Agrest - szkodniki i choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Agrest - szkodniki i choroby

Post »

Coś mi zjadło w jeden dzień wszystkie liście z krzaczka agresu :cry: , czy on jest do uratowania?
Mój ogród.
Pauzalka
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agrest - szkodniki

Post »

Spokojnie to wiosna, na pewno wypuści liście ale trzeba go chronić przed owadami i podlewać. Jak się dobrze przyjrzysz powinnaś znaleźć zielone gąsienniczki na obgryzionych kikutach
Pozdrawiam. romekp
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

Właśnie czytałam, że może to być np. Brzęczak i szukałam tego na tym agreście, ale niczego nie znalazłam.
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

Liście odrastają, ale kwiatki którymi krzaczek był obsypany wszystkie uschły. Cieszyłam się, że tyle owoców będzie miał bo w tamtym roku miał dosłownie dwa :(
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Masz zdjęcie? Jak liście uschły to też może być choróbsko.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

To nie liście uschły tylko owoce, dwa dni po tym jak liście zostały zjedzone do cna.
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku masakra. Ostatnie przymrozki były na tyle mocne, że wykończyły wszystkie owoce agrestu. Pierwszy raz odkąd pamiętam...

Obrazek
Awatar użytkownika
Eklo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sie 2011, o 22:10

Post »

Witam
A te zielone robaczki czym można zwalczyć? Bo co roku na moim agreście się pojawiają.
Pozdrawiam
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Na moim agreście pojawiły się drobne małe zielone gąsienniczki , liści już praktycznie nie ma , zaczeły wcinac kolejny napisze ktoś czym toto opryskać :twisted: :twisted: :twisted:
Mąż Ani
natalia-h
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2014, o 09:56

Post »

Witam wszystkich,

Cały agrest ogołociły mi takie robale (gąsienice):
Obrazek

Obrazek

Dodatkowo zjadly parzydło ogrodowe.

Co to jest i jak z tym walczyć?? (proszę o sposoby bez chemii!!!)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Szkodniki zjadajace liście - brzęczak porzeczkowy, brzęczak agrestowy, piłecznica agrestowa. Częściej występują one na agreście. Zjadają blaszkę liściową, powodując gołożery. Zaatakowane krzewy słabiej rosną i owocują, łatwiej przemarzaja. Brzęczak porzeczkowy wydaje dwa pokolenia w roku. Samice pierwszego pokolenia składają jaja w maju, a pokolenia drugiego w lipcu i sierpniu na dolnej stronie liści wzdłuż głównych nerwów. Brzęczak agrestowy wydaje tylko jedno pokolenie. Jaja składane są w maju wzdłuż nerwów głównych. Larwy mają zieloną barwę. Piłecznica agrestowa rozwija 4 - 6 pokoleń w roku. Jaja składa wzdłuż brzegów dolnej strony liści. Szkodniki zjadające liście zwalcza się na początku żerowania larw preparatami o działaniu kontaktowym lub wgłębnym. Jest dużo preparatów.Teraz jest zimno,więc można zastosować któryś z pyretroidów np.Karate Zeon.
natalia-h
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kaLo pisze:Szkodniki zjadajace liście - brzęczak porzeczkowy, brzęczak agrestowy, piłecznica agrestowa. Częściej występują one na agreście. Zjadają blaszkę liściową, powodując gołożery. Zaatakowane krzewy słabiej rosną i owocują, łatwiej przemarzaja. Brzęczak porzeczkowy wydaje dwa pokolenia w roku. Samice pierwszego pokolenia składają jaja w maju, a pokolenia drugiego w lipcu i sierpniu na dolnej stronie liści wzdłuż głównych nerwów. Brzęczak agrestowy wydaje tylko jedno pokolenie. Jaja składane są w maju wzdłuż nerwów głównych. Larwy mają zieloną barwę. Piłecznica agrestowa rozwija 4 - 6 pokoleń w roku. Jaja składa wzdłuż brzegów dolnej strony liści. Szkodniki zjadające liście zwalcza się na początku żerowania larw preparatami o działaniu kontaktowym lub wgłębnym. Jest dużo preparatów.Teraz jest zimno,więc można zastosować któryś z pyretroidów np.Karate Zeon.
Dzięki za info - ale nie chcę sypać chemii na to!!! Jakie są naturalne metody? Oprysk z gnojówki z pokrzywy?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetny pomysł!Zbieraj ręcznie i top w gnojówce! :;230 .Kto Wam ludziska nawkładał do ,głowy,że gnojówka z pokrzywy jest panaceum na wszystko?! Krzewy bez liści umierają ale robakowi krzywda stać się nie może,dziwne!
natalia-h
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kaLo pisze:Świetny pomysł!Zbieraj ręcznie i top w gnojówce! :;230 .Kto Wam ludziska nawkładał do ,głowy,że gnojówka z pokrzywy jest panaceum na wszystko?! Krzewy bez liści umierają ale robakowi krzywda stać się nie może,dziwne!
To nie chodzi o robaka, ale cały ekosystem w ogrodzie. Chemia działa nie tylko na tego robaka, ale także na pszczoły, trzmiele, złotooki, dobroczynki i same rośliny. Mam małe dziecko i nie chcę stosować okresu karencji ani martwić się tym, że zje coś, co wcześniej opryskałam. To też kwestia światopoglądu. Od 3 lat prowadzę ogród ekologicznie i naprawdę problemy zdarzają się sporadycznie na pojedynczych roślinach.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno takie czasy! Albo ekologia ,albo owoce.Możesz przykryć folią dookoła i popryskać agrest.Jeżeli tego nie zrobisz ,za rok będzie ich jeszcze więcej,a jedzą też porzeczki.Zmiast pyretoidu możesz wybrać Mospilan lub Calypso.Są bezpieczniejsze dla pszcvzół.Światopogląd światopoglądem ,a dżem dżemem.Wybór należy do Ciebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”