Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 cze 2014, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4
whitedame
Mam Shuntukski Velikan i podobnie jak u ciebie skończył się jednym gronem i liśćmi. Wilki wcześniej poobrywałem. Czy ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje?
Mam Shuntukski Velikan i podobnie jak u ciebie skończył się jednym gronem i liśćmi. Wilki wcześniej poobrywałem. Czy ktoś wytłumaczy dlaczego tak się dzieje?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Kilka moich bawolich serc skończyło się pierwszym gronem, ale wiem czym to raczej było spowodowane po prostu w czasie gdy były jeszcze w doniczkach były kilkakrotnie ostro przesuszone, w czasie hartowania. To im się nie dziwię, że gdy miały tak drastyczne warunki wrostu to coś się im przestawiło i gdy tylko złapały sprzyjające warunki, to szybko poszły w kwiat nawet za cenę wzrostu :wink
Ale to tylko kilka sztuk, które przez brak czasu zaniedbywałem, bo dbałem o perełki z akcji Jednak sadzonki były eleganckie
Moje gruntowe odpukać rosną pięknie. Wysadzana do gruntu pierwsza partia już pięknie kwitnie i ma już pozawiązywane owoce na pierwszym gronie Druga partia rozpoczyna kwitnienie, także powoli do przodu
A tu jeden z pierwszej partii
Ale to tylko kilka sztuk, które przez brak czasu zaniedbywałem, bo dbałem o perełki z akcji Jednak sadzonki były eleganckie
Moje gruntowe odpukać rosną pięknie. Wysadzana do gruntu pierwsza partia już pięknie kwitnie i ma już pozawiązywane owoce na pierwszym gronie Druga partia rozpoczyna kwitnienie, także powoli do przodu
A tu jeden z pierwszej partii
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje grunciaki przez 2 tygodnie czerwca były skazane tylko na siebie i niebo. Porosły krzaczory niesamowite z wielkimi wilkami (mimo że przed wyjazdem wyskubałam co tylko zauważyłam). Przed wyjazdem opryskałam OW, ale potem nic nie było i niestety zauważyłam początki ZZ . Ponowny oprysk OW nie pomógł. Dzisiaj w związku z tym zastosowałam Mildex.
Na niektórych krzakach są już spore owocki.
Na niektórych krzakach są już spore owocki.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Błażeju,czy to Ty szukałeś składu pożywki ,w zależności od fazy rozwojowej pomidora? http://www.intermag.pl/pl,0,d21,pomidor ... znych.html
- BobejGS
- Kontakt:
Szukałem ale papryczki chili Ale za to również dziękuje, choć już to widziałem
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ostre potrzebyją więcej niż słodkie i pomidory,może coś tutaj? Nie są nam potrzebne przekierowania na inne fora.KaRo
- BobejGS
- Kontakt:
Nawet tam żadnych konkretów nie znalazłem i na podobnym fo też ale dzięki
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Słuchajcie Ludki
jeśli prowadzi się pomidory na dwa pędy, to ile gron powinno byc na każdym pędzie?
Mam np na jednym pędzie 4 grona..czy wszystkie dojrzeją? Czy może jedno urwać?
jeśli prowadzi się pomidory na dwa pędy, to ile gron powinno byc na każdym pędzie?
Mam np na jednym pędzie 4 grona..czy wszystkie dojrzeją? Czy może jedno urwać?
- BobejGS
- Kontakt:
Zostawiamy tyle ile zdąży dojrzeć Nie usuwa się całych gron, a tylko ogławia pomidora, w takim miejscu i o takiej porze by grona na krzaku zdążyły dojrzeć
- beti_h
- 200p
Ale skąd mam wiedzieć ile zdąży dojrzeć?
Czyli jeśli chciałabym zostawić 4 grona to juz powinnam ogłowić ten krzaczek?
Czyli jeśli chciałabym zostawić 4 grona to juz powinnam ogłowić ten krzaczek?
- BobejGS
- Kontakt:
Po co na początku sezonu ogławiać krzaki? Niech sobie rosną swobodnie na te dwa pędy Wróć z tym pytaniem pod koniec sezonu
- beti_h
- 200p
Ok. Tylko mówisz, ze nie usuwa się całych gron.
A jeśli do końca sezonu urosną jeszcze grona? I będzie ich na pędzie np 6-7? Wtedy spowolni mi się dojrzewanie pomidorow?
Chciałabym prowadzić pomidory na dwa pędy po 3 grona, a juz na jednym mam 4 grona!
W zeszłym sezonie tego nie regulowalam i dojrzało mi 10% pomidorow... w tym chciałabym zeby dojrzało wiecej
A jeśli do końca sezonu urosną jeszcze grona? I będzie ich na pędzie np 6-7? Wtedy spowolni mi się dojrzewanie pomidorow?
Chciałabym prowadzić pomidory na dwa pędy po 3 grona, a juz na jednym mam 4 grona!
W zeszłym sezonie tego nie regulowalam i dojrzało mi 10% pomidorow... w tym chciałabym zeby dojrzało wiecej