Kielichowiec (Calycanthus ) - choroby
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kielichowiec (Calycanthus ) - choroby
Kielichowca kupiłam w zeszłym roku.Posadzony jest w słonecznej części i dość wietrznej(w przyszłości drzewka póżniej dadzą mu cień),w glebie kwaśnej.Sama się zastanawiam czy to choroba grzybowa ,czy tylko uszkodzenia od słońca,wiatru i przymrozków.Wgląda coraz gorzej.Może ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +chi%F1ski
Poczytaj trochę. Ja już to przerabiałem , zmieniłem miejsce i ziemie( opryskałem prewencyjnie bravo) i jak ręką odjęło wszystkie choroby.
A oto zdjęcie z przed 2 dni:
Poczytaj trochę. Ja już to przerabiałem , zmieniłem miejsce i ziemie( opryskałem prewencyjnie bravo) i jak ręką odjęło wszystkie choroby.
A oto zdjęcie z przed 2 dni:
-
- 500p
- Od: 14 paź 2008, o 18:57
Dziękuję za odpowiedzi.Dzisiaj dopiero nie pada u mnie i mam nadzieję wieczorem zrobić oprysk.Rozejrzę się faktycznie za innym miejscem dla niego Tadeuszu48,tylko z zaciszem to u mnie krucho.Jednak spróbuję go wcisnąć gdzieś między kwasolubne.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Ogród Sterlizja36
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2014, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich forumowiczów, dziś się tu zarejestrowałam ponieważ od 2 lat jestem dumną posiadaczką kielichowca, nie zakwitł mi jeszcze ale rośnie bujnie więc chyba wszystko jest ok . Piszę chyba, ponieważ w tym roku zauważyłam plamy na liściach zastanawiam się co mogło je spowodować, takie same widziałam na zdjęciach na tym forum.
Czy są jakieś sposoby i sprawdzone metody na pozbycie się ich?
Przyznam, iż posadziłam go w półcieniu, ale rozważam możliwość zmiany stanowiska na bardziej słoneczne co pewnie jesienią uczynię. W każdym razie będę wdzięczna za wskazówki jak sobie z plamami poradzić.
Pozdrawiam,
K
Czy są jakieś sposoby i sprawdzone metody na pozbycie się ich?
Przyznam, iż posadziłam go w półcieniu, ale rozważam możliwość zmiany stanowiska na bardziej słoneczne co pewnie jesienią uczynię. W każdym razie będę wdzięczna za wskazówki jak sobie z plamami poradzić.
Pozdrawiam,
K
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Re: Jak uprawiać kielichowiec wonny.
Opryskaj preparatem przeciw grzybicznym ,na moim też się pojawiły ,czekam aż przesłanie padać i też zrobię oprysk topsinem
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2014, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak uprawiać kielichowiec wonny.
Reniak, dziękuję za wskazówki. Środek ogólny na grzyby kupiłam i opryskałam.
- stokrotka12311
- 500p
- Od: 18 gru 2006, o 00:43
Kielichowiec (Sinocalycanthus ) - choroby
Re: Kwiat w czarnych kropkach ..proszę o pomoc
Kwiat w wyniku dużej wilgotności został zaatakowany przez szarą pleśń.Gdyby to była róża, polecił bym oprysk Amistarem.Nie znam jednak rośliny, więc nie wiem czy jest on dopuszczony do jej ochrony.Musisz poszukać sama wśród środków ochrony,lub ktoś z Forumków doradzi.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
- stokrotka12311
- 500p
- Od: 18 gru 2006, o 00:43
Re: Kwiat w czarnych kropkach ..proszę o pomoc
.. .to jest kielichowiec .
Dziękuje Ci za poradę ...mam trochę Topsinu to podleję i wytnę paprocie (w których rośnie ) zrobię większe wietrzenie może coś pomoże... .
Dziękuje Ci za poradę ...mam trochę Topsinu to podleję i wytnę paprocie (w których rośnie ) zrobię większe wietrzenie może coś pomoże... .