Petunia z nasion cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Petunia z nasion cz.3

Post »

Jak z dziećmi, najpierw człowiek martwi się żeby wykiełkowało, później urosło zdrowo, a później by nie chorowało :) U mnie w jednej donicy też żółkną nieco liście i jest sporo czarnych małych robaków już pryskałam 3 razy ale one nadal wracają.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z moich wcześniejszych obserwacji
wywnioskowałam, że mączniak "wchodzi"
gdy roślina jest przesuszona.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agrestowa pisze:Ja właśnie też z drżeniem wypatruję oznak chorób grzybowych. Petunii mam masę i w ogóle martwię się, że takie skupienie roślin jednego gatunku może skończyć się jakimś ogólnym pomorem.
Przepraszam za głupie pytanie: co to jest to OW?
OW, czyli octan wapnia i HT, czyli herbatka tymiankowa, to naturalne specyfiki wg forumowicz, z przeznaczeniem do pomidorów przeciw chorobom grzybowym. W ramach testowania wypróbowałam je m.in. na surfiniach. Możesz poczytać tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Pozdrawiam, Kasia
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

Mariola54 pisze:Z moich wcześniejszych obserwacji
wywnioskowałam, że mączniak "wchodzi"
gdy roślina jest przesuszona.
Właśnie nie,odwrotnie.
Surfinie sadzę już od ponad 15 lat,tak że przechodziłem już wszystko co możliwe.
Mączniak pojawia się gdy jest wilgotno(gdy przez kilka dni pada,lub są wilgotne noce i poranki)
gdy nie ma przewiewu powietrza,szczególnie przy gęstych roślinach.
U mnie mączniak zawsze pojawia się późną jesienią w październiku lub listopadzie ,ale wtedy to już nic z tym nie robię bo nie ma sensu walczyć.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Kolejny kolorek

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adek pisze:Mączniak pojawia się gdy jest wilgotno(gdy przez kilka dni pada,lub są wilgotne noce i poranki)
Wszystko się zgadza co piszesz,
ale do tego roślina gdy jest osłabiona
z braku ilości składników pokarmowych.
Mam na myśli rośliny w doniczkach
a nie posadzone bezpośrednio w glebie.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Zgodzę się zarówno z tym co pisze Adek, jak i z tym co napisała Mariola.
Co roku eliminuję ciasne, małe doniczki na rzecz tych większych, bo zwyczajnie rośliny w większej masie ziemi dłużej wytrzymują kondycyjnie, nie męczą się tak w upały i nie zdążą wykorzystać całej przestrzeni donicy w ciągu sezonu. Z małych donic jesienią wyjmuję roślinę z całą bryłą korzeniową, ziemi jest tam tyle co kot napłakał, w dużych donicach mają jeszcze rezerwę.
A w glebie oczywiście, że mają lepiej, pod warunkiem, że nie leje kilka dni z rzędu. Po takiej pogodzie w zeszłym roku na początku września musiałam zlikwidować petuniowy dywanik, bo rośliny się poddały.
x-A-k
ZBANOWANY

Post »

Mariola54 pisze:
Adek pisze:Mączniak pojawia się gdy jest wilgotno(gdy przez kilka dni pada,lub są wilgotne noce i poranki)
Wszystko się zgadza co piszesz,
ale do tego roślina gdy jest osłabiona
z braku ilości składników pokarmowych.
Mam na myśli rośliny w doniczkach
a nie posadzone bezpośrednio w glebie.
Racja racja,nawożenie to bardzo ważna sprawa,ja akurat nawożę plantonem S ,Większą dawką jak jest zalecana i to codziennie,surfinie kwitną jak oszalałe.
U mnie akurat mączniak pojawił się pewnie z braku przewiewu powietrza między pędami,w skrzynkach 60 mam wsadzone po 2 surfinie i jedną macerdonie,surfinie to odmiana Grande White i Grande Pink,już w tym momencie każda ma długość prawie 130cm i w każdej skrzynce jest prawie po 100 gałązek,masa zielona jest ogromna,są strasznie ciężkie i to na pewno dlatego,a pomyśleć że one jeszcze sporo urosną.
Po oprysku SCORE 250EC na razie biały nalot prawie zniknął z liści,za 5 dni zrobię 2 oprysk i mam nadzieje że się tego dziadostwa pozbędę,niestety pogoda jest fatalna pada i pada i nadal ma padać w dodatku jest zimno co bardzo sprzyja rozwojowi mączniaka.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adek, co to macerdonia? Bo wujek google uparcie wyrzuca mi, że się pomyliłam i chodzi o Macedonię, albo proponuje czyjś profil na facebooku...
x-A-k
ZBANOWANY

Post »

To ja zrobiłem pomyłkę chodziło mi o Mecardonia (mekardonia) przepiękna roślina na słońce,wytrzymuje nawet największą patelnie,dla mnie rewelacja.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, obejrzałam, zapisałam ową mecardonię, bo jedno miejsce mam problemowe, niby słońce długo tam nie siedzi, ale w samo południe i jakoś petunie rady nie dają, lobelia zdycha po miesiącu, w tym roku próbuję z pelargonią, więc w przyszłym mogę i "Macedonię" wypróbować ;:306
x-A-k
ZBANOWANY

Post »

U mnie już się 2 sezon sprawdza idealnie.
Mam też ją na działce w pełnym słońcu w donicy na pniu,tam jest skazana na wszystko i wytrzymuje ulewy,susze itp i wygląda pięknie.

U mnie na południowym balkonie lobelia też nie daje rady,pod koniec kwietnia kupiłem 3 piękne ogromne kosze i na początku czerwca już poszły do śmieci :(
elkanowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2014, o 11:03

Post »

Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”