Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Uprzedziłeś mnie forumowicz Również chciałem ją wstawić
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Z notatek.forumowicz pisze:Przepraszam, a skąd wziąłeś to stężenie ?TomekD pisze: Opryskać, dajesz 20g siarczanu magnezu na litr wody, czyli roztwór o stężeniu +/- 2%.
Jak sprawdziłem przed chwilą notatki i stężenie wzięło się z opakowania siarczanu magnezu 16%.
Tak też do tej pory pryskałem.
Na opakowaniu wskazano do oprysku stężenie 2-3%.
Teraz widzę że wskazówki na forum mówią o stężeniu 0,5%.
forumowicz, dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam wszystkich za dezinformację.
pozdrawiam, Tomek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Może ja pousuwam później te posty żeby nie było zamieszania. Jeden przeczyta wszystko drugi połowę, trzeci tylko ćwierć.
Dodałam tabelki jeszcze, bo była takowa w I cz. Pomidory nawożenie, do II części na stronie pierwszej
i do Pomidorów w pigułce.
( Porządki później)
Dodałam tabelki jeszcze, bo była takowa w I cz. Pomidory nawożenie, do II części na stronie pierwszej
i do Pomidorów w pigułce.
( Porządki później)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Gienia1230
niekoniecznie, na zdjęciach i w opisach chorób wirusowych nie zawsze tak jest.
Najbardziej jest zaatakowana blaszka liściowa.
Z tym że braki jakichś składników też dają takie regularne objawy.
niekoniecznie, na zdjęciach i w opisach chorób wirusowych nie zawsze tak jest.
Najbardziej jest zaatakowana blaszka liściowa.
Z tym że braki jakichś składników też dają takie regularne objawy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Jeśli masz z apteki oryginalne 100 g, to rozpuszczasz w butli 1 l PET i masz litr koncentratu o stężeniu 10 %. Chcąc opryskiwać bierzesz 50 ml tego koncentratu na litr wody.lucas84 pisze:o kurcze... jak ja to zważę...:P
I rozumiem że opryskać tylko te z objawami?
Jeśli wystąpi na jakimś krzaku niedobór pryskasz wszystkie od góry do dołu .
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Jestem po korepetycjach własnych z siarczanu magnezujokaer pisze:Może ja pousuwam później te posty żeby nie było zamieszania. Jeden przeczyta wszystko drugi połowę, trzeci tylko ćwierć.
Jak mają być porządki to podzielę się jeszcze spostrzeżeniem które może warto uwzględnić:
- dane w tabelce o nawożeniu dolistnym dotyczą siarczanu magnezu 26%
- na rynku są jako nawozy dostępne siarczany magnezu: 16% (siedmiowodny), 23% (jednowodny), 26% (bezwodny)
Mam nadzieję że tym razem nic nie pokręciłem...
pozdrawiam, Tomek
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc , drugi rok uprawiam pomidory i sama nie daję rady , na początku miały mszyce więc je opryskałam najpierw colą a potem wywarem z tytoniu i bioczosem ( przypalenia na pomidorach bo opryski robiłam rano i nie zdążyły wyschnąć zanim wzeszło słońce i przypaliło je). Potem sucha zgnilizna wierzchołkowa - spryskałam cytrynianem wapnia. Poza tym liście się skręcają i dolne mają czarne plamy , jakby pleśń.Poza tym kwitną obficie ale zawiązują mało owoców chociaż je zapylam betoksonem co dwa trzy dni. Szklarnia cały czas otwarta z przodu i z tyłu , dodatkowo na dzień otwieram okna dachowe. Podlewanie co kilka dni jak przeschnie podłoże i co tydzień spryskuję mlekiem. Jeden z pomidorów ma górne liski bardzo jasne jak widać na zdjęciu , też nie wiem co mu jest. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam ,Beata
Witam mam wrażenie że pomidorkom brakuje magnezu,czy słusznie?
W tym roku wymieniłem całą ziemie w szklarni , (nasypałem to co było w kompoście) pomidorki podlewam gnojówką z krów i oddzielnie z pokrzyw,opryski z OW i HT .
Odmiany nie pamietam bo mi się wymieszały (ożarowski i jakiś tam)
Około 6/8 krzaczków(z 32szt.) ma kwiaty w tym połowa owoce raczej zdrowe.Niektóre z krzaczków mają pozwijane najstarsze liście tak jak by w rulon za to są intensywnie zielone( za dużo azotu??)
Ale chodzi mi o te ...
tych zakręconych nie robiłem bo zapomniałem tel z domu zabrać.
W tym roku wymieniłem całą ziemie w szklarni , (nasypałem to co było w kompoście) pomidorki podlewam gnojówką z krów i oddzielnie z pokrzyw,opryski z OW i HT .
Odmiany nie pamietam bo mi się wymieszały (ożarowski i jakiś tam)
Około 6/8 krzaczków(z 32szt.) ma kwiaty w tym połowa owoce raczej zdrowe.Niektóre z krzaczków mają pozwijane najstarsze liście tak jak by w rulon za to są intensywnie zielone( za dużo azotu??)
Ale chodzi mi o te ...
tych zakręconych nie robiłem bo zapomniałem tel z domu zabrać.
U mnie na worku siarczanu magnezu 7wodnego pisze (dolistnie)TomekD pisze:Jestem po korepetycjach własnych z siarczanu magnezujokaer pisze:Może ja pousuwam później te posty żeby nie było zamieszania. Jeden przeczyta wszystko drugi połowę, trzeci tylko ćwierć.
Jak mają być porządki to podzielę się jeszcze spostrzeżeniem które może warto uwzględnić:
- dane w tabelce o nawożeniu dolistnym dotyczą siarczanu magnezu 26%
- na rynku są jako nawozy dostępne siarczany magnezu: 16% (siedmiowodny), 23% (jednowodny), 26% (bezwodny)
Mam nadzieję że tym razem nic nie pokręciłem...
pomidor i papryka pod osłonami - 0,5-1% , 5l wody / 100m 2
ogórek pod osłonami - 1% też 5 l/100 m
warzywa w gruncie- 2% 3 l /100m
STOSOWAĆ w przypadku stwierdzenia niedoborów 3-5 razy co kilka dni
Czyli 5-10g na 1 litr wody, a więc jest to ilość możliwa do zważenia.
Ja biorę małą miarkę w mililitrach i na oko odmierzam połowę z tego co potrzebuje.
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
betty68
Jaka to odmian pomidorów?
Jaka to odmian pomidorów?
-
- 50p
odmian mam chyba 16 ale te najbardziej poskręcane to black brandwine a te z jasnymi przyrostami to black japanese trifle , głównie czarne odmiany . A te zgniłe owoce to black star .
Dziś spryskam pomidorki OW i robię do tego HB więc jutro użyję . Może zasugerujecie czym jeszcze mogę je ratować.
Dziś spryskam pomidorki OW i robię do tego HB więc jutro użyję . Może zasugerujecie czym jeszcze mogę je ratować.
Pozdrawiam ,Beata
Największy problem u Ciebie jaki widzę to to, że zdjęcia są krzywe, mszyce w zasadzie nie atakują pomidorów, mogły się przyplątać, więc najlepiej rozłożyć na ziemi folię , gazetę, i pędzlem zrzucić je, i wynieść w cholerę, nie musisz pryskać. Nie podlewaj wynalazkami typu cola, mleko i wywar z dzikiego węża, jeśli dobrze wierzysz to to wystarczy. Oberwij dolne liście bo zachlapujesz w czasie podlewania.
-- 20 cze 2014, o 11:52 --
Tego betoksonu nie używaj, to ma sens w jak jest zimno i mało słońca, np. w kwietniu, teraz wystarczy delikatnie uderzyć palcem w kwiat, żeby pyłek się obsypał, tylko musisz to robić kiedy nie ma wilgoci , więc nie wcześnie rano, liście mogą być poskręcane, takie amatorskie odmiany często rosną nieregularnie, tak już mają
-- 20 cze 2014, o 11:52 --
Tego betoksonu nie używaj, to ma sens w jak jest zimno i mało słońca, np. w kwietniu, teraz wystarczy delikatnie uderzyć palcem w kwiat, żeby pyłek się obsypał, tylko musisz to robić kiedy nie ma wilgoci , więc nie wcześnie rano, liście mogą być poskręcane, takie amatorskie odmiany często rosną nieregularnie, tak już mają
-
- 50p
Dziękuję za odpowiedź , jeśli największy problem to krzywe zdjęcia to jakoś to przeżyję .Dolne liście jak poobrywam to zostaną same grona pomidorów a gdzieś czytałam że nad gronem muszą być liście. Dalej nie wiem dlaczego te liście się tak skręcają i co jest przyczyną , że ten przyrost jest tak jasny. Może i jestem nadgorliwa ale ten typ tak ma.
Pozdrawiam ,Beata