Mój storczykowy kącik :) cz. III

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III

Post »

A więc PP jest tajemnicą tych cudnych kwitnień... ;:204 Kurcze, a ja miałam go sobie kupić i w końcu zrezygnowałam ;:173
A co do opadających kwiatków- mam podobny problem, ale napiszę o tym w sekscji problemowej, bo to chyba u mnie bardziej skomplikowane :lol:

Piękne kwitnienia ;:138

:wit
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Piękności :shock:
Wyróżnię tu Phal. Black Pearl bo jest urzekający, bremen także bardzo obficie kwitnie.
Będę także obserwował podzielony pęd i to co z niego wyrośnie :D
Awatar użytkownika
anetka12
100p
100p
Od: 4 kwie 2013, o 12:32

Post »

Witaj :wit wpadam z rewizytą:)

mam bardzo podobną jak nie identyczną hybrydkę :D
Obrazek
Powalające są Twoje kwitnienia, phal. bremen mój faworyt ;:138
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Awatar użytkownika
Malwina55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2013, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dufinko kochana bardzo Ci dziękuję ;:196
Jak do Ciebie zaglądam to od razu mam wspaniały humor ;:196
Bardzo mi się podoba ;:oj kwiatek jest prześliczny ;:oj
Wszystkie kwiaty jak zwykle wspaniałe , kwitną niesamowicie ;:oj
A jak słodziutkie denrobia ? ;:65
Dufinko kwiaty o jakim kolorze trzymają Ci się najdłużej ? Czy zauważyłaś jakąś zależność ?
U mnie biały kwitnie prawie 7 miesięcy a inne 3 do 4 miesięcy
Pozdrawiam Cię cieplutko
Malwina
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Witaj falenopsisy obsypane bogato, pięknie wyglądają a jeszcze nowe pędziki ;:oj zapowiada się ciekawie ;:138 ;:138 Pozdrawiam, Grażyna ;:7
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Malwino witaj ;:196 malutkie dendrobia wypuściły nową pseudobulwę a ta wydaje następną, więc na razie nie myślą kwitnąć :wink: co do utrzymywania kwiatów, nie widzę zależności z ich kolorem.. Skłaniałabym się raczej powiedzieć, że typ kwiatu ma większe znaczenie bo woskowe trzymają się u mnie dłużej niż zwykłe falki :wink:

Grażyno witaj i Ty ;:196 teraz większośc storczyków ma się raczej ku przekwitaniu niż wypuszczaniu pędów no ale cóż.. taka kolej rzeczy :D

Właśnie zaczął się otwierać Phal. Speciosa. Jestem zawiedziona.. po pierwsze faktem, że na jednym pędzi zasuszył 3 pączki (na szczęście przedłuża się powoli) po drugie faktem, że na drugim pędzie będa tylko dwa kwiatki a po trzecie.. ich wybarwieniem.. Liczyłam na więcej purpurowego kolorku. No ale to pierwsze kwitnienie u mnie na moich pędach, więc wybaczam mu :wink: Kwiatuszek nie otworzył się jeszcze w całości, ale i takie fotki się pojawią wkrótce :wink:

Obrazek Obrazek
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

Jak dla mnie jest boski - cudeńko wręcz.... ale niech się stara dalej, aby spełnił Twoje oczekiwania ;:108
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Mi też bardzo się podoba ;:333 Ten kwiatek który jeszcze jest pączuszkiem zapowiada się bardzo ciekawie... :wink:
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu jak ja bym miała takie cudo to bym nie narzekała :wink: Pięknie Ci zakwitła ;:196 Cudeńko
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dinda
50p
50p
Od: 8 sie 2012, o 22:51

Post »

Mi też się bardzo podoba .Fajna roślinka każdy kwiatek trochę inaczej wygląda, zawsze to jakieś urozmaicenie.
Awatar użytkownika
Yohjia
50p
50p
Od: 1 gru 2013, o 10:09

Post »

Dufin pisze: [...]Kwiatuszek nie otworzył się jeszcze w całości, ale i takie fotki się pojawią wkrótce :wink:
to "wkrótce" to chyba już minęło ;:224
Gdybym ja miała taką pięnotę to nic a nic bym nie narzekała. Nawet miny bym nie skrzywiła. O!
Pozdrowienia! Asia

Moich podopiecznych znajdziecie w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=73508
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frodo, Grażyno, Kahim, Karnova, Dinda, Yohija - dziękuję Wam za odwiedziny ;:196 Może faktycznie powinnam się cieszyć z samego faktu, że jakiś botanik u mnie zakwitł, ale mimo wszystko pokładałam w nim większe nadzieje ;:306

Asiu a no właśnie nie :roll: kwiatuszek jest cały czas taki pochylony, wygląda jakby wyciągał płatki chcąc kogoś uściskać :D możliwe, ze taki już zostanie :? czekam zatem na otwarcie drugiego pączka :) niestety na przedłużeniu, kolejne zawiązki pączków usychają :( może powinnam zwiększyć częstotliwość moczenia a może zadbać o większa wilgotność w powietrzu, choć o to drugie teraz ciężko, zwłaszcza przy otwartych oknach..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Aniu, śliczne kwitnienie, co Ty od niego chcesz... Oj Ty... ;:173 . Moim zdaniem kolorki śliczne ;:138 .
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Taki piękna ta speciosa a Ty na nią tak narzekasz ...... jeszcze się obrazi i uschnie hah
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (Ciku) i Aniu (ajania) dziękuję Wam bardzo za miłe słowa, ale... ciągle mam powody do narzekań :(

Otóż kolejny pączek na przedłużeniu zasycha :( Poza tym pierwszy kwiatuszek zamiast otworzyć się bardziej, zaczął się zamykać i żółknąć, wygląda jakby miał za chwilę opaść ;:145 drugi kwiatuszek otworzył się niedawno i jest piękny ;:167 Nie wiem co robię nie tak.. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś z posiadaczy speciosy uświadomił mnie, czego ta roślina oczekuje.. Może nie powinna wisieć przy oknie? Może woli miejsca cieniste? Wisi na południowym oknie ale nie padają na nią promienie bezpośrednie bo jest za wysoko, ma zatem jasno i różnice temp. między dniem a nocą. Może więc za niska wilgotność w powietrzu - 50%? Nie jestem w stanie zapewnić jej wyższej.. heh.. a może za bardzo ją przesuszam, w końcu t botanik, powinna mieć chyba stale wilgotne podłoże..

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”