardzo sucho czasami dawałem trochę nawozu w okresie wiosennym bardzo proszę o pomoc i rady co zrobić, żeby je doprowadzić do jakiegokolwiek stanu może więcej nawozu? sąsiedzi tez maja borówki i wszystko jest ok nie dają kory ani kwaśnej ziemi nawozu co to może być?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”