Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vampi
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malachitowe parapetowe i balkonowe :)

Post »

Naprawdę urokliwie zdjęcia ;:oj aż ciężko oczy oderwać
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Roślinki jak zawsze piękne- ale to co mi najbardziej wpadło w oko- to urokliwe petunie, skrętnik i granatowy orlik- nie muszę mówić, że niebieski jest moim ulubionym kolorem? Zdjęcia w deszczu- cudne ;:108 a z mącznikiem walcz ;:134 będziemy Ci kibicować, szkoda tylko werben ;:174
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne zdjęcia w kroplach deszczu...takie romantyczne ;:224

Concord Blue - śliczny już i chce kwitnąc.
Brawa dla chirity - Patina ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ktoś się mnie pytał, jak tam moje pomidory - całkiem dobrze, chociaż długo się nie mogłam zebrać, żeby je porozsadzać - robiłam to na raty i świetnie widać, które rozsadziłam pierwsze, bo te właśnie zaczynają kwitnąć (głównie cytrynek groniasty, ale maskotka już też)... z kolei biały, fioletowy i zwisający pomarańczowy są mniejsze niż reszta, bo późno dostałam te nasionka. Ale wierzę we wszystkie (zwłaszcza z tych trzech ostatnich mam nadzieję zebrać nasionka!). Więc same zdjęcia pomidorów :D
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Niezwykle zdjecia po deszczu. W sumie przebijaja wszystko - delikatne, romantyczne... Jestem pod wrazeniem.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne pomidory- i mają już kwiaty... ;:138 tylko czekać owoców- skrzynka z fioletowymi petuniami- miodzio ;:108

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

O już kwitną pomidorki :) niedługo owocki :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny, zdjęcia po deszczu robione były aparatem w telefonie - mój zwykły aparat nie ma takiego fajnego makra, ale z telefonu niewygodnie się zrzuca zdjęcia, dlatego większość jest zwykła :wink:
Pomidorów sama się już nie mogę doczekać, trochę rekompensuję sobie kupowanymi na targu, ale wiadomo, swoje to swoje...
Ale z jadalnych roślin mam nie tylko pomidory, chociaż to one zdominowały balkon. Co mam jeszcze?
A to:
Obrazek Obrazek
Truskawka ma uschnięte niektóre zawiązki, bo była wykopana od mojej babci z ogródka akurat jak kwitła (pół ogródka u babci zarosło truskawkami od sąsiada)

Oprócz tego bazylia, którą wstyd się przyznać, ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby rozsadzić :oops: i trawa cytrynowa, z którą rok temu mi nie wyszło:
Obrazek Obrazek

Mam jeszcze dwie sadzonki papryki okrągłej, ale z jednej nie wiem, czy coś będzie - mszyce niemal kompletnie zniszczyły najmłodsze listki i wierzchołek wzrostu :evil:
No i kwiaty, jak na mnie - ogrom kwiatów
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Zaczyna też kwitnąć jeden powojnik, więc niedługo pochwalę się jego zdjęciem :wit
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Witam Dorotko
Dziękuję za odwiedziny , odpowiedziałam u siebie, a TU podziwiam Twoje piękności ;:138 ;:167
Zaglądałam już do Ciebie i powiem tylko - masz pięknie ;:215
Cudne rosliny, aż żal, że nie mamy skutecznych środków ochrony. Pewnie trzeba koniecznie poznać inne sposoby walki z paskudami chętnymi pożreć wszystko co dla nas piękne, a dla nich smaczne. Może też trzeba wcześnie zacząć zapobiegać.
Jakoś jeszcze w marcu/kwietniu mialam plagę mszyc na bratkach i stokrotkach. Ktoś na FO poradzil opryski wodą z mlekiem (1:1) zastosowałam , pozniej powtórzyłam i udało się. Na roślinkach pozostały mleczne plamy, które zmył w części deszcz i w części podlewanie. Może i Ty popróbuj tego sposobu, bo szkoda roślinek. No i naprawdę szkoda uprawiać warzywa i zioła dla robactwa, zamiast zjeść samemu. Ostatecznie można stosowac i chemię, tylko koniecznie należy pilnować terminów działania trucizn.
Nie poddawaj się, wygranej życzę i dorodnych zdrowych roślin ;:197
oraz pięknego nowego tygodnia ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Dorotko śliczne te twoje werbenki i ta surfinia z obwódką ;:167
Pozdrowionka ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dorotko masz zarąbisty kolorek werbeny ;:oj
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się piszę na te truskawki- smakowicie wyglądają :wink: kolorowo u Ciebie ;:108

Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57

Post »

Werbeny wspaniałe, co robisz,że są tak gęste i obficie kwitną?
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Orliki ;:167 Uwielbiam te kwiaty, ostatnio u sąsiadki na ogródku podpatrzyłam bardzo podobne do orlików, tylko tak z 3-4 razy większe, ależ to było cudo. Hoja piękne ma te smocze paszczki :) Petunie mają bardzo ładne obwódki. Masz piękne rośliny- chętnie będę zaglądać, aby spokojnie przejrzeć cały wątek.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p

Post »

Dzięki dziewczyny za odwiedziny ;:180
Ewo właśnie muszę chyba zacząć prewencyjnie pryskać jakimiś domowymi specyfikami, bo już zauważyłam to jakieś szkody po gąsienicy, to przeleciał mi przed nosem mączlik, to mszyce spłukałam z papryki, no i wciornastki pojawiły się na werbenach (te irytują mnie niesamowicie). Ale nie dam im się nażreć :evil:
Bianko, co do werben - nic specjalnego z nimi nie robię - podlewam nawozem i zrywam regularnie przekwitnięte kwiatostany. Z nimi jest też trochę tak, że miewają przerwy w kwitnieniu - otworzą większość kwiatostanów, które potem mniej więcej w tym samym czasie przekwitają, ale jak się je oberwie to za jakiś tydzień-dwa znów kwitną :wink:
Dzisiaj robiłam trochę porządków na balkonie i postanowiłam jednak pozbyć się jednego z powojników - wielka donica zajmuje mi za dużo cennego miejsca i ciężko się ruszyć. Oddam go komuś do ogrodu pewnie.
Mam dziś kilka zdjęć ogólnych balkonowych - moje kolorowe królestwo wygląda mniej więcej tak
Obrazek
Obrazek Obrazek

A teraz ciekawostki - taka bajeczna róża rośnie u nas na targowisku, zachwyca mnie co roku, ciężko koło niej przejść, bo mnie niemal hipnotyzuje...
Obrazek

Ciekawostka nr 2 - takie ogromne potwory zamieszkały ze mną jakiś czas temu - z nasionek, które dałam przyjaciółce na urodziny. Liczę na to, że jak podrosną, to zjedzą wszystkie ziemiórki ;:306
Obrazek

No i na koniec - dwie wariatki. hoja krohniana, która przyszła do mnie w marcu jako cięta sadzonka - wypuściła pypeć kwiatowy i puszcza się w 4 (!) miejscach. Szaleństwo... ale gdyby tego było mało - H. multiflora nie może się opanować i jak tylko przekwita, zaraz od razu z tego samego pędu wypuszcza nowy pęczek "smoczków"
Obrazek Obrazek

I tak to jest u mnie. A teraz lecę zaglądać do was :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”