Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

Najważniejsze to , żebyś miała duży przepływ powietrza, jeśli masz długą szklarnię i tylko wąskie drzwi to może być za mało, obserwuj liście, jeśli zauważysz przebarwienia w formie plam, które się rozszerzają, delikatny nalot od spodu, to może być wtedy początek choroby i wtedy trzeba było by pryskać,
Liście możesz obrywać do gron, które już są wyrośnięte, kilka takich widać u Ciebie, więc do tego miejsca możesz je usunąć , tak samo jak niezapylone kwiaty,

-- 20 cze 2014, o 12:22 --

Zainwestuj w dobrą odmianę, tutaj polecają z malinówek Vp1, nie miałem jej wiec nie wiem jak smak, ale na pewno będzie bezproblemowa w uprawie
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41

Post »

Szklarnia ma 6 mb , z przodu drzwi 1 mb szerokie a z tyłu rozsuwane ponad 1m i jeszcze okna w dachu , myślę ,że to wystarczy.Przebarwień ani nalotu na razie nie mam . Niestety mojej rodzince smakują czarne pomidory więc muszę sprostać zadaniu , mam nadzieję , że z pomocą forum dam radę. :wit
Pozdrawiam ,Beata
mottyls
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2014, o 16:47

Post »

Witam.
Mam problem z pomidorami, było wszystko ok, a w kilka dni zrobiły się wielkie suche plamy. Szczerze powiem, że pierwszy raz sadziłam pomidory i kompletnie się nie znam na ich chorobach. Przegladałam forum ale ten temat ma tyle części i stro,n że nie dałam rady nic znaleźć. będę wdzieczna za każdą pomoc :)
Pomidory rosną na balkonie, w doniczkach. Nie znam typu, sadziłam z nasionek, które dostałam :)

Obrazek Obrazek
madd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2014, o 17:39

Post »

Witam

Mamy pomidory już chyba 3 rok z rzędu. Nasza ziemia w tym miejscu nie jest super urodzajna. Jest nawożona. Na wiosnę była przekopana razem z obornikiem, ojciec miał też nasypany dolomit jeśli dobrze kojarzę, mówił też coś o biohumusie. W każdym dołku przed wsadzeniem sadzonki był dodawany gnój krowi.
Pryskane miedzianem. Dzisiaj mama w panice że wchodzi jakaś choroba kupiła coś o nazwie SOLANGE ale nie wiem czy dobrze nazwę zapamiętałam.
Pomidory rosną sobie w folii. Po przesiedzeniu na forum pół dnia i przeczytaniu masę postów powiedziałam jej że jak już nie ma przymrozków można folię na noc zostawić otwartą lub przynajmniej zostawić uchylone drzwi, żeby powietrze nie było wilgotne. Folia stoi w takim miejscu że jak są silne wiatry to cały "huragan" przechodzi przez środek tej folii, dlatego na noc były zamykane te drzwi które ochronią rośliny przed silnym wiatrem. Powiedziałam też o oberwaniu dolnych liści żeby nie stykały się z ziemią, oraz o nadmiernym nie pryskaniu i panikowaniu bo można przedobrzyć.
Jednak mamy obawy przed chorobami, raz już nam poszły pomidory bo nie potrafiliśmy dobrze zdjagnozować co się z nimi dzieje.

Proszę więc doświadczone osoby o przyjrzeniu się naszym pomidorkom. Na jednym krzaku u dolnych liści pojawiły się żółte plamy. Liście są już trochę zwiędnięte, bo jak chciałam zrobić zdjęcia to baterie padły, więc leżały trochę i czekały aż baterie się naładują.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Tu jest cały krzak (ten od tych żółtych liści), z tego co wiem to są bawole serca. Obrazek

Znalazłam też taki kwiatek jeden Obrazek

Na innym z krzaków parę liści mają takie plamki Obrazek

A tak wygląda całość, tzn część pomidorowa. Po drugiej stronie są ogóraski.
Obrazek, Obrazek

Proszę o ocenę, ponieważ rodzice zaczynają panikować, a mi żal serce ściska że oni się tak starają i tyle pracy w to wkładają i znowu może coś nie wyjść.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

:wit
Tak ogólnie pomidory wyglądają całkiem dobrze.
Robiąc porządki w wątkach trafiłam akurat na problemy z bawolim sercem.

Koniecznie to poczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=15903 posty Kozuli,
bo niewykluczone, że właśnie brak im potasu w związku z dużą podażą azotu ( obornik)

Tu z kolei opis jak brak potasu, objawy na liściach http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=129

Do tego przyplątała się szara pleśń, to ten kwiatek zwiędnięty. Przede wszystkim Kozula radziła profilaktykę,
niepodlewanie wieczorem, wietrzenie, obrywanie zaschniętych płatków jak już pomidorek się zapyli,
a płatki nie chcą odpaść. Nie polecała środków chemicznych na szarą pleśń.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

betty68 pisze:Proszę o pomoc , drugi rok uprawiam pomidory i sama nie daję rady , na początku miały mszyce więc je opryskałam najpierw colą a potem wywarem z tytoniu i bioczosem ( przypalenia na pomidorach bo opryski robiłam rano i nie zdążyły wyschnąć zanim wzeszło słońce i przypaliło je). Potem sucha zgnilizna wierzchołkowa - spryskałam cytrynianem wapnia. Poza tym liście się skręcają i dolne mają czarne plamy , jakby pleśń.Poza tym kwitną obficie ale zawiązują mało owoców chociaż je zapylam betoksonem co dwa trzy dni. Szklarnia cały czas otwarta z przodu i z tyłu , dodatkowo na dzień otwieram okna dachowe. Podlewanie co kilka dni jak przeschnie podłoże i co tydzień spryskuję mlekiem.
Mleko bym odstawiła i betokson też ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Do mottyls

Przydałoby się zdjęcie całego pomidora.

Pierwsze wrażenie, to jakieś poparzenie. No nie myślę, żeby to była ZZ ( zaraza ziemniaczana)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Godslove
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 cze 2014, o 21:20

Post »

Jokaer, mam jeszcze pytanie co do odstępu czasu między zasileniami (najpierw kredą potem potasem) według porady Kozuli, czyli 2 łyżki kredy na 10l, a potem to samo z siarczanem potasu, tylko czy musi być większa przerwa między podaniem tych nawozów, np. 7 dni? I czy można w tym czasie zastosować nawóz dolistny lub Octan Wapnia?

Porada Kozuli:
Na zdjęciu pierwszym typowy objaw nadmiernego pobierania boru ( plus plamy na szypułkach ) . Po obfitych deszczach odczyn ziemi mógł obniżyć się na tyle żeby spowodować nadmierne pobieranie tego składnika . W nawożeniu za mało jest potasu , a dużo azotu ( kurzeniec , pokrzywy) . Wskazane uzupełnienie potasu ( siarczan potasu ) i podniesienie pH , przy okazji uzupełniając wapń . Zdaje się ktoś na forum podawał przepis na podlewanie kredą i chyba było to 2 łyżki na 10 l wody , czyli tak jak inne nawozy . U siebie kredę daję przed sadzeniem , więc w pogłównym podawaniu tego nawozu nie mam doswiadczenia .
Jagusiu , najpierw daj kredę , potem potas.
mottyls
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2014, o 16:47

Post »

jokaer ,dziękuje za pomoc. Wstawiam zdjęcia całych pomidorów. Takie plamy porobiły się na krzaczkach stojących niżej, na które dłużej świeci słońce (ale też nie cały dzień, max do 13-14) Na razie przestawiłam wszystkie na wyższy poziom. Powinnam poobcinać te liście? postawić je do domu na kilka dni czy nie ma sensu?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Uprawa w doniczce jest sztuką i możesz mieć problemy z nawożeniem, widać te wahania na krzaku, jak nierówno rośnie.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Post »

Czyżby początki brunatnej plamistości liści połączone z niedoborami? :(

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
ToMasz-Rally
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2014, o 20:36

Post »

To mój pierwszy post na forum więc prosze o wyrozumialosc.
W tym roku posadziłem 50 krzakow pomidorow na gruncie. Kilka z nich ma fioletowe, cieńkie i poskręcane górne liście, są też czarne plamy na dolnych liściach. Krzaki wyglądają bardzo podobnie jak na zdjęciu jednego z forumowiczów:
beata77 napisał(a):Obrazek
Wyczytałem na forum, że może to być niedobór fosforu z zimna, więc krzaki podlałem superfosfatem. Niestety żadnych zmian nie zaobserwowałem. Na krzakach są też kwiaty i małe owoce, ale górna część pomidora jest dalej fioletowa (sina) Proszę o pomoc, co mogę zrobić? czym podlać żeby wyglądały normalnie?
Mam też pytanie o siarczan magnezu i saletrę potasową. Czy mogę nawóz rozpuścić w wodzie i podlać pod krzak? Jeśli tak to ile gram rozpuścić w 10l wody? Czy mogę wymieszać te dwa nawozy jeśli tak to w jakiej proporcji? Czy taką mieszanką mogę podlewać krzak raz w tygodniu?
Dziękuje za pomoc, jutro postaram się wkleić zdjęcia.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

krzysiek1240 pisze:Czyżby początki brunatnej plamistości liści połączone z niedoborami? :(

Obrazek Obrazek Obrazek
HT i będzie po problemie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”