Czosnek zimowy cz.3
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Sjs_wa oglądałam co mi posłałeś i wiem na bank,że to miniarka, dziękuję. Pory mam i są jak na razie czyste a dymki nie mam jakoś wole siedmiolatkę i szczypiorek a na cebuli mi nie zależy.Na odstęp kilkaset metrów mnie nie stać chyba, ze między różami posadzę czosnek Tak jak napisałam sprawdzę przy wykopaniu jakie poczyniła spustoszenie aaaaaaaa i zacznę tez pryskać pory HT a nóż widelec pomoże.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
Witam. Proszę o poradę dotyczącą przygotowania ziemi przed jesiennym wysadzaniem czosnku. Mianowicie na moim kawałku ziemi od 2 lat nie jest nic uprawiane i najzwyczajniej rosną sobie chwasty. Czy muszę zwalczyc je już teraz, żeby na jesień było w miarę czysto, czy wystarczy przeorac przed sadzeniem ? Bardzo proszę o rady oraz o nazwy preparatów jakie powinienem użyc. Z góry dziękuję !
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałam taką ziemię jeszcze we wrześniu, teraz mam warzywnik. Przekop, chwasty wybierz pomagając sobie widłami angielskimi. Im porządniej to zrobisz, tym mniej chwastów będziesz miał w uprawie.
Nie stosowałam żadnej chemii.
Bardziej doświadczeni pewnie zaproponują jakieś nawożenie przed zasadzeniem czosnku. Nawet jakiś heh "przedplon" mógłbyś jeszcze zasiać żeby wspomóc glebę
Bardziej doświadczeni pewnie zaproponują jakieś nawożenie przed zasadzeniem czosnku. Nawet jakiś heh "przedplon" mógłbyś jeszcze zasiać żeby wspomóc glebę
Pozdrawiam Jola
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak masz dostęp do obornika to wrzuć trochę do ziemi na wiosna rośliny będą miały sporo pokarmu.
A nie lepiej te chwasty przekopać by zostały w ziemi? Nie "zkompostują" się dając dodatkowe naturalne papu roślinkom? Przypuszczam że robiąc w ten sposób trzeba uważać by nie było nasionek na chwastach?kama_80 pisze:Ja miałam taką ziemię jeszcze we wrześniu, teraz mam warzywnik. Przekop, chwasty wybierz pomagając sobie widłami angielskimi. Im porządniej to zrobisz, tym mniej chwastów będziesz miał w uprawie.
Raczej kopanie nie wchodzi w grę, ponieważ jest to ok 30 arów. Warzywnik posiadam również na areale dostosowanym do obrobienia rękoma
Chciałbym posadzic czosnek na 10 może 15 arach, dlatego zwalczanie chemiczne jest nieuniknione.
Bardzo proszę o dalsze rady. Pozdrawiam
Chciałbym posadzic czosnek na 10 może 15 arach, dlatego zwalczanie chemiczne jest nieuniknione.
Bardzo proszę o dalsze rady. Pozdrawiam
- kama_80
- 1000p
Tkordus no nie bardzo bo masz takie zielska które rozmnażają się choćby przez rozłogi. Jak nie wyciągniesz skrzypu czy mlecza z większością korzenia to odbije jak nic. Perz tak samo. Po zimie przy przewalaniu kompostu miałam świeżutkie pędy perzu w pryzmie. Część pola zostawiłam przez zimę w ostrej skibie i teraz się bujam ze skrzypem i perzem. Weź teraz podkop z 15cm w głąb by wyciągnąć korzenie jak masz kilka cm dalej warzywa i ich korzeni raczej naruszyć nie chcesz.
Pozdrawiam Jola
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Skrzypu nie pozbędziecie się dopóki nie zmieni się pH gleby. Wyrywanie niewiele daje, bo gleba dalej jest kwaśna, a środki chemiczne w ogóle nie działają.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- kama_80
- 1000p
To prawda ale można go znacznie ograniczyć Mam miejsca gdzie rósł stadnie ale podkopywałam rośliny na 15-20cm i powoli wyciągałam korzenie. Heh teraz w tych miejscach mam plagę szczawiu..z drugiej strony zlikwidowałam 2rządki sianego szczawiu i troche pola mi się zwolniło. Jakby problemów do wyboru do koloru
Pozdrawiam Jola
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chudziak czosnek medalowy i wygląda wspaniale.Oby większość taka była.Ja też swój już używam wykopując b.uschnięte.Główki są różne,ale też takie jak Twoje.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Chudziaczku - piękny czosnek, swój też wyrywam na potrzeby kuchni, a mam spore, bo czosnek u mnie pasuje prawie do wszystkiego
Liście już żółkną, ale nie całkiem usychają, dopiero pierwszy na dole zasuszony, więc jeszcze ze dwa tygodnie niech posiedzi
Liście już żółkną, ale nie całkiem usychają, dopiero pierwszy na dole zasuszony, więc jeszcze ze dwa tygodnie niech posiedzi
Pozdrawiam Eugenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie też liście czosnku generalnie jeszcze zielone nawet pierwsze jeszcze nie są zasuszone więc do zbiorów jeszcze glówki powinny podrosnąć . Muszę przyznac ,że w tym sezonie czosnek mi sie udał