Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Fajne masz już owocki:) wszystkie rodzynki masz w gruncie?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam ostatecznie dwa rodzynki, oba w gruncie i jakoś mi malutkie się wydają Niby jakieś kwiaty mają, ale takie małe, że mi nawet żal je ruszać
Ja większość posadziłam w kiepskim miejscu w ogrodzie a tak na próbę dwa zostawiłam w szklarni w doniczkach( prezentowane wyżej) prze tydzień upału szok jak bardzo urosły rozkrzewiły się i nawet jakieś pąki się pojawiają aż żałuję że nie mam więcej miejsca w szklarni bo te na zew biedoty straszne. Wiem już, że lubią dużo ciepła i dużo wody:).
jondi,Moje rodzynki rosną w gruncie,ale przez około miesiąc trzymałem je w tunelu foliowym-w sumie chyba im to na dobre wyszło- a teraz są na świeżym powietrzu.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
A u mnie jak u Błażeja, dwa rodzynki w gruncie, oba niewielkie, kwiatki drobne, choć aż jeden owoc już się zawiązał. Mogłyby już zacząć rosnąć
Pozdrawiam, Kasia
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
-
- 50p
- Od: 28 kwie 2012, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich. Od dwóch lat też hoduje rodzynki. zeszłego roku miałem kupione w firmie legutko. Kiedyś pisał ktoś że mają oni w sprzedaży odmianę wysoką która u nas nie bardzo się udaje, ale to chyba nie prawda. Moje były niskie rozkrzewione i dosyć szybko zaczęły owocować. Miałem kilka na zewnątrz i jeden zostawiony w folii, co prawda w dosyć zaciemnionym miejscu ale jednak. Te na dworze co prawda nie chorowały ale były mniejsze, owoce również były drobniejsze i mniej słodkie. W foli natomiast były około dwa razy większe owoce i raczej smaczniejsze. Nie wiem jak u innych ale mi moje akurat średnio smakowały ponieważ miały dla mnie trochę taki trawiasty posmak. Kiedyś w Niemczech jadłem w jednym miejscu rodzynki i te były naprawdę super. Smakowały jak skrzyżowanie kiwi z pomarańczą, naprawdę fajny smak. Kupowałem potem kilka razy w sklepie ale już nie udało mi się znaleźć podobnie smacznych. W tym roku natomiast posiałem resztę nasion z poprzedniego roku i jak zauważyłem wzeszło ich naprawdę niewiele, co może sugerować że nasiona rodzynka szybko tracą możliwości do zakiełkowania. W ramach testu posiałem też kilka nasion wydłubanych z tych ze sklepu. Te wzeszły prawie wszystkie:). Jest to na pewno inna odmiana, ta z tych wysokich. Jedne i drugie rosną bardzo ładnie. Ale tym razem nauczony doświadczeniem znalazłem im miejsce w folii. Z tego co zauważyłem na tych niskich to nawet jeden krzak w folii daje naprawdę dużo owoców. Na życzenie mogę wstawić zdjęcia albo wstawić linki do zdjęć z moimi krzakami. Nadmieniam że niskie krzaczki mają już naprawdę ładne owoce, ale również i duże zaczęły mi kwitnąć chociaż kwiatów jest wyraźnie mniej. Pozdrawiam.
Oczywiscie daj zdjęcia!a czy liście na obu rodzajach są te same? Ja mam miechunkę peruwiańską czyli physalis i są to właśnie takie jak kupowane w sklepie i są bardzo smaczne to teoria bo mi nawet jeszcze nie kwitną . Te posadzone na zew są ciągle małe a te w szklarni wysokie. I z zamieszczanych tu zdjęć moje mają zupełnie inne liście niż rodzynki brazylijskie.
-
- 50p
Jak najbardziej się to zgadza. Liście są inne. Te ze sklepowych mają liście matowe z włoskami a od Legutko (niskie) są gładkie. Jak przyjdę z pracy to wstawię kilka zdjęć. Są jakie są bo to żona robi mi zdjęcia ponieważ nie ma mnie w domu i mi wysyła wszystko:) Pozdrawiam.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja w tym roku wysiałam nasiona które kupiłam w FOREXPOL w 2009. Byłam zaskoczona, że prawie w 100% wykiełkowały. Moje są w gruncie niskie, liście są z meszkiem w kolorze nazwała bym to łamanej zieleni z niebieskim ( w każdym bądź razie nie czysto zielone).
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Moje rodzyneczki ładnie kwitną, zawiązują owoce, tylko krzaczki są strasznie "przyziemne". I to dosłownie..
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- 50p
Witam wstawiam zdjęcia rodzynka ze sklepu i niskiego z Legutko. Proszę o informację czy link działa. Pozdrawiam.
https://plus.google.com/u/0/10309865307 ... CXyZEwAxKK
https://plus.google.com/103098653070692 ... CXyZEwAxKK
https://plus.google.com/u/0/10309865307 ... CXyZEwAxKK
https://plus.google.com/103098653070692 ... CXyZEwAxKK
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Działa Dziś wstawie fote mojego rodzynka. Drugiego zarosła dynia i ciężko będzie go fotnąć Mam nadzieję że spróbuje w tym sezonie chociaż jak smakuje